ALJBIN HOĆE VELIKU ALBANIJU, A VJOSA OPTUŽUJE SRBIJU Kurti preti, a Evropa ćuti!
EPA

Najpre je Kurti rekao da bi „u budućnosti glasao za ujedinjenje sa Albanijom, ali samo ako bi se takav referendum sproveo mirno i demokratski“. On je dodao da sporazum između Beograda i Prištine treba da se temelji na međusobnim priznanjima.

- Sada imamo obostrano neznanje, a moramo da se poznajemo. U tom cilju možemo prvo da imamo izjavu u kojoj ćemo se saglasiti da nećemo napadati jedni druge. Smatram da je EU važan faktor koji može da obezbedi okvir za budući sporazum jer on mora da bude zasnovan na duhu evropskih vrednosti, zakona i poretka, demokratizacije i suočavanja sa prošlošću - rekao je Kurti.

ALJBIN HOĆE VELIKU ALBANIJU, A VJOSA OPTUŽUJE SRBIJU Kurti preti, a Evropa ćuti!

EPA

 

Kao po dogovoru, odmah posle Kurtija, oglasila se i Vjosa Osmani, koja je u Kanadi na sastanku s četvoricom američkih senatora optužila Srbiju da destabilizuje region, prenosi Koha. Ona je rekla da je „huškački diskurs iz Srbije izvor destabilizacije u regionu“. Dodala je i da postoji „ruska tendencija da širi negativan uticaj u regionu“.

- Ovaj uticaj ima za cilj da poništi dostignuća Sjedinjenih Država, Evropske unije i NATO u regionu u pogledu mira, stabilnosti, demokratije i vladavine prava - rekla je ona.

Na ove skandalozne izjave i pretnje i ovoga puta EU ostala je nema. Mentori takozvane kosovske nezavisnosti time samo potvrđuju svoj navijački stav u procesu pregovora Beograda i Prištine.

ALJBIN HOĆE VELIKU ALBANIJU, A VJOSA OPTUŽUJE SRBIJU Kurti preti, a Evropa ćuti!

Printscreen

 

 

kazala je da izjava Aljbina Kurtija, koji je rekao da bi u budućnosti glasao za spajanje Kosova i Albanije, može ozbiljno da destabilizuje ceo region. Ona ocenjuje da je ta izjava samo još jedan kamen u podrivanju temelja regionalne stabilnosti i regionalne bezbednosti.

- Ta izjava može da izazove velike potrese u celom regionu. Jasna je politika Aljbina Kurtija koju on, čini mi se, ne krije. Ono što mnogo više brine jeste nedostatak reakcije međunarodne zajednice. Volela bih da sam čula nešto od Viole fon Kramon u vezi s nečim što i jeste njen posao, kao evropskog izvestioca za Kosovo. Žena se više bavi centralnom Srbijom i kritikuje sve teme ovde, od prava radnika, plasira laži i poluinformacije o vijetnamskim radnicima koji rade u Republici Srbiji kod stranog investitora u Srbiji, koji pri tome poštuje sve zakone Republike Srbije - rekla je premijerka i podsetila da smo u ovoj godini bili svedoci 117 različitih napada na Srbe i srpsku imovinu na KiM, što je 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Na pitanje da li je moguće da u budućnosti dođe do takvog scenarija, Brnabićeva je odgovorila da sumnja u to, ali da je potrebno da svi međunarodni činioci kažu da je to nemoguće.

- Zavisi od toga kako će se međunarodna zajednica postavi prema tome, ali to bi onda imalo mnogo šire posledice za čitav ovaj region, ali i za druge regione u Evropi i svetu - navela je premijerka.

ALJBIN HOĆE VELIKU ALBANIJU, A VJOSA OPTUŽUJE SRBIJU Kurti preti, a Evropa ćuti!

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da međunarodna zajednica mora konačno da počne da reaguje na opasne i ratnohuškačke izjave Kurtija o fašističkom konceptu velike Albanije koji podrazumeva ujedinjenje južne srpske pokrajine sa Albanijom.

- Upozoravam da pretnje jednostranim prekrajanjem granica u sebi nose implicitnu pretnju sukobima i da mogu podstaći slične aspiracije u regionu - rekao je on.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading