NEPRIMEREN PROPUST U EMISIJI NA RTS ŠOKIRAO GRAĐANE: Žuta kuća asocijacija u Slagalici!
Printscreen

Gafovi nisu novost u "Slagalici", ali uglavnom se mogu pripisati takmičarima i ponekad voditeljkama, međutim najnoviji skandal posledica je očigledno loše, nepromišljene uređivačke politike.

U ponedeljak i takmičari su ostali šokirani videvši da je rešenje prve kolone bilo reč "žuta", dok je konačno rešenje "kuća", dok je voditeljka nevešto pokušavala da objasni da se mislilo na dečju pesmicu "Na kraj sela žuta kuća", iako je bilo sasvim jasno da su svi pomislili na "žutu kuću" u kojoj su Albanci stotine Srba mučili i vadili im organe.

NEPRIMEREN PROPUST U EMISIJI NA RTS ŠOKIRAO GRAĐANE: Žuta kuća asocijacija u Slagalici!

Foto: profimedija

 

Ovakav propust nije ostao neprimećen, pa su mnogi gledaoci nezadovoljstvo izrazili na društvenim mrežama.

"Uf, čak i da se jeste mislilo na "Na kraj sela žuta kuća", opet je mnogo loše. Bez ijedne misli na naše ljude koji su kao psi ubijani. Pakao na zemlji"; "Voleo bih da je greška, ali ovo je idealna asocijacija za RTS. Žuta kuća. Da je ovo jedina greška RTS-a, mogli bismo da pripišemo nemarnosti, ali..."; "Ja nisam pomislila na pesmicu 'Na kraj sela žuta kuća' sve dok nisam pročitala u komentarima. Prva asocijacija su mi Šiptari. Užas"; "Nažalost, ali 'žuta kući' nije više asocijacija na dečju pesmicu"; "Iako su oni objasnili da su oni mislili na 'žutu kuću' iz pesmice, svi smo pomislili na kuću strave i užasa. Da li je tome mesto u zabavnom programu. Jezivo" - samo su neki od komentara na društvenim mrežama povodom epizode "Slagalice" koja je podigla veliku prašinu.

NEPRIMEREN PROPUST U EMISIJI NA RTS ŠOKIRAO GRAĐANE: Žuta kuća asocijacija u Slagalici!

Alo

 

Da takvim asocijacijama nije mesto u zabavnom programu, saglasan je i producent, direktor "Hajp produkcije" Saša Mirković, koji je istakao za Alo! da do ovakvog propusta nije smelo da dođe.

- Niti je mesto niti je tema "Slagalice" zločin nad Srbima koji se desio na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nego time treba da se bavi informativna redakcija RTS-a, istraživački novinari, a samim tim i međunarodna zajednica koja ima najveće ingerencije nad tim. Ne slažem se da to treba da bude tema u bilo kom segmentu zabavnog programa - rekao je Mirković.

Kuća strave i užasa

"Dosije žuta kuća" se u javnosti koristi za naziv istrage o trgovini ljudskim organima u Albaniji i na KiM tokom 1999. godine. Bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte je u svojoj knjizi "Lov: Ja i ratni zločinci" iznela podatak da je 1999. godine saznala da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju gde su im vađeni organi, koji su zatim slani u Italiju, odakle su distribuirani u klinike širom Evrope. Srpsko tužilaštvo, ali i međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava tražili su od Albanije da pokrene istragu o navodima o trgovini organima otetih Srba. Prema izveštaju Saveta Evrope iz 2010. godine, organizator otimanja ljudi i trgovine ljudskim organima bio je Hašim Tači i Drenička grupa.

"Žuta kuća" se nalazi u selu Ribe, nedaleko od grada Burela, na severu Albanije. Kuća je danas bele boje i u njoj žive članovi porodice Katuči. Porodica negira da je njihova kuća ikada bila mesto gde su zarobljenicima vađeni organi. U početku su članovi porodice Katuči negirali i da je kuća bila žute boje, međutim nakon što su istražioci ispod sadašnje bele fasade pronašli tragove žute boje, porodica je promenila priču, tvrdeći da je kuća ofarbana u žuto pred jednu svadbu. U blizini kuće pronađene su prazne flaše od infuzione tečnosti sa sredstvima za opuštanje mišića, zavoji i igle, a u samoj kući pronađeno je i mnogo tragova krvi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading