NIKOLA DIMITROV Želimo dobre komšijske odnose i regionalnu saradnju, ne vidim rizik da Severna Makedonija napusti inicijativu
Tanjug/Zoran Žestić

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li postoiji rizik da ta zemlja napusti inicijativu obzirom na stav opozicije oko "Otvorenog Balkana" i obzirom na politička dešavanja.

"Ne vidim nikakav rizik koji bi mogao da iskoči. Za Severnu Makedoniju je važno da ostane deo inicijative zbog ekonomija i evropske budućnosti regiona. U slucaju da dođe do promene vlasti mi smo demokratija. Nadamo se da će volja građana biti takva da ko god dođe na vlast zemlja ide napred što znači i evropeizaciju i dobre odnose sa susedima", rekao je Dimitrov.

On je rekao da ne misli da je situacija na makedonskoj političkoj sceni postigla nivo fer konkurencije, kao i da bi za Vladu bilo bolje da učesnici pokazuju šta bolje mogu da urade. Čak i ako direktno povežemo rezultate lokalnih izbora sa vladom, vladajuća koalicija je osvojila više glasova nego opozicija", rekao je Dimitrov.

Kako je objasnio većina makedonskih građana želi da ide napred

"Želimo dobre komšijske odnose i regionalnu saradnju", rekao je Dimitrov.

Regionalna saradnja pravi, mudar, evropski izbor

Dimitrov je izjavio je da je regionalna saradnja pravi, mudar i evropski izbor, kao i da bi ukidanje trgovinskih prepreka donelo ogromne benefite građanima regiona, poručujući da je "Otvoreni Balkan" inicijativa koja vodi daljem razvoju ovog prostora.

"Nema nikakve dileme, ako ste sa jedne strane suočeni sa tim da li da pravite problem, ako imate opciju da nalazite rešenja da pravite za sebe bolju budućnost", poručio je Dimitrov.

Ukazao je da Severna Makedonija pridaje značaj regionalnoj inicijativi, što potvrđuje i njegovo prisustvo u Beogradu, iako je prilično složena situacija na makedonskoj političkoj sceni u ovom trenutku.

"Ali, ova incijiativa je zaista važna, tako da ne možemo sebi da dozvolimo da budemo odsutni sa sastanka tri zemlje", dodao je Dimitrov.

On je poručio da je jedina održiva, dugoročna vizija za stabilan pobednički Balkan, ona u kojoj su granice od manjeg značaja ili cak nemaju nikakog značaja.

"To je vizija za razvoj Balkana, u okviru ove inicijative, to je veliki korak unapred ka postizanju evropske vizije Balkana bez granica", rekao je Dimitrov.

Dodao je da je solidarnost, na kojoj je insistirao i jedan od osnivača EU, Robert Šuman osnova za budućnost, a to znači da moramo da brinemo jedni o drugima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading