BRNABIĆEVA POZVALA PRIŠTINU Pridružite nam se!
TANJUG/ ZORAN ZESTIC

 

Poziv je usledio na skupu u organizaciji Parlamentarne skupštine NATO, a koji je premijerka iskoristila i da izrazi uverenje da će Srbija tokom slovenačkog predsedavanja otvoriti dva klastera na putu evrointegracija.

"Građani koji žive u regionu imaće zaista neverovatno velike koristi od te inicijative", rekla je Brnabićeva na otvaranju trodnevnog 101. Seminara Rouz Rot „Evroatlantske integracije, partnerstvo za mir i dalji koraci u suočavanju sa preostalim izazovima na Zapadnom Balkanu“, a odgovarajući na pitanje parlamentaraca iz Severne Makedonije.

Naglasila je da će građani imati koristi od inicijative Otvoreni Balkan kao i od ostalih regionalnih inicijativa, s tim da se ova razlikuje, kao je navela, samo po tome što je "mi sami vodimo", prenosi Tanjug.

Tanjug/Zoran Žestić

 

 

Poziv stalno otvoren

Poziv je stalno otvoren, rekla je Brnabićeva i naglasila da Otvoreni Balkan koji podržavaju Beograd, Skoplje i Tirana daje mogućnost da mladi ostaju u regionu, da vide da imaju više prilika za zapošljavanje, više radnih mesta, da kapital i investicije nesmetano putuju kroz region, da ovde mogu da nađu svoj dom.


Na skupu na kojem su govorili i zvaničnici NATO alijanske Džerald Konoli i Mirče Geana, kao i švajcarski ambasador Urs Šmit, a pred brojnim parlamentarcima iz Švajcarske, Luksemburga, Norveške, brojnih drugih zemalja, regiona i onih nastalih raspadom ŠSR, Brnabićeva je naglasila da je Otvoreni Balkan isključivo regionalna inicijativa koja predviđa slobodu kretanja kapitala, roba, usluga i ljudi.

EPA/ STEPHANIE LECOCQ

 

 

Otvaranje novog klastera

Brnabićeva je izjavila da se nada da će Srbija tokom slovenačkog predsedavanja Evropskom unijom otvoriti makar jedan novi klaster, ali da veruje da će otvoriti dva.


Navela je, takođe, odgovarajući na pitanje parlamentaraca kako je zadovoljna procesom evrointegracija, da su reforme način za unapređenja zemlje, a ne zadatak koji se mora ispuniti na evropskom putu.


Brnabićeva je dodala da sa sigurnošću ne može da kaže kojom brzinom Srbija ide ka EU, jer dinamika zavisi i od država članica, a svesna je, kaže, da su neke od zemalja skeptične po pitanju proširenja.


Na pitanje kako komentariše odnose sa Rusijom i Kinom, navela je da oni ni na koji način ne ugrožavaju Srbiju na evropskom putu, da je saradnja sa Rusijom na polju ekonomije i energetika kao i ona koju ima deo članica EU.
Premijer je rekla da Srbija ima nerešena pitanja, ali da je usmerena na budućnost i na održanje mira.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading