INTERVJU NEDELJE LAV PAJKIĆ O POSLANIČKOM POSLU, OPOZICIJI, KOSOVU, RODITELJIMA, PLANOVIMA ZA BUDUĆNOST...  : Uzori su mi Vučić i Hičkok!
Foto: privatna arhiva

 

Prošle godine postali ste poslanik. Zašto ste odlučili da uplovite u političke vode? Kojim vrednostima se vodite? 

- Vaspitan sam da negujem i zastupam nekoliko ključnih vrednosti - veru u Boga i našu tradiciju, veru u naš narod i veru u našu Srbiju. Imajući to u vidu, smatrao sam da ulaskom u politiku treba da podržim čoveka i stranku koji upravo te vrednosti po meni najviše zastupaju, a to su predsednik Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka. Naravno, postoji još dosta razloga zašto sam odlučio da se uključim u političku borbu i mogao bih o tome dugo da razgovaram, ali bih svakako izdvojio par stvari: borba za suštinski suverenu državu, borba za ekonomski jaku državu i borba za ponosnu i snažnu državu. U svim tim aspektima smatram da je predsednik Vučić briljirao i zato mi je, pre svega, i zadovoljstvo da se bavim politikom u ovom ključnom trenutku.

 Pred nama su sledeće godine izbori. Šta očekujete od njih? 

- Činjenica jeste da SNS sa predsednikom Vučićem na čelu trenutno uživa veliku popularnosti, ali smatram da to nikako ne treba da nas opušta jer treba da budemo svesni velike kampanje koja se vodi protiv Srbije. U regionu su Srbi pod stalnim napadom, u Republici Srpskoj se zabranjuje Srbima da slobodno misle, u Crnoj Gori im se ugrožava sloboda veroispovesti. Na sve to što se dešava opozicioni političari s Đilasom vode gadnu hajku protiv predsednika Vučića, napadajući mu porodicu na najstrašnije načine, kao i kampanju protiv Srbije koja apsolutno prati politiku najvećih srbomrzaca u regionu. Imajući sve to u vidu, smatram da će izbori biti teški i da moramo da pružimo maksimalnu podršku predsedniku Vučiću, koji uspeva na neverovatan način da se bori sa svim ovim stvarima i, pored svih poteškoća, uvek donosi pobedu Srbiji.

Čini se da Srbija nikad nije imala slabiju opoziciju. Zašto mislite da je to tako? 

- Da, to je tačno. A i žalosno jer je dobro da postoji kvalitetna opozicija, međutim problem je u tome što određeni opozicioni lideri nisu opozicija vladajućoj poziciji, već, veoma često, opozicija Srbiji, a to narod veoma dobro vidi. Postoje određene stvari u političkom životu koje su univerzalno dobre i koje je aktuelna vlast uspešno realizovala, a koje deo opozicije s Draganom Đilasom na čelu kritikuje. I tu izlazi na videlo ta njihova tuga što Srbija napreduje, a zatim kada narod to sagleda, logično se zapita kojim interesima oni u stvari služe. Taj deo opozicije bazira svoj program i rad na mržnji, a ne na konstruktivnim idejama koje narod zapravo interesuju. Postoje, naravno, i određeni tehnički razlozi, kao što je njihova evidentna lenjost i potpuna odsutnost interakcije s narodom van Tvitera, gde jedni druge tapšu po ramenu. Bilo bi im bolje da se posvete radu na terenu, a ne tome kako će da napišu sledeći perfidni tekst pun gnusnih laži i izmišljotina protiv Andreja ili Danila Vučića!

Kakve ljude biste vi voleli da vidite u opoziciji? 

- Smatram da opozicija oko sebe treba da okuplja ljude koji ne zastupaju strane i tajkunske interese, a oni danas, baš suprotno od te težnje, imaju ljude koji su već bili na vlasti, koji iza sebe imaju očajne rezultate, prljave privatizacije i afere.

Srbija se u poslednje vreme nalazi pred brojnim izazovima i pritiscima, posebno kada je reč o Kosovu i Metohiji. Da li mislite da će za vašeg života pitanje Kosova biti razrešeno? 

- Kao što sam pominjao, sve je to deo velike kampanje protiv Srbije. To pitanje je veoma teško i moramo se prema njemu odnositi mudro i pragmatično. Posebno što naši neprijatelji očekuju da nas vode emocije, štaviše računaju na to. Naravno, to je razumljivo jer kako čovek da ne bude emotivan kada govori o našoj svetoj zemlji, o našoj Gračanici, Dečanima, našim svetinjama i našem narodu. Nalazimo se  u teškoj situaciji, ne pomažu nam potezi bivšeg režima kao što je prebacivanje pitanja KiM sa UN na EU. Za tako „pametne poteze“ su se čak zahvaljivali Vuku Jeremiću na naslovnim stranama novina lažne države Kosovo. Danas Srbija vodi odgovornu politiku, predsednik Vučić vuče mudre poteze i samo on zna koliko je to teško u trenutnoj situaciji jer često apsolutno dobrih poteza nema. Zato moramo da pokažemo jedinstvo oko tog pitanja i svom snagom stanemo uz predsednika Vučića.

U kom pravcu biste voleli da ide vaša politička karijera?

 - O politici ne razmišljam kao o karijeri ili poslu, živim za politiku i volim naš narod. Svake nedelje provodim vreme sa građanima i obilazim Srbiju sa idejom da doprinesem borbi za bolju budućnost naše dece.

Da li postoji neka pozicija na kojoj biste voleli da se oprobate u budućnosti?

- Mlad sam čovek, dajem sve od sebe i težim da maksimalno služim našem narodu. Smatram da je to moja dužnosti i prema tome ne razmišljam toliko o pozicijama, već o načinima kako mogu biti od koristi građanima Srbije.

Ko su vaši uzori? 

- U aktuelnoj politici, naravno, Aleksandar Vučić. On je čovek zbog koga sam ušao u politiku, čovek koji živi za politiku, za Srbiju, a ne od politike. Istorija će  ga zasigurno pamtiti kao velikog lidera i nekoga ko je u neverovatnim okolnostima uspeo da se izbori da naša Srbija bude apsolutni pobednik na svim poljima! Iz stranke se takođe ugledam i na Miloša Vučevića. Smatram da iza sebe ima velike rezultate i da će biti upamćen kao najbolji gradonačelnik u istoriji Novog Sada. Moram takođe da pomenem i moju struku van politike - film. Kada govorimo o polju umetnosti, definitivno je moj favorit Alfred Hičkok.

Oprobali ste se i u novinarskom poslu. Da li je teško biti novinar u Srbiji? 

- Dolazim iz familije novinara i umetnika, a kao što ste rekli, i sam sam se oprobao u tom poslu, mislim da danas više nego ikad uživamo novinarske slobode i nisam doživeo poteškoće u tom polju osim od predstavnika Đilasove opozicije i njihovih medijskih eksponata, koji su redovno pokušavali da guše moju novinarsku slobodu tužbama i neprestanom prljavom kampanjom protiv mene i moje porodice.

Pandemija koronavirusa uzdrmala je ceo svet. Koliko je potresla vaš svet? Da li ste zbog nje drugačije počeli da razmišljate o životu? 

- Da je zdravlje najbitnije, naučio sam, nažalost, na teži način i pre pandemije, tako da se moj pogled na život promenio nekoliko godina pre toga.

Prošla godina je za vas na privatnom planu bila veoma teška jer je preminula vaša majka Isidora Bjelica. Po čemu ćete je najviše pamtiti? 

- Po ljubavi prema svojoj deci, mom ocu, našem narodu, ljubavi prema književnosti i životu.

Otac me snažno podržava

Da li otac prati vaše političke nastupe i kako ih komentariše? Jeste li od njega dobili neki savet kad ste ušli u politiku? 

- Redovno prati i maksimalno me podržava, iako on uvek voli da kaže da nije ljubitelj politike i da ga ona ne interesuje, već da ga zanimaju  samo umetnost i ideologija. Međutim, ono što on ne zna jeste da sam počeo da se interesujem za politiku upravo zbog razgovora koje sam vodio s njim dok sam bio dete.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading