SVI ĆE DA DOĐU OVDE! Predsednik Vučić: Niska cena gasa i struje privlači investitore
Slika ekrana

- Nemačke vlasti su danas napravile dodatnu komplikaciju. LJudi moraju da shvate da je ovo jako važno jer sve zavisi od gasa. Struja je strašno skočila danas na tržištu, tamo je cena 5 puta viša neko kod nas. Od gasa zavise i investitori i njihov dolazak. Postavlja se pitanje da li treba da se borim za to da kažem ljudima nemojte da jedete hleb, nego kurkumu i čiju? Ne, mi imamo rezerve i pitao sam sve ministre zašto nisu intervenisali na vreme. Video sam danas da nam nedostaje nafte, imamo dovoljno kukuruza, brašna, šećera, lekova i medicinskih sredstava, rešili smo sve da napunimo. Ne možemo da držimo rezerve nafte na 14 dana, a treba da ih imamo na 3 meseca. Moramo da imamo određene rezerve - istakao je predsednik Vučić

- Svega imamo, ali moramo imati još više. A smejali su mi se kada sam kupovao zlato. Sada su naši rudari pronašli zlatne žile u čukaru Pek. Mi smo Bor rešili na najbolji način dovođenjem kineskih partnera i na taj način bukvalno spasili zemlju. Ali ja ovim ljudima iz rezervi pokazujem kako morate domaćinski da se odnosite. Hleb mora da ima i onaj ko je siromašan. Mora da se reaguje zato što imamo rezerve. Suština je u tome da ću naravno da se borim za najniže cene. 

Video isečak

 

- Cena gasa je danas bila 960 dolara. Pojavila se vest o Južnom toku, skočila na 1100 dolara. Srbija nabavlja za 270 po dugoročnom ugovoru. Zamislite da platimo 900 dolara, šta smo mi tada uradili. Nama Teksal u Vladičinom Hanu čeka gas. Ako uvozimo dnevno 1,8 miliona kubnih metara gasa, koji pokriju Toplanu Novi Sad, mi uvozimo po višim cenama od ovoga, zato je potrebno da imamo što više svoga gasa i da su nam veća skladišta - istakao je predsednik. 

- Tako vam dolazi do poremećaja svega. Naša će inflacija na kraju godine biti oko 3 posto, a nemate evropske zemlje bez 5. Mi imamo najnižu cenu gasa, struje i time privlačimo investitore i svi će da dolaze ovde. Mi ćemo sada da tražimo od predsednika Putina da nam odobri desetogodišnju količinu. Mi sada trošimo rezerve i sada to moramo da rešimo, nama treba proširenje Banatskog Dvora. Ursula fon der Lajen mi je rekla u glazgovu da će nuklearna energija i gas biti prihvaćeni kao čisti izvori energije. Mi smo uporedo sa železnicama i putevima gradili i gasovom - istakao je predsednik crtajuću gasnu kartu Srbije. 

Komentari (1)

Loading
Siniša

17.11.2021 07:53

Dosadašnja korektna cena gasa budi nadu da će cena biti povoljna i u narednom periodu.