Gradonačelnik Bakić otvorio izložbu fotografija „Znameniti Srbi Dalmacije“ u vestibilu Gradske kuće
Grad Subotica

„Dragoceno je nastojanje subotičkih Dalmatinaca da nas upoznaju sa ljudima koji su zadužili srpski narod, a o kojima se nažalost vrlo malo zna. Vredi podsetiti da su Bačka i Dalmacija bile, u vreme ovih velikana, u istom državnom okviru, u kojem se srpski narod jedinstveno borio za svoja prava i svoju slobodu“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Tako je Bjelanović, dodao je, bio pod uticajem ideja i borbe Svetozara Miletića, pa je po ugledu na njegovu „Zastavu“ osnovao „Srpski list“ u Zadru, dok je episkop Stefan rukopoložen u Sremskim Karlovcima, koji su bili sedište Srpske crkve u celom Austrijskom carstvu.

„U zločinačkoj ’Oluji’ skoro da je potpuno nestala srpska Dalmacija ali danas, na temelju koji su postavili ovi velikani koje vidimo oko nas, a kroz staranje države Srbije i Srpske pravoslavne crkve, obnavlja se naš narod na tom prostoru i čuva svoju Lazaricu na Dalmatinskom Kosovu, koju je podigao upravo Stefan Knežević. Hvala Udruženju što i u Subotici radi na čuvanju identiteta Srba poreklom iz Dalmacije i kroz ovakve akcije brani istinu o svojim precima na tom prostoru“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima na otvaranju izložbe obratio se i autor mr Milorad S. Kuraica.

Izložba se sastoji od više od 100 eksponata, a donosi priče o velikanima Simi Matavulju, Gerasimu Zeliću, Petru Jagodiću Kuridži, Stefanu Kneževiću, Savi Bjelanoviću, Ivanu Gunduliću, Ruđeru Boškoviću, Valtazaru Bogišiću, Vladimiru Beari, Branku Žeželju, Olgi Spiridonović, Radetu Matijašu i drugima.

Nakon svečanog otvaranja izložbe, u Velikoj većnici Gradske kuće upriličeno je veče sećanja na dvojicu velikana – Stefana Kneževića i Savu Bjelanovića. Predavanje su održali prof. dr Veljko Đurić Mišina, dr Milan Gulić i dr Vojin Kalinić.

Organizator izložbe fotografija „Znameniti Srbi Dalmacije“, koja će trajati do 6. decembra, je Zavičajno udruženje „Dalmacija“, iz Subotice.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading