SASTANAK RADNE GRUPE SNS Usvojena načela za razvoj Srbije
SNS

Nula tolarencije prema organizovanom kriminalu i korupciji

Nakon održanog sastanka povodom pripreme programskih dokumenata čije će usvajanje biti predloženo na sednici Skupštine Srpske napredne stranke 27. novembra, radna grupa za pripremu načela za nultu toleranciju prema organizovanom kriminalu i korupciji usvojila je programske ciljeve na kojima će se zasnivati dalje delovanje Srpske napredne stranke u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

SNS

 

Sednici su prisustvovali članovi radne grupe Maja Popović, prof. Dr Dejan Đurđević, Uglješa Mrdić, Biljana Pantić Pilja i Aleksandar Marković.

SNS

 

Članovi radne grupe istakli su da je suzbijanje organizoavnog kriminala i korupcije nužna pretpostavka za razvoj demokratskog društva. Efikasna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije zahteva permanentno jačanje institucija policije, javnog tužilaštva, sudstva i nezavisne agencije specijalizovane za sprečavanje korupcije. Srpska napredna stranka će se i u narednom periodu posebno zalagati da se sistemskim pristupom i udruženim naporom svih institucija i celokupnog društva suzbijaju organizovani kriminal i korupcija.

Načela za očuvanje kulture, jezika i identiteta

Radna grupa za očuvanje kulture, jezika i identiteta u sastavu Maja Gojković, Sandra  Božić, Miloš Terzić, Dragana Milošević i Miodrag Ivanović, analizirala je programska načela u oblasti kulture, očuvanja i podsticanja nacionalnog indentiteta, srpskog jezika, ćiriličkog pisma i kulturnog nasleđa, ukazujući na to da su programskim dokumentom predstavljene sve oblasti kojima se potvrđuje činjenica da je kultura bila naš oslonac u prošlosti, snaga za izazove u sadašnjosti i zalog za budućnost.

SNS

 

Srpska napredna stranka negujući interkulturni dijalog, podstiče svest o značaju kulture, poštovanju kulturnih izraza kao i boljeg razumevanja kulturne raznolikosti uz istovremenu strateško usmeravanje ideja i ciljeva političkog delovanja i razvoj javnih politika.

SNS

 

Radna grupa je zaključila da samo predvođeni predsednikom Aleksandrom Vučićem i Srpskom naprednom strankom, Republika Srbija može nastaviti na putu očuvanja tradicije, kulture i kulturnog nasleđa srpskog naroda.

Obrazovanje i nauka kao stratešku osnovu razvoja

Srpska napredna stranka prepoznaje obrazovanje i nauku kao stratešku osnovu razvoja i napretka naše zemlje i zdrav i delotvoran odgovor na izazove našeg doba. Stotine novosagrađenih i potpuno rekonstruisanih škola, naučnih instituta, novi univerzitetski kampusi i naučno-tehnološki parkovi, dramatično uvećana ulaganja u materijalne uslove za njihovo funkcionisanje i rad, stvar su ponosa, ali i zalog za stvaranje Srbije budućnosti - prvi korak vizije predsednika Aleksandra Vučića visoko razvijenog društva znanja i veština.

SNS

 

Da li će Srbija biti uspešna u 21. veku zavisi od intelektualnog potencijala naših mladih ljudi. Probudiće ga modernizovani školski sistem, te je vođena iskustvima akademski i ekonomski najuspešnijih zemalja sveta, Srbija pokrenula veliki projekat u okviru svog školskog sistema i privrede: projekat dualnog obrazovanja i  postala lider u procesu unapređenja kvaliteta obrazovanja. Znanje i kreativnost su ono po čemu je Srbija preopoznata u svetu i na njima se bazira novi imidž moderne Srbije koji afirmiše izuzetnost, inovativnost i autentičnost. U svetu je počela četvrta industrijska revolucija.

Srpska napredna stranka želi da se Srbija na vreme pozicionira na svetskom tržištu savremenih tehnologija i usluga. Tehnološki iskorak i modernizacija moraju biti među prioritetima svake Vlade koju predvodi Srpska napredna stranka. Zalažemo se za koegzistenciju tradicionalnog industrijskog sektora i tzv. „industrije 4.0“ zasnovane na modernim tehnologijama, tehnološkim inovacijama, kreativnim industrijama i ekonomiji znanja, što za našu zemlju predstavlja ogroman potencijal. Među modernim tehnologijama i tehnološkim inovacijama, u godinama koje dolaze, posebno mesto obuhvataju dve izuzetno široke oblasti koje će u velikoj meri promeniti svet kakav danas poznajemo. To su veštačka inteligencija i bioekonomija.

SNS

 

Centralno mesto u naporima Srbije da bude na strani stvaranja, a ne samo korišćenja inovacija u oblasti bioekonomije činiće novi, moderan BIO4 Kampus u Beogradu, ali i Institut Biosens u Novom Sadu, evropski centar izvrsnosti u oblasti digitalne poljoprivrede. BIO4 označava biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet, a novi Kampus će biti jedinstveno mesto saradnje fakulteta, naučnih instituta, startapa i velikih kompanija u ovoj oblasti, od kojih se očekuje da pruže novi zamah privrednom razvoju Srbije u decenijama pred nama. Nastavljamo sa značajnim ulaganjima u nauku, kao i sa spajanjem nauke i privrede, i olakšicama i podsticajima privrede za ulaganja u nauku. Radna grupa je zaključila da samo predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem i Srpskom naprednom strankom, Republika Srbija može u punom kapacitetu implementirati projekte modernizacije naučnih instituta, od kojih su neki već u toku, te će uz novi kapacitet za tehnološki transfer, omogućiti da i domaća nauka, posle mnogo decenija funkcionisanja  izolovano od privrede, postane još jedan motor  tehnološkog razvoja Srbije. 

Načela za ekonomiju i privredu

Članovi Radne grupe za pripremu Programskih načela koja se odnose na ekonomiju i privredu, Siniša Mali, Branislav Nedimović, Čedomir Božić, Ognjen Bjelić i Milenko Dželetović, održali su sastanak u sedištu SNS. Na sastanku se diskutovalo o ekonomskom programu SNS za ubrzani razvoj Srbije do 2025. godine.

SNS

 

Učesnici su posebno naglasili potrebu ostavrivanja prosečne zarade zaposlenih od 900 evra i penzije za najstarije sugrađane od 430 evra. Takođe, naglasili su potrebu da Srbija nastavi da se razvija, da bude premrežena novim auto-putevima i železničkim prugama, da bude zemlja inovacija i tehnološkog napretka, zemlja digitalizacije i najmodernijih tehnologija, ali i  zemlja hrane koju će proizvoditi.

SNS

 

Budućnost pripada mladima, a ovom politikom ostavrujemo da mladi ostanu u Srbiji, poručili su članovi Radne grupe, uz konstataciju da će se Srpska napredna stranka zalagati za ostvarenje svakog od ovih ciljeva ponaosob u želji da se za građane Srbije obezbedi što bolji kvalitet života.

Načela za stvaranje čiste i zdrave Srbije

Nakon održanog sastanka, povodom pripreme programskih dokumenata čiji će se predlog naći na dnevnom redu Skupštine Srpske napredne stranke 27. novembra, članovi radne grupe za pripremu načela koja se odnose na stvaranje čiste i zdrave Srbije usvojili su zaključke na kojima će se zasnivati budući pravac delovanja Srpske napredne stranke.

SNS

 

Na sednici radne grupe u sastavu Irena Vujović, članica Predsedništva, Jelena Tanasković, Zoran Gojković, Gradimir Dragutinović i Žarko Bogatinović konstatovano je da je Srbija lider u regionu, te da se nameće novi cilj za narednu dekadu, liderstvo u oblasti zaštite životne sredine.

SNS

 

Članovi radne grupe složili su se da su čista i zdrava životna sredina uz racionalno i održivo upravljanje i korišćenje prirodnih resursa, kao i ulaganje u zelenu infrastrukturu i dalji razvoj i modernizaciju zdravstvenog sistema imperativ za budućnost.

Na sednici su razmotreni definisani ciljevi u obe oblasti, kao i načini njihovog ostvarivanja zarad dobrobiti svih građana Srbije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading