OSTVARENJE SNA DUGOG 50 GODINA Ministar Mali objasnio sve detalje o izgradnji metroa
Ministarstvo finansija

Radovi na izgradnji beogradskog metroa počinju 22. novembra na Makiškom polju, najavio je juče ministar finansija Siniša Mali.

Ministar Mali je, nakon što je sa kineskom kompanijom "Pauer Čajna" potpisan ugovorni sporazum za projekat izgradnje infrastrukture i nasipanje platoa za depo metroa na Makiškom polju, rekao da je tim činom zvanično počela gradnja prve linije metroa, od Makiškog polja do Mirijeva.

- U ponedeljak, 22. novembra, na Makiškom polju videćete veliki broj radnika, krećemo sa ostvarenjem sna koji su generacije pre nas sanjale - kazao je Mali.

OSTVARENJE SNA DUGOG 50 GODINA Ministar Mali objasnio sve detalje o izgradnji metroa

Alo

 

Ministar je naglasio da taj san znači lepšu i bolju budućnost, kao i da je beogradski metro simbol uspeha i jake Srbije. Mali je istakao da je to ostvarenje sna velikog broja građana Beograda i Srbije, koji datira unazad 50 godina.

TRI LINIJE

Prema rečima ministra finansija, jučerašnje potpisivanje ugovora posledica je višegodišnjeg napornog rada Vlade Srbije, Grada Beograda, kao i francuskih i kineskih partnera. Mali je kazao da će budući metro imati tri linije, da će prva ići od Makiškog polja do Mirijeva, druga od Mirijeva do Železnika, a treća će podrazumevati proširenje BG voza i tramvajskog sistema.

- Polako, ali sigurno Beograd se okreće šinskom sistemu, koji je ekološki prihvatljiv, efikasniji i brži - rekao je Mali.

Ministar je detaljno izneo, po fazama, kada će koja biti završena, i precizirao da će posle početka radova na Makiškom polju 22. novembra sledeći korak biti potpisivanje ugovora za izgradnju depoa, u februaru naredne godine.

Nakon toga predstoji potpisivanje ugovora za izgradnju pristupnih saobraćajnica na području Makiškog polja u martu 2022, dok se u julu, takođe naredne godine, očekuje potpisivanje ugovora za izgradnju stanica i tunela za prvu liniju.

U novembru naredne godine, kaže Mali, počeće izgradnja depoa na Makiškom polju, početak radova za izgradnju pristupnih saobraćajnica u maju 2023. godine, početak radova na izgradnji stanica počeće u
septembru 2023, a početak radova na izgradnji tunela u decembru 2023.

STANICE I TUNELI

U februaru 2024. počeće nabavka i testiranje vozova, a završetak prve linije metroa biće 2028. godine. Ubrzo nakon završetka prve linije metroa počinje izgradnja druge linije, 2024. godine, od Mirijeva do Bežanije. Početak
izgradnje stanica za drugu liniju metroa počeće 2025, a iz gradnja tunela 2026, dok se završetak radova na izgradnji druge linije metroa očekuje 2030. godine.

Mali je naglasio da je Vlada Srbije obezbedila novac za obe linije metroa. Ministar građevinarstva Tomislav Momirović, koji je potpisao ugovor sa predstavnicima kineske kompanije, kazao je da je ovo veliki dan za Beograd i Srbiju, jer posle više od 50 godina prazne priče počinje realizacija projekta gradnje beogradskog metroa.

UBRZANJE PROJEKTA

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je ovo istorijski dan za Beograd i Srbiju i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji

je dao maksimalnu podršku ovom projektu, i Vladi Srbije, koja će finansirati ovaj projekat.
OSTVARENJE SNA DUGOG 50 GODINA Ministar Mali objasnio sve detalje o izgradnji metroa

Alo

 

Predstavnik kompanije "Pauer Čajna" Jang Fan istakao je da su sve strane zajedno radile da se ubrza početak radova izgradnje beogradskog metroa.

- Saradnjom sa srpskom i francuskom stranom pokušaćemo da ubrzamo napredak ostalih delova projekta kako bi metro što pre bio pušten u rad - rekao je Jang.

Ugovor su potpisali ministar građevinarstva Momirović, gradski sekretar za stambene i komunalne poslove Nikola Kovačević, direktorka Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Dušica Anđelković i ovlašćeni predstavnik kompanije "Pauer Čajna" Jang Bo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading