NENADIĆ RASKRINKAO DOBRICU VESELINOVIĆA Uplate u bitkoinima kršenje zakona
Tanjug

 

Nenadić je, govoreći o načinu na koji Dobrica Veselinović i udruženje "Ne davimo Beograd" dobijaju donacije, obrazložio da prilozi i donacije moraju da se uplaćuju na poseban račun za kampanju, a prilozi koji nisu vezani za kampanju idu na račun stranke.

- Sa stanovišta Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, svi izvori prihoda političkih stranaka (za njihov redovan rad) i finansiranja izborne kampanje koju vode stranke, koalicije i grupe građana moraju biti od poznatih fizičkih i pravnih lica. Pored toga, svi prilozi koje dobijaju za izbornu kampanju uplaćuju se na poseban račun za tu kampanju, a prilozi koji nisu vezani za kampanju na stalni račun stranke - naveo je Nenadić.

Objašnjava da je oblast poslovanja kriptovalutama odnedavno uređena u Srbiji (Zakon o digitalnoj imovini, koji počinje da se primenjuje krajem ove godine):

- Nisam siguran da će biti moguće koristiti ovaj vid finansiranja za predstojeću izbornu kampanju. U svakom slučaju, ako to i bude dopušteno, morala bi da se obezbedi provera identiteta uplatioca. Nije mi poznato da je neki registrovani politički subjekt u dosadašnjim izbornim kampanjama primao uplate na taj način. Ako jeste, to ne bi bilo u skladu sa zakonom. Kada je reč o drugim licima (npr. udruženja, neformalne grupe, pojedinci), na njih se Zakon o finansiranju političkih aktivnosti ne primenjuje, tako da eventualno primanje uplata u kriptovalutama nije sporno sa stanovišta tog zakona, već eventualno opštih propisa o finansijskom poslovanju - poručio je Nenadić.

Komentari (0)

Loading