BRNABIĆ I ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ NAKON SASTANKA Crna Gora je jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije
Tanjug/Rade Prelic

 

Sastanak sa ambasadorima

- Ja sam imao slobodan period koji nisam želeo da iskoristim osim u radnom delu i pre dolaska ovde u protokolarnom smislu smo pozvali sve ambasadore koji su nerezidentni - rekao je Krivokapić.

- Ja nisam razmišljao da li ću nekog da uvredim, već da na najbolji mogući način iskoristim vreme i sastanem se sa onima koji su na neki način vezani za Crnu Goru.

- Mislim da je ovo dugo čekana i očekivana poseta. O tom pozivu se mnogo pričalo. I sada kada imamo dobru posetu i važne i pozitivne razgovore jedan deo javnosti se bavi izmišljanjem - rekla je Brnabićeva.

- Narativ koji se šalje na taj način je suprotan narativu na našim sastancima - rekla je premijerka.

- Nije to dobar narativ, hajde da se pomerimo  od toga. Mislim da je važno da su ovo bili dobri i pozitivni razgovori, da je admosfera bila dobra i konstruktivna i da smo na ovaj način uspeli da kao rezultat uspeli da nametnemo drugačiji dijalog između Vlade Crne Gore i Vlade Srbije. Mislim da je to suština i da sve ono čime se bavimo da nije suština i da nas skreće sa te suštine i da otvara neka besmislena pitanja koja će neko zlonameran da iskoristi.

- Ni ja nisam osoba koja se drži ustaljenih protokola. Verujem u otvorene poruke, razgovor i poverenje - rekla je premijerka.

Premijerka se još jednom zahvalila premijeru Krivokapiću na tome što je pristao da večeras prisustvuje na večeri lidera inicijative Otvoreni Balkan.

Nije bilo reči o Temeljnom ugovoru

Upitana od strane novinara da li je na razgovoru bilo reči o temeljnom ugovoru između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

- Nismo razgovarali o Temeljnom ugovoru, o tome se ragovara sa SPC i mi kao vlada se nećemo mešati - rekla je Brnabić.

Obraćanje Krivokapića

Premijer Krivokapić je istakao da mu je zadovoljstvo što je došao u Beograd i da će ovu posetu pamtiti do kraja života.

- Meni je izuzetno zadovoljstvo da se nalazim u prestonici Srbije i imao sam to zadovoljstvo da budem dočekan na najvećem mogućem nivou, sa izuzetnim gostoprimstvom kog ću se sećati do kraja života - rekao je Krivokapić.

Istakao je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru s njim istakao takođe važnost nastavaka saradnje i prevazilaženja nesuglasica.

- Dolazile su poruke otrovnih strela iz medija, to nikom ne treba. Treba da zaboravimo i krenemo dalje. Nadam se da će ova moja prva poseta biti dobar znak novog puta i prosperiteta, na zadovoljstvo građana obe zenlje - rekao je Krivokapić.

BRNABIĆ I ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ NAKON SASTANKA Crna Gora je jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije

Foto: Tanjug

 

 

Obraćanje premijerke Ane Brnabić

Ana Brnabić je rekla da se sa Krivokapićem dogovorila da se poveća ukupna robna razmena između dve zemlje i da one iznose milijardu evra.

- Ukupne investicije Srbije u Crnoj Gori iznose oko 400 miliona evra, tako da to nije beznačajno - kaže premijerka.

- Srbija snažno podržava evropske integracije Crne Gore, da je pozitivan signal EU bilo kome od nas na Balkanu pozitivan signal. Treba da se držimo zajedno, da razgovaramo, da podržimo svakog partnera na Zapadnom Balkanu. Prenela sam premijeru Krivokapiću da je pored evropskh integracija naš strateški priorit stabilnost regiona.

Premijerka Brnabić je istakla da je Crna gora jedna od najvažnijih susednih zemalja.

- Želim još jednom da Vam poželim dobrodošlicu. Crna Gora je jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije. Svaki put kada smo razgovarali smo imali otvoren, konstruktivan razgovor o svim temama. Tako da mi je drago da smo i danas, tokom prve zvanične posete, mogli tako da razgovaramo, na teme politike, infrastrukture, regiona, regionalne stabilnosti i povezivanja - rekla je Brnabić.

Sastanak Vučića i Krivokapića

Vučić je Krivokapića dočekao ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu.

 

 

Krivokapić je u Srbiju došao, kao se navodi u  dokumentu o poseti koji je pre nekoliko dana usvojila crnogorska vlada, radi  jačanja bilateralnih odnosa, kao i unapređenja političkog dijaloga i ukupne saradnje između Srbije i Crne Gore. 

 

 

Brnabić upriličila svečani doček za Krivokapića

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić upriličila je danas svečani doček za premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, koji boravi u poseti našoj zemlji. Premijerka je dočekala svog crnogorskog kolegu ispred Palate Srbija, uz počasnu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himni dve zemlje.

Brnabić i Krivokapić su razgovarali najpre u četiri oka, a zatim je usledio plenarni sastanak delegacija dve vlade.

Brnabić i Vučić sinoć na svečanoj večeri sa Krivokapićem

Vučić je sinoć poželeo dobrodošlicu Krivokapiću i poručio da Srbija i Crna Gora moraju bolje da sarađuju.

- Večeras smo u Beogradu poželeli dobrodošlicu premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću. Uveren sam da Srbija i Crna Gora mogu i moraju bolje da saraduju, kako na političkom nivou, tako i na polju ekonomije - napisao je Vučić na instagram nalogu budućnostsrbije.av. uz fotografiju sa Krivokapicem i premijerkom Anom Brnabić.

 

 

Crnogorski premijer je sinoć rekao da njegov dolazak u Beograd treba da bude početak nove putanje koja će biti obostrano korisni odnosi Srbije i Crne Gore i na blagostanje obe države.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading