VUČIĆ I PUTIN U DANU ODLUKE Rusija će pomoći Srbiji da prebrodi ono što dolazi
Sajt predsednika Rusije

Na ovom važnom sastanku, dva lidera razgovaraće o ceni gasa koji bi Rusija trebalo da isporuči Srbiji, kao i o geopolitičkoj situaciji na Zapadnom Balkanu, pre svega Kosovu i Metohiji ali i Republici Srpskoj.

Sagovornici Alo!, analitičari Predrag Anđelković i Srđa Trifković dali su svoj komentar o predstojećem susretu dvojice lidera.

Cena gasa

Analitičar Predrag Anđelković očekuje da će aktuelna tema sastanka biti gas, jer su teme poput Kosova i Republike Srpske konstanta kojom se predsednici Vučić i Putin već dugo bave.

Kada je reč o ceni ruskog gasa, Anđelković smatra da će dva lidera ipak naći rešenje koje će Srbiji omogućiti da dobije ruski gas u adekvatnim količinama, po cenama koje su za nas prihvatljive, dakle znatno nižim od berzanskih.

On dodaje da su Rusi već pokazali da su spremni da za Srbiju naprave takav ustupak i da je sada pitanje dogovora koliki će to ustupak biti.

- Mislim da će se tokom tog sastanka pre svega o tome pričati i da će rezultat biti takav da mi dobijemo prihvatljivu cenu gasa. - tvrdi Anđelković.

VUČIĆ I PUTIN U DANU ODLUKE Rusija će pomoći Srbiji da prebrodi ono što dolazi

Foto: Youtube/Printscreen

 

Analitičar Srđa Trifković ocenjuje da će Rusi pomoć Srbiji da prebrodi ovu zimu, kao i da će Putin imati dovoljno političke pronicljivosti da shvati da je  prilično veliki benefit da Srbija ne ostane sasvim slomljena od strane Zapada u trenutku  kada je izložena velikim pritiscima. 

- Vučić će se sa tog sastanka vratiti zadovoljan - rekao je Trifković.

Stav Rusije po pitanju Kosova i Metohije

Kada je reč o statusu južne srpske pokrajine, Anđelković smatra da će stav Rusije ostati nepromenjen i da će Rusija nastaviti da brani poziciju Srbije, od Saveta Bezbednosti UN pa na dalje, uz punu podršku.

- Na nama ostaje da definišemo koliko smo daleko spremni da odemo u odbrani Kosova i Metohije. Mislim da će Rusija u svakom slučaju stati iza nas. Ta podrška već dugo postoji i Rusija će nastaviti da podržava rezoluciju 1244 i teritorijalni integritet Srbije. - rekao je Anđelković.

Trifković smatra da Rusi nisu u prilici da učine više nego što mogu blokadom sebi neželjenih ishoda u Savetu bezbednosti.

VUČIĆ I PUTIN U DANU ODLUKE Rusija će pomoći Srbiji da prebrodi ono što dolazi

Foto: Printscreen Happy TV

 

 

Republika Srpska kao važna tema sastanka

Anđelković smatra da će dva predsednika sigurno razgovarati o Republici Srpskoj, s obzirom da je Rusija vrlo jasno rekla da je Šmit lažni Visoki predstavnik , da je OHR obesmišljeni da Rusija apsolutno ne podržava pritiske na Republiku Srpsku. 

- Srbija i Rusija će svakako razmatrati na koji način može da se podrži Republika Srpska i izvorni Dejton (sporazum) - ističe Srđa Trifković.

Trifković je napomenuo da kada je reč o odnosu Rusije prema Republici Srpskoj, krajnje vreme da Rusija odobri obećani beskamatni kredit za stabilizaciju budžeta Republike Srpske.

- To bi bio opipljiv znak da joj je zaista stalo do najsuverenijeg i najzapadnijeg punkta pravoslavnog slavjanstva - zaključio je Trifković.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Miša

24.11.2021 21:21

Srbija će uz pomoć Rusije prebroditi energetsku krizu i nastaviti putem napretka!

Gaga

25.11.2021 03:36

Svi se nadamo da će Rusija imati razumevanja za Srbiju i da će nam maksimalno pomoći.

Nada

25.11.2021 07:36

Srbija i Rusija održavaju dugogodišnje prijateljstvo, tako da će Srbija uz pomoć prijateljske Rusije prevazići krizu i nastaviti da niže uspehe.

Nevena

25.11.2021 08:40

Rusija je uvek bila tu da pomogne Srbiji za sve sto je bilo potrebno!