Vučić o krivičnoj prijavi protiv novinara: To je nešto o čemu bih mogao duže da govorim
TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

 

- To je nešto o čemu bih mogao duže da govorim, ali ne bih danas ovde, na ovakvom mestu i na današnji dan. To što se dogodilo Marku je užasno. Zamislite da podnosite krivičnu prijavu jer vam se ne dopada šta je novinar izgovorio, šta god da je izgovorio. Ja sam srećan što takve stvari u Srbiji nisu moguće, za bilo šta, da se zbog drugačijeg mišljenja podnosi krivična prijava. 

- Što se tiče Komšića, svaki put kad bi se zaklinjali da ne misle na celokupan srpski narod, uvek bi to mislili. 

Podsetimo, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić danas je prekinuo juče intervju za TV Tanjug, a povod za to je bio to što je novinar odbio zahtev Komšića da "prizna" da se u Srebrenici desio genocid, a danas je zbog toga Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) saopštio da je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podneta krivična prijava protiv novinara Tanjuga, Marka Trošića.

To je je bio Komšićev razlog da demonstarativno prekine intervju koji je do tada tekao u polemičkom, ali korektnom tonu.


Incident se dogodio nakon pitanja o zahtevu za vraćanje dejtonskih nadležnosti Republici Srpskoj na šta je Komšić između ostalog uzvratio: "O čemu mi onda pričamo?! Na šta treba da se svede ovo? Da će on (Dodik) napraviti ponovo vojsku Republike Srpske koja nastavlja tradiciju Vojske Republike Srpske koja je počinila genocid u Srebrenici?"

Na konstatciju novinara da su zločini činjeni na obe strane Komšić je uzvratio: "Zlocini su činjeni. Genocid je presuđen za vojsku Republike Srpske i MUP Republike Srpske. Zločina je bilo svakako. Samo sa jednom reazlikom - u težini tih zločina i to Vam nismo rekli mi nego međunarodni sud".

Onda se dijalog zaoštrio:

Novinar: U tom smislu su žrtve i na jednoj i na drugoj strani...

Komšić: Sve su žrtve nevine i iste za mene, ali genocid je genocid. O tome ne možemo diskutovati. Ako smo iole ljudi. Ako hoćemo da manipulišemo time možemo ući i u tu priču.

Novinar: Nema potrebe ni za kakvim manipulacijama.

Komšić: Genocid je genocid. Slažete li se? Presuđeno je.

Novinar: Ja se neću složiti sa tom konstatacijom.

Komšić: A zasto se nećete složiti sa tom konstatacijom?

Novinar: Ali moj stav nije ni bitan.

Komšić: Ne, ne... Jako je bitan. Zašto se nećete složiti sa tom konstatacijom?

Novinar: Da je strašan zločin počinjen...

Komšić: Ne. genocid je počinjen. Tako piše u presudama međunarodnog suda. Genocid. Nije strašan zlocin, strašni su neki drugi zločini, a ovo je genocid.

Novinar: To je vaš stav...

Komšić: Nije to moj stav. To piše u presudama.

Novinar: Sa kojima ste vi saglasni?

Komšić: A vi niste?

Novinar: Ja sa tom presudom nisam saglasan.

Komšić: Onda ćete morati sa nekim drugim da radite ovaj intervju...

Vidno uzrujan skinuo je bubicu i ustajući od stola dodao: "Uživajte u Sarajevu".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
stevo

10.11.2021 17:44

Svako ima pravo na svoj stav,svoje misljenje,Sloboda govora bi morala uvek biti prisutna

miki89ljig

10.11.2021 22:42

Prema njima nad Srbima nije pocinjen ni jedan zlocin. Sramota.

Gorica

11.11.2021 04:58

Toliko sam srećan kao građanin Srbije što u Srbiji nije moguće da se podnese krivična prijava protiv novinara jer se nekom ne dopada njegovo mišljenje. Komšić je svojim postupkom pokazao da nije dorastao funkciji koju obavlja.