HARAŠO Predsednik Srbije briljirao tokom razgovora u Sočiju na maternjem jeziku Vladimira Putina: Vučićev ruski   za čistu desetku!
EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV

Desetka za diplomatiju, ali čista desetka i za smelost, hrabrost, znanje i demonstraciju ruskog jezika usred Sočija! 

Ovako većina ocenjuje trijumfalni nastup Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, tokom 19. susreta sa Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije, na kojem je izdejstvovana fantastična cena gasa za našu zemlju, trenutno najpovoljnija u svetu, u iznosu od 270 dolara za 1.000 kubika. Podsećamo, usred svetske energetske krize mnoge države isti taj gas plaćaju četvorostruko više, pa prema nekim kalkulacijama stižemo do milijarde dolara uštede kada je kupovina gasa u pitanju. 

HARAŠO Predsednik Srbije briljirao tokom razgovora u Sočiju na maternjem jeziku Vladimira Putina: Vučićev ruski   za čistu desetku!

EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV

 

Paralelno s čestitkama za lavovski obavljen posao tokom razgovora sa Putinom, našem predsedniku stižu komplimenti sa mnogih strana i za uverljiv državnički nastup, za tako lako i uverljivo obraćanje na ruskom jeziku. I to nije ostalo neprimećeno ni među državljanima Rusije kojima je Vučić na ovaj način iskazao veliku čast. Još pre poslednje posete Putinu, predsednika Srbije je za poznavanje ruskog javno ishvalio čuveni novinar Vladimir Solovjev. Fascinaciju Vučićevim nastupom nije krio ni Rus Vladimir Mirončikov, reprezentativac Srbije u boksu, koji je posle 26 godina našoj zemlji doneo jednu medalju sa Svetskog prvenstva održanog u Beogradu. 

BEZ PREVODIOCA 

- Pažljivo sam gledao televizijske izveštaje iz Sočija i, najiskrenije, bio sam oduševljen nastupom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Malo ko bi se od svetskih državnika usudio da s Vladimirom Putinom, bez prevodioca, pred novinarima, uđe u direktan razgovor, na tako ozbiljne teme. Zapravo, ne znam ni jednog šefa države, a da nije iz zemlje u najbližem okruženju Rusije, koji se odlučio na takav potez. I to je nešto što može da imponuje i svima nama koji smo rođeni u Rusiji. Razgovor Putina i Vučića je bio bratski, to su svi mogli vrlo brzo da zaključe. Samo, da vam kažem, nisam nimalo iznenađen tom Vučićevom odlukom, s obzirom na to da sam pre samo nedelju dana imao privilegiju da sa delegacijom Bokserskog saveza Srbije budem gost na prijemu kod vašeg predsednika - kaže za Alo! 23-godišnji Mirončikov, reprezentativac Srbije u kategoriji do 80 kilograma. 

Odlična gramatika

O tome kakav je, zapravo, Vučićev ruski, Mirončikov govori iz prve ruke. 

- Na prijemu boksera kod vašeg predsednika tada je bio prisutan prevodilac, ali smo nas dvojica pričali direktno. I mogu vam reći da je, što se tiče gramatike i izgovora, njegov ruski gotovo savršen. Potičem iz Podmoskovske oblasti, drugu godinu sam stanovnik Beograda, i ja učim srpski jezik ali Vučićev ruski je u tom odnosu neuporediv. Vidi se da on ima priliku da često razgovara na ruskom jeziku. Tokom našeg susreta sam stekao utisak da je reč o običnom čoveku koji je izuzetno posvećen svojoj zemlji, koji obožava sport. Zahvalio mi se što sam za Srbiju osvojio toliko čekanu medalju u boksu, a ja sam mu obećao da ću još veći uspeh ostvariti na Evropskom prvenstvu sledeće godine i na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. 

HARAŠO Predsednik Srbije briljirao tokom razgovora u Sočiju na maternjem jeziku Vladimira Putina: Vučićev ruski   za čistu desetku!

EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV

 

Vladimir sa velikim zadovoljstvom ističe to što ima priliku da bokserske uspehe proslavlja pod srpskom trobojkom. 

- Vaš i naš narod su toliko bliski, po mnogo čemu. Na ulici Srbi razumeju moj ruski, ja razumem gotovo sve na srpskom. Osećam se prijatno ovde, kao kod svoje kuće i ne bih imao ništa protiv da još puno godina provedem u Beogradu, u Srbiji gde sam stekao veliki broj prijatelja.     

Profesorka ruskog ponosna na svog đaka 

Pre samo mesec dana Vučićeva profesorka ruskog jezika iz Zemunske gimnazije pohvalila je svog bivšeg učenika, istakavši da je on uvek imao zasluženu peticu. 

- Ja se ponosim i uvek kažem: „To je moj učenik“ - izjavila je profesorka Irina Galkina. 

Predsednik je tada rekao: 

- Osim što je predavala ruski, to je bila najčuvenija profesorka ruskog u celom Beogradu, bila je vrlo stroga. Ja sam se trudio i učio sam ruski dobro, izvodila nas je na tablu, imala je fantastičan model za učenje jezika. Izađete na tablu, ona vam diktira 20 reči na srpskom, a vi morate da ispišete prevod tih 20 reči na ruski, i naravno da to napišete pravilno, ali i da izgovorite.  

Učenje u ranu zoru 

Vučić je jednom prilikom rekao ga podučava profesorka ruskog iz ambasade Rusije, koja perfektno govori i srpski jezik. Upitan koji metod učenja primenjuje, da li podvlači, piše ili nešto drugo, i u koje vreme najčešće uči, rekao je: 

- Uvek rano ujutru kad ostali, uglavnom, još nisu na poslu. I podvlačim i pišem, potrebno mi je da ponavljam i zapisujem - kaže predsednik Srbije. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Milan

27.11.2021 07:38

Mislim da niko nema ovakvog predsednika kakvog ima Srbija.