Uvode se brze mere, novac građanima! Ključni dani za Srbiju
Printskrin

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti povodom razgovora o Kosovu i Metohiji, posete Ruskoj Federaciji, kao i o drugim važnim ekonomskim i političkim pitanjima.

Demografske mere 

- od 1. januara za prvorođeno dete odmah ćemo uplaćivati 300.000 dinara, želimo da podstaknemo majke i porodice na rađanje.

- za drugo biće cifre će biti uvećane, biće uvedena Izmena zakona o zaštiti porodice. Drugo dete je prelomnica naročito kod majki, ali i kod muškaraca.

Posebno ćemo voditi računa o rađanju drugog deteta, o tome ćemo vas obavestiti u narednih 15 dana

- Imamo problem jer nam danas majke rađaju prvo dete u 30. godini, rekao je predsednik. 

Važno za studente!

 Za studente odmah donosimo meru da ukoliko devojka zatrudni, da za nju ne važe ispitni rokovi, a isto tako i za muškarca - dodao je Vučić.

Kako dodaje, računaće se da su fakultet završili u redovnom roku, što znači da ih obaveze na fakultetu neće remetiti kada je u pitanju obnova godine ili slično.

- Mi mislimo da je to važna mera, jer ćemo time napraviti drugačije socijalno okruženje, i atmosferu, jer neki neće misliti da su time uništili svoju karijeru - zaključio je Vučić.

Kako je istakao, najvažnija mera tiče se majke, kako ne bi dolazilo do zloupotrebe, a to su stanovi i pomoć koje će država bespovratno da da bračnim parovima, gde će pravo svojine ići na majku.

Predsednik je obećao i 10 i 20.000 evra poklona mladima za kupovinu stana

Dijalog sa Prištinom

- Želimo da razgovaramo  sa Prištinom, da razgovaramo o energetici, ZSO, i da stvorimo minimalno poverenje između nas. Juče sam razgovarao sa Lajčakom, spremni smo na razgovor, i ne želimo da prihvatimo tezu da smo odgovorni za blokiranje razgovora - rekao je predsednik.

 

 

Prvi put od kad sam postao premijer uputiću pismo svim šefovima država i vlada u kojima ću zamoliti za objašnjenje kako je moguće da Kurti svako malo ali na vrlo jasan i nedvosmislen način govori o sopstvenoj želji za ujedinjenje kako oni kažu Kosova i Albanije, a niko ne reaguje.

- Moje pismo će sadržati jedno prosto pitanje: Da li to znači da ćete tako da ćutite i nećete da reaguje ako neko odavde govori o ujedinjenju sa nekim drugim? Zato pitam, po kom principu će to Albancima biti dozvoljeno, a Srbima zabranjeno? Tražiću objašnjenje i pitati: Šta biste rekli da neko iz Srbije ili RS tako kaže? Ili oni koje ste rađali i pokušavali da ih pravite i pre 2008. mogu da rade sve? Ja ću da se drznem i da pitam kako bi reagovali da takve neodgovorne izjave dolaze iz Beograda? Šta to znači, da imate pravo na neodgovornost ako ste Albanac, ako pripadate nekim drugim narodima, a da nemate nikakvo pravo na iste aršine ako ste Srbin? Samo to želimo da čujemo.

Uvode se brze mere, novac građanima! Ključni dani za Srbiju

Alexei Nikolsky/AP

 

 

Sastanak sa Putinom

To je naš 19. susret, razgovaraćemo o svim političkim pitanjima, videću kako predsednik Putin gleda na situaciju u celoj Evropi i Aziji. Imamo prostora za razmene sa Ruskom Federacijom. 

Rusija je nama 4. trgovinski partner, verujem da ima mesta za uvećanjem - istakao je predsednik Vučić i rekao da će sutra nakon sastanka sa ruskim liderom obavestiti javnost o svim dokumentima koji su potpisani sa Rusijom.

- Potpisali smo i dogovorili prvu fazi ra radio - farmaciju, a to je važno kako bismo naše stručnjake zamolili da podignemo znanje u našoj zemlji. Dalje radimo za Petrohemiju, i to je važno za radnike, koji više neće zavisiti od primarnog benzina - rekao je Vučić, potom nastavio:

- Srećan sam što smo to priveli kraju. Za nas su važne i tačke ključanja, a to su tačke koje spajaju industriju, trgovinu i ostalo. Govorićemo i o Sputnjik lajtu, i onda ćemo moći da vas obavestimo o svim detaljima razgovora, kao i situaciji u regionu - dodao je Vučić.

Predsednik je potom istakao da Srbija ima rezerve gasa, ali da je Srbija spala u procentima, upravo zbog cene energetike, koja je u odnosu na nas petostruko veća.

 

 

To su milioni evra na dnevnom nivou. Neke zemlje regiona su išle na pozajmicu, to su ogromni gubici - komentariše Vučić.

- Cena struje je između 300 evra, a kod nas 50 evra po megavatu - rekao je Vučić i dodao da je cena gasa za nas od presudnog značaja.

- Ako imate cenu gasa od 300 dolara, a nama je potrebno 3 milijarde kubnih metara gasa na godišnjem nivou, i ako dobijemo cenu od 500 imajte u vidu da je to 600 miliona evra gubitka za našu zemlju - nastavio je Vučić.

Kako je predsednik Vučić istakao, operativni troškovi svih kompanija u Srbiji biće veći, što će uticati na inflaciju.

- Zato je ta borba za dobru cenu od presudnog značaja za nas. Imam veliku tremu, i dobro poznajem Putina, ne mogu da kažem da je to strah, ali imam ogromnu odgovornost za zamlju. Jedino što mogu da kažem je to da ću da se borim za interese naše zemlje. Da sam na njegovom mestu, ne znam da li bih sebi izašao u susret. Zato tolika trema, ali ću se boriti za zemlju i naš narod - rekao je Vučić.

Uvode se brze mere, novac građanima! Ključni dani za Srbiju

Printskrin

 

 

Metro

- Svi su me nešto na tim protestima protiv metroa pljuvali, vikali. U tom danu smo obavestitli narod za 5 milijardi i 160 miliona za dve investicije. Od kada znam za sebe svi pričaju o metrou. Posle najmanje posle 53 godine snova, od prve ideje za metro u Beogradu, neko je našao novac, snage i ideje da to uradi.

Uvode se brze mere, novac građanima! Ključni dani za Srbiju

Printskrin

 

 

Vučić je kazao da su u njihovo vreme u mejnstrim medijima glavne vesti bile svinjokolji i da je očigledno da im rast i napredak Srbije smeta.

- Beograd i Srbija imaće jedan od najmodernijih metroa u Evropi - kazao je pedsednik.

Kako je istakao, od kada zna za sebe, priča se o metrou, i o tome je svaki predsednik opštine govorio, a posle 53 godine snova, prve ideje, neko je našao novac i znanje da to uradi. Ceo Beograd će da raste, zaključio je Vučić pa dodao da će time rasti i plate, kao i penzije.

Uvode se brze mere, novac građanima! Ključni dani za Srbiju

Printscreen

 

 

Predsednik je zatim prikazao mapu dve linije metroa koji će prolaziti Beogradom. On je istakao da će se, po izgradnji metroa, cene nekretnina drastično uvećati.

- Zamislite kada idete sa Banovog Brda do Mirijeva, kada je špic idete skoro sat vremena, a sa metrooom ćete stići za 5 do 6 minuta. Druga linija ide iz Mirijeva, preko Vračara do Bežanije. Treća linija treba da ide sa Banjice, kroz Trošarinu i naselje Stepa Stepanović preko Vitanovačke ulice i opet do Bežanije i to će biti sve za 5--6 godina - rekao je predsednik.

Izgradnja saobraćajnica

- Mi ćemo sledeće godine da krenemo u projektovanje proširenja auto puta Beograd - Novi Sad. Imaćemo 8 traka.

- Železnička pruga će za nas biti ključna. Ostaje nam pruga Beograd - Niš i Niš - Preševo. To je ono čime se ponosim i što je važno.

- Ja ću u ponedeljak obići obilaznicu oko Gornjeg Milanovca. U ovom trenutku radimo 10 auto puteva i brzih saobraćajnica - rekao je predsednik.

Pitanja novinara

Razgovor sa Lajčakom 

Razgovor sa gospodinom Lajčakom je bio korektan. Tražimo razgovor i hoćemo da razgovaramo sa Kurtijem, smatram da razgovor mora da donese neku vrstu rezultata. 

Imamo dobru vojno-tehničku saradnju sa Rusijom i Francuskom. Imaćemo skup u Nišu gde ćemo transparetno pokazati ša je to čime raspolažemo i šta imamo. 

Zakon o eksproprijaciji

- Ja ne mogu da vraćam zakone koji mi se ne sviđaju. Ja sam ograničen Ustavom Republike Srbije i mogu da vratim samo one zakone koji nisu u skladu sa Ustavom - rekao je predsednik i istakao da je ovaj Zakon o eksproprijaciji potpuno u skladu sa Ustavom. Predsednik je dodao da se o tom Zakonu šire mnoge dezinformacije.

Rio Tinto

- Besmislene su sve izmišljotine, ništa se neće dešavati dok narod ne odluči. Mi čekamo Rio Tinto da dođe sa predlozima, sa njima su potpisali 9 sporazuma pre nego što su izgubili vlast, mi čekamo sada da vidimo šta oni hoće, pa ćemo onda ds reagujemo. Ne razumem obmanjivanje naroda, eno tamo su nešto iskopali, nemojte da lažete ljude više - rekao je predsednik.

- Jel mislite da se stvarno plašim da idem u Nedeljice, Loznicu ili bilo gde. Čega da se plašim, marljivog i predanog rada, već sam to prošao. 

N1: Koji roditelj bi želeo da mu dete zatrudni na studijama?

- Pitanje koji roditelj bi želeo da mu dete zatrudni na studijama? Ne razumem baš to šta želite da kažete! To je njihova dobra volja, postoje punoletni ljudi ukoliko žele da imaju dete, mi želimo da im olkašamo, da žive lakše i studiraju. ne pada nam na pamet da se mešamo nekome da li trebaju da imaju dete ili ne. Želim da imaju podršku države -odgovorio je predsednik N1. 

Udruženje potrošača Efektiva: Da li je uplaćen novac FSS-u

- Nego šta smo nego uplatili, isti dan. Oko 1 sat popodne su uplaćene pare. mi svoje obaveze izvršavamo. 

Naoružavanje

- Mi ćutimo i ne pravimo kampanje. Jedna zemlja u regionu i neke manje se ubrzano naoružavaju, mi ne pravimo probleme. Jesmo li nekog pitali zašto je neko dobio "Bredlije", "Pancir haubice"? Nismo, radili smo na razvoju naše vojske. Ono kako je Hrvatska napredvala, mi nemamo veze sa tim. Samo nemojte nama da govorite da treba da ostanemo goli i bosi i da treba da ostanemo na nečijoj milosti.

Izvoz Fiata

- Nama je Fiat daleko iza najznačajnijih izvoznika. Imamo mnogo kompanija koje su u tom smislu značajnije, što ne znači da je Fiat neznačajan. Što se tiče razgovora sa Putinom, ja sam molio, toga se ne stidim, idem i sutra. Ne znam kakav će rezultat da bude. Jel znate neke koji su uspeli da urade bolje. Ja mnogo volim kada vam ponestanu informacije - rekao je predsednik.

- Da ja sam pitao predsednika Putina, ali mislim da zbog Belorusije nisu mogli, zbog Evroazijske unije. 

- Nikada nismo uspeli da opljačkamo državu.

- Ja ću narednih dana mnogo da govorim i o partijskim pitanjima.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
dana

24.11.2021 12:20

Sve je ovo vazno za mlade ljude..Odlicne ideje nase zemlje..

Katarina

24.11.2021 18:49

Ova pomoć će mnogo olakšati novopečenim roditeljima.