Uskoro se sastaju Vučić i Erdogan
Printscreen

Istakao je da je tokom njegove avgustovske posete Sarajevu srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD-a Milorad Dodik ponudio posredovanje u razgovorima više aktera.

"Ne želimo da se Bosna i Hercegovina pretvori u područje uticaja, obračuna. Ozbiljno smo pojačali naše diplomatske napore nakon tenzija kojom se ugrožava integritet. Kao država koja razgovara sa svim stranama u Bosni i Hercegovini, preuzeli smo inicijativu za rešavanje problema", rekao je Erdogan u razgovoru sa predstavnicima BiH dijaspore u Turskoj, preneo je turski portal Hurijet, a prenosi sarajevski Klix.


Predstavnicima organizacija oko kojih su okupljeni građani poreklom iz Bosne i Hercegovine, Erdogan je ukazao na to da je Turska spremna da posreduje u ovim razgovorima.

Prema njegovim rečima, posredovaće ako su na to spremna i preostala dva člana Predsedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Foto: Youtube/Printscreen

 

Kako je ranije danas najavio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sutra će se u Turskoj sastati sa predsednikom Erdoganom.


Dodik je na konferenciji za novinare posle razgovora sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom podsetio na inicijativu o zajedničkom razgovoru predstavnika tri naroda u BiH sa šefovima država Turske, Srbije i Hrvatske, ali je dodao da na to ne pristaje bošnjački lider Bakir Izetbegović.

Erdogan je podsetio da je nedavno razgovarao u Istanbulu sa Izetbegovićem na temu rešenja problema u BiH, a očekuje, kazao je da će narednih dana razgovarati sa Dodikom, Komšićem i Džaferovićem .

Erdogan je rekao da Turci smatraju da su dužni da budu uz Bosnu i Hercegovinu bez obzira na to kakve su okolnosti.

Rekao je da je tokom poslednjeg rata Turska u Bosni i Hercegovini mobilizovala sve svoje resurse, najavio snažniju podršku i istakao da njegova država BiH vidi kao državu bez diskriminacije.

"Od sada ćemo snažnije i drugačije nastaviti da stojimo uz bosansku braću. Uložili smo i činimo sve napore da mir nakon rata bude trajan. Bosna i Hercegovina je multikulturalna zemlja i mi podržavamo nepostojanje bilo kakve diskriminacije uz očuvanje etničkog identiteta. Turska je od Dejtonskog mirovnog sporazuma najveća prepreka događajima iz prošlosti. I Bošnjaci, i Srbi i Hrvati imali su korist od ulaganja turskih kompanija", rekao je Erdogan.

Tanjug/Ap

 

 

Ponovio je da će Turska učiniti sve da ovaj deo sveta bude miran i stabilan.

Smatra da ovi napori, kako je naveo, uznemiravaju one koji se "hrane previranjima i haosom".

Istakao je da je autoput od Sarajeva do Beograda "mirovni projekt" i dodao da Turska u BiH investira više od 250 miliona dolara.

Uvren je da će gradnja autoputa od Sarajeva do Beograda poboljšati privredu regiona i istakao da je ovaj infrastrukturni projekat višestruko značajan.

"Prema našem mišljenju, ovo nije samo infrastrukturni projekt. Ovo je mirovni projekt u svim aspektima", rekao je, između ostalog, Erdogan.

Komentari (13)

Loading
Nikola

08.11.2021 15:09

Erdogan je doneo odličnu odluku. Stvari u BiH se polako izmiču kontroli.

Zeljko

08.11.2021 15:43

Erdgogan želi dobro Bosni kao što Vučić želi i ne meša se u unutrašnje stvari države ali isto tako i Erdogan i svi ostali treba da znaju da Vučić neće da odustane od toga da su Srbija i Republika Srpska jedan narod.

Nikolasss

08.11.2021 15:46

Србија и Турска граде праве пријатељске односе, а такође и економске. Очекујемо још бољу сарадњу након састанка два велика државника.

Mirko

08.11.2021 15:53

Itekako u ovom vremenu treba negovati i poštovati partnerski da rešavamo probleme. Ovo je čist dokaz o poverenju koje uživa Aleksandar Vučić. Nadam se da će satankom se situacija smiriti i stabilizovati.

Nina

08.11.2021 16:03

Poseta predsednika Erdogana će biti značajna za Srbiju, a i naš predsednik je rado viđen gost u Turskoj.

stevo

08.11.2021 17:30

Srbija i Turska su na istoj strani da tako kazem i verujem da ce se trenutna situacija u BiH premostiti.Vazno je sacuvati mir i stabilnost

jhkhjkjhkj

08.11.2021 19:07

Jačati politički dijalog i ekonomsku saradnju.

Dragan

08.11.2021 20:32

Verujem da će sastanak sa Erdoganom biti značajan za sve.

popovic77

08.11.2021 20:43

Jos jedan od bitnih sastanaka dva predsednika

damir

08.11.2021 21:19

Prijateljstvo i iskrena saradnja Srbije i Turske su garant mira i stabilnosti na Balkanu.

Crna Leptirica

09.11.2021 08:22

Erdagon je nas veliki prijatelj.

Marko

09.11.2021 08:30

Za svaku pohvalu su saradnje koje nasa zemlja ostvaruje sa drugim zemljama.