ŠTA MOŽEMO DA OČEKUJEMO OD PUTINA? Diplomata u penziji dao stručnu prognozu: Rusija će da...
Foto: EPA/SHAMIL ZHUMATOV

 

Direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović kaže da to ne ide tako. Bilo bi dobro kada bi se odmah definisali cena i podaci o fleksibilnosti i količini, dodaje on, ali... „Nikada dva predsednika neće razgovarati o tome, već o osnovnim parametrima, gde će reći da Srbija treba da dobije dobru cenu, dobre uslove u ugovoru”, rekao je Bajatović, piše Politika.

On je za TV Prva izneo očekivanje da će se sastanak završiti tako što će „Gasprom” i „Srbijagas”, uz učešće „Gasprom eksporta”, dobiti jasna uputstva kako treba da izgleda budući dugoročni ugovor.

O tome koliko je ovaj sastanak važan govorio je i sam Vučić nekoliko puta u poslednjih mesec dana, navodeći da je gas „glavna tema”, ali je izvesno da ima još važnih tema s ruskim predsednikom. „Fokus je sasvim sigurno na ceni gasa, ali na takvim susretima se ne mogu zaobići neke druge teme koje su za nas važne, pogotovo što se susret odvija u jednom specifičnom kontekstu, kada su region i neka pitanja koja se nas direktno tiču i te kako u fokusu – i Republika Srpska, odnosno BiH, i Kosovo i Metohija. Te dve stvari su nezaobilazne u ovom razgovoru, posebno što je na najvišem nivou”, ocenjuje diplomata u penziji Zoran Milivojević.

ŠTA MOŽEMO DA OČEKUJEMO OD PUTINA? Diplomata u penziji dao stručnu prognozu: Rusija će da...

Sajt predsednika Rusije

 

On smatra da ćemo i ovog puta dobiti dve jasne poruke – ali ne samo mi nego i svet. „Prvo da Rusija dosledno podržava Srbiju u vezi s KiM i stoji na stanovištu da se kosovsko pitanje može rešiti samo dijalogom, mirno, na bazi Rezolucije 1244 UN. Da Rusija tu poziciju ne menja, a da će prihvatiti sve ono što je u interesu Srbije kao rezultat dijaloga. Kada je reč o BiH – puna podrška srpskom narodu, RS i onome što Dejton garantuje, omogućuje i nalaže”, ističe Milivojević i navodi da to uključuje i temu u vezi s pozicijom Rusije u toj priči (kao što je neprihvatanje visokog predstavnika). Ukazuje i da će verovatno biti reči i o jačanju ekonomske saradnje, uključujući i segment u vezi s opremanjem vojske, kao i o podršci jedne i druge strane onome što su aktuelne teme u svetu – mir, klima i očuvanje planete.

Centralna tema je svakako gas, kategoričan je politički analitičar Dragomir Anđelković. Sve druge teme su bile i pre na stolu, a biće i posle sutrašnjeg sastanka. Baviće se Vučić i Putin i Kosovom i RS sutra, ali su se time bavili i na svakom prethodnom sastanku, a baviće se i prilikom svakog nerednog, ističe on.

„Gas periodično dođe na dnevni red i obično nije tema. Sada će biti centralna, s obzirom na svetski geopolitički kontekst. Za nas je to pitanje ekonomskog opstanka, stabilnosti, daljeg napretka, standarda građana, privlačenja investicija, a za Ruse – jedno principijelno pitanje. Ovo je prilika da se globalno cena gasa utvrdi kao mnogo viša. Trenutno je na berzama znatno viša, a svakako će nastojati da se berzanska cena projektuje na dogovore s državama. Rusi sad gledaju da generalno dogovore više cene”, kaže Anđelković i navodi da su s Moldavijom uspeli da podignu cenu dva puta, a to je najpovoljnija cena koju neko ima van ruskog kruga saveznika.

ŠTA MOŽEMO DA OČEKUJEMO OD PUTINA? Diplomata u penziji dao stručnu prognozu: Rusija će da...

EPA/VASSIL DONEV

 

Kada se radi o nama, dodaje on, verovatno će Rusi biti spremni da nam izađu u susret, što zbog prijateljskog odnosa prema Srbiji, što zbog njihovog interesa. Naime, stabilna Srbija biće otporna na pritiske Zapada, istrajaće u vojnoj neutralnosti, jačaće svoju vojsku i potencijale da se brani i imaće snage da opstane van NATO-a. I njima je, ocenjuje, interes da prijatelja podrže da može sam da brani svoj interes, a samim tim da očuva neutralnost. „Sledeće je globalni imidž – Moskva sada svima demonstrira, preko odnosa sa Srbijom, da je dobro biti prijatelj Rusije, da se isplati biti lojalan partner. Ako Srbija dobije bolju cenu, to je izvanredan propagandni efekat u čitavom svetu. Tako, kada se sabere bratstvo, prijateljstvo, a i realan interes obe strane, mislim da će Vučić da se vrati s dobrom cenom gasa”, ističe Anđelković.

To misli i ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja je juče iznela očekivanje da će Vučić na sastanku s Putinom uspeti da napravi održiv i važan dogovor o snabdevanju gasom i da će Srbija imati stabilnost u gasnom sektoru. Očekuje, kako kaže, dugoročan ugovor s održivom cenom, koja ne može biti 270 dolara za 1.000 kubnih metara kao što je bila, ali će, veruje, svakako da bude prihvatljiva.

Milivojević: Očekuje se puna afirmacija bilateralnih odnosa

Teme o kojima će govoriti Vučić i Putin nisu nove, kao ni ishodi (u smislu podrške koja stiže Srbiji od Rusije, kao i stav Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji), ali važno ih je ponoviti s obzirom na aktuelni kontekst, napominje Milivojević. „Pritom, kada je susret na takvom nivou, onda je sigurno da ponavljanje takvih stavova ima odgovarajuću političku težinu i značaj”, dodaje on i napominje da se očekuje, naravno, puna afirmacija bilateralnih odnosa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading