SUTRA JE VAŽAN DAN ZA SRBIJU Susreću se Vučić i Putin
AP

Sastaće se srpski predsednik Aleksandar Vučić i ruski predsednik Vladimir Putin u Sočiju u Rusiji. Da će glavna tema ovog sudara titana biti gas, to je već poznato, a Alo! istražuje koje su još teme koje će se naći na dnevnom redu dvojice predsednika.

Ako je suditi po saznanjima iskusnih diplomata, razgovor će sigurno ići i u pravcu problema s Kosovom i Metohijom, a očekuje se i da prijateljska Rusija uvrsti Srbiju u listu privilegovanih zemalja koje imaju povoljniju cenu gasa od trenutne tržišne.

Uoči susreta dvojice predsednika juče je objavljen intervju Aleksandra Vučića sa ruskim novinarom Vladimirom Solovjevom za Jutjub kanal Sovovjev lajv.

Odmah po objavljivanju intervjua na Jutjub kanalu Sovovjev lajv, počeli su da se ređaju mnogobrojni komentari u kojima prijateljski narod Rusije hvali predsednika Vučića i srpsko-rusko prijateljstvo: „Gledam intervju sa suzama u očima“; „Pravi predsednik dostojan svog naroda“; „Iskren i dobar čovek“; „Srbi imaju sreće, takav predsednik se mora zaslužiti“;

„Najdublje poštovanje predsedniku Srbije. Mudar, iznad svojih godina. Čovek neverovatne duhovne lepote. Snažan duh“; „Meni je bitno za moju zemlju“; „Kakav pošten čovek, iskren, s dubokom i čistom dušom, kao dečja, dirljiva do suza. Pravi do srži branilac svoje zemlje“... nizali su se komentari Rusa, koji su pokazali izuzetno poštovanje prema predsedniku Vučiću i srpskom narodu.

Bajatović: Važno je da Srbija zadrži investitore

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović uoči sastanka Vučića i Putina istakao je da je važno ne samo da dobijemo povoljniju cenu gasa nego i da zadržimo investitore i pokažemo da je Srbija pouzdan partner.

- Mi već nedeljama radimo na pripremi - istakao je Bajatović i dodao da očekuje da „Gasprom“ i „Srbijagas“ uz učešće „Gasprom eksporta“ dobiju jasna uputstva kako treba da izgledaju budući ugovori.

Nekadašnji jugoslovenski diplomata Živadin Jovanović ističe da je sigurno da susret između Vučića i Putina doprinosi daljem jačanju odnosa i saradnje na svim poljima od uzajamnog interesa.

- Razume se da su ekonomska, u tom okviru i energetska pitanja visoko na dnevnom redu predsednika, ali je isto tako jasno da će to biti prilika i za razgovore o političkim i bezbednosnim pitanjima, o kretanjima u Evropi i na globalnom planu. Mislim da je strateški značajno da ti razgovori dovedu do dogovora o trajnom snabdevanju Srbije gasom i do širenja saradnje na energetskom planu uopšte.

Na taj način Srbija obezbeđuje energetsku bezbednost i stabilnost u snabdevanju, a to je ključna pretpostavka za redovno i normalno snabdevanje i privrede. Nezaobilazno je pitanje Kosova i Metohije, to će biti jedna od najvažnijih tema. To pitanje se ne tiče samo interesa Srbije za mirom i stabilnošću na Balkanu već se tiče i mira i bezbednosti u Evropi - rekao je Jovanović za Alo!.

Opoziciji smeta prijateljstvo Srbije i Rusije

Miroslav Aleksić iz Narodne stranke i Bojan Kostreš, generalni sekretar stranke LSV Nenada Čanka, udarili su na odnose između Srbije i Rusije. Aleksić je poručio za đilasovski „Danas“ da je Vučić spreman da od Srbije napravi rusku koloniju kako bi ostao na vlasti. Kostreš je naveo da je „pitanje koliko ćemo zaista platiti taj ruski gas“.

BONUS VIDEO

Komentari (11)

Loading
Sasa

24.11.2021 08:50

Sa velikim iscekivanjem ocekujemo susret Vucica i Putina

Чики

24.11.2021 09:00

Србија и Русија су увек били добри пријатељи, надамо се добром састанку!

Tijana

24.11.2021 09:03

Rusija je pored Kine najveći prijatelj Srbije, uvek su bili tu da pruže pomoć i podršku srpskom narodu, hvala im na tome.

stevo

24.11.2021 09:08

Veliki dan za Srbiju i iskreno se nadamo da ce nam Putin pomoci po pitanju gasa

Jovica

24.11.2021 09:23

Ne znam da li predsednik bilo koje zemlje ima toliko često priliku da se susreće sa jednom tako velikom političkom gromadom kakva je Putin.

Ivan

24.11.2021 09:26

U sred ove svetske gasne krize ne sumnjam da nam Rusija i ovoga puta neće učiniti. I u dobru i u zlu, Rusija nam se pokazala kao veliki prijatelj (kao i mi njoj). Mislim da to Putin jako ceni.

Boža

24.11.2021 09:39

Svi sa nestrpljenjem očekujemo prvo obraćanje predsednika posle sastanka sa predsednikom Putinom

Aleksandra

24.11.2021 09:41

Srbija se uvek raduje uspešnoj saradnji i dugogodišnjem prijateljstvu koje neguje sa Rusijom.

Aaaa

24.11.2021 10:24

Nastavak dijaloga sa Rusijom je jako važno pitanje za Srbiju. Usred velike krize sa gasom ne sumnjam da će nam Rusija i ovog puta izaći u susret.

Gaga

25.11.2021 03:03

Gas je od velikog značaja za našu zemlju i privredu.