ALO! OTKRIVA Šta nam donosi povratak američkih kadrova koji su ordinirali devedesetih: Baba Olbrajt više nije bauk za Srbiju!
Tanjug

 

Posle vesti da Kristofer Hil dolazi na poziciju ambasadora SAD u Srbiju, nova informacija o tome da je bivša američka državna sekretarka, poznati srbomrzac, Medlin Olbrajt položila zakletvu kao nova predsednica američkog Odbora za odbrambenu politiku, ustalasala je javnost.

Ipak, iako su mnogi koji su bili sve samo ne blagonaklono nastrojeni prema Srbiji ponovo u foteljama, analitičari i poznavaoci prilika na ovim prostorima su saglasni da Srbija nije slaba kao što je bila devedesetih, a Amerika nije tako moćna.

Amerika hoće da izvrši pritisak na Srbiju

Nikola Šainović, nekadašnji premijer Srbije i potpredsednik Vlade Jugoslavije, ističe da Srbija nema razloga za brigu, iako je jasno da Amerika pokušava da izvrši određene pritiske na Srbiju.

- Prvo, taj odbor na čijem je čelu sada Olbrajtova savetodavno  je telo, više poštovanje prema starim kadrovima nego što ima neku funkciju. To nije operativno telo. Stari odbor je raspušten da bi se rasterali Trampovi kadrovi.

Da li da očekujemo da Olbrajtova nastavi sa pričama koje je pričala ranije o Srbiji? Naravno. Neće u ovim godinama menjati priču. Ali tome ne treba pridavati neku veliku važnost. Sada se pitaju i druge velike sile. Kao što je za nas drugačija situacija nego što je to bilo devedesetih, tako je to i za Ameriku. Oni su upotrebili sve moguće pritiske, pa nisu ništa rešili. To što će sada da se javi neka stara sova iz starog jata ne može ništa bitno da promeni, jer je ipak danas vladajuća teza da Srbiji nešto mora i da se da, a ne samo da se gazi. Ništa na Kosovu ne može da se reši kao što bi se to rešavalo devedesetih. Pritisci su potrošeni. Vitalni američki interes sada je odnos sa Rusijom i Kinom u ovom delu Evrope. I mi i Albanci smo tu sekundarni. Prevelik pritisak na Srbiju, samo jača Rusiju i Kinu u ovom delu Evrope, a Amerika hoće suprotno. I zbog svog interesa oni moraju da promene tu politiku - zaključio je u razgovoru za Alo! Šainović.

Jasan odnos

Zoran Anđelković, bivši predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije, ističe da kada je reč o Medlin Olbrajt, njen odnos prema Srbiji je sasvim jasan.

- Ništa dobro od nje ne možemo očekivati. Vratili su se svi oni koji su 1998. godine insistirali da se napravi sukob na Kosovu i organizovali bombardovanje 1999. godine. Svi su sada ponovo na funkcijama. To je cela ekipa. Naravno da ćemo očekivati otrovne strelice, ali nismo mi više u istoj poziciji u kojoj smo bili devedesetih godina. Otrovne strelice sada treba usmeriti na neke druge lokacije. Vraćanje starih kadrova je, naravno, deo odnosa američke politike prema Srbiji, a deo je i vraćanja Bajdenove administracije iz vremena kada je bio potpredsednik SAD. Svi koji su mu tada bili saradnici sada su dobili važne funkcije, uključujući Olbrajtovu. Sada imaju i drugih žarišta, Avganistan, Libiju, Siriju, Irak, Venecuela, imaju čime da se bave. Ne znači da će nama biti lakše. Ne znači da će manje pažnje posvećivati Srbiji. A kad oni posvećuju pažnju Srbiji, znamo da to nikad nije pozitivno, ali ni Srbija nije u istoj poziciji kao nekad, pa ne treba mnogo brinuti. Uticaj SAD ne može na Srbiju biti onakav kakav je bio devedesetih - zaključio je naš sagovornik.

Zagovarala bombardovanje, Srbe nazivala odvratnim!

Medlin Olbrajt poznata je kao jedan od najvećih zagovornika bombardovanja naše zemlje, pravdajući se time da je u pitanju humanitarna misija. Ključnu ulogu imala je i u mirovnim pregovorima u Rambujeu o Kosovu i Metohiji 1999. godine, kada je Albancima obećavala referendum. Uvek je govorila da je ponosna na svoje poteze usmerene ka Srbiji. U Prištini je dobila bistu i oduvek je zagovarala nezavisnost Kosova.

Pre nekoliko godina je u Pragu promovisala svoju autobiografiju kada joj je nekoliko Čeha pokazalo slike žrtava NATO bombardovanja 1999. godine, na šta je ona povikala „Odvratni Srbi“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Rada

22.11.2021 07:21

Tako je to uvek. Mi nju hlebom, projom i pogacom hranili, od usta odvajali, njoj uvek bilo malo, ona nas bombama i kamenom . Sta ces, narode moj, to uvek tako bude.Mislis ,stigao prijatelj , cuvaj ga i spasi kad ono, guja otrovnica migolji.