Milo neće da se povuče sa čela DPS: Propao koncept manjinske Vlade u CG
Alo

Prepreka uspostavljanju ovakvog koncepta Vlade jeste odbijanje predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da se povuče sa mesta predsednika DPS, što je bio glavni glavni preduslov GP URA za sklapanje ovakvog političkog aranžmana. Međutim, piše portal, to nije originalna ideja URE, već pojedinih zapadnih centara moći, prvenstveno Vašingtona.

Vašington je u prethodnom periodu intezivno radio na zbližavanju DPS i URE kroz koncept manjinske Vlade koji bi najjača opoziociona partija podržala u Parlamentu. Prema tom naumu, URA bi vodila glavnu reč u Vladi koju bi, osim njih, sačinjavali i predstavnici SDP, SD i manjinskih partija. Za premijera bi bio izabran Dritan Abazović. Taj plan je takođe podrazumevao da se predsednik Crne Gore Milo Đukanović povuče sa mesta prvog čovjeka DPS i da se ne kandiduje za novi predsednički mandat, a to je Đukanoviću lično predočio američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Kako portal saznaje, Đukanović je definitivno odbio takav epilog, pa je ideja o manjinskoj Vladi bar za sada propala.

A da od tog scenarija trenutno neće biti ništa može se naslutiti i iz izjave potpredsednika Vlade Dritana Abazovića koji je kazao da ne podržava koncept manjinske vlade, te da se čeka da se razbistre neke stvari o kojima je razgovarao na važnim međunarodnim adresama.

Takođe, propast ideje manjinske Vlade označava i prvu pobedu DF i Demokrata u političkom nadgornjavanju sa GP URA. DF i Demokrate su se prethodnih dana odlučno suprostavile tom konceptu i njegova propast može otvoriti šansu novim pregovorima unutar parlamentarne većine i konačnom dogovoru kojim bi se razrešila višemesečna politička kriza koju je prouzrokovao premijer Zdravko Krivokapić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading