ANA BRNABIĆ Fokus na reforme u oblasti vladavine prava, Evropska komisija to prepoznala i preporučila otvaranje dva poglavlja
Foto: Tanjug

"Mi sada šaljemo mesečne izveštaje, koje šaljemo Delegaciji EU u Srbiji, EK, državama članicama, o tome šta smo uradili u svakoj pojedinačnoj oblasti u okviru vladavine prava. Potpuno transparentno i u potpunosti posvećeno zajedno sa našim parterima u EU radimo zajedno na tome, zato što prepoznajemo da je to sledeći talas reformi nakon svega onoga što smo završili u ekonomiji, a što je pokrenuo Aleksandar Vučić sa fiansijskom konsolidacijom, izuzetno važno za naše građane i za našu ekonomiju", istakla je premijerka.

Dodala je da joj je drago što je u izveštaju EK o napretku prepoznato da Vlada ima potpuni fokus na reformi u oblasti vladavine prava i što je prepoznato da je Srbija u svim oblastima postigla napredak.

"Izveštaj koji smo dobili je jedan od najboljih u poslednjih nekoliko godina. Taj izveštaj nam, nadam se, otvara put u otvaranju dodatnih klastera u okviru naših integracija. Mi smo na samitu u Luksemburgu konstatovali da je klaster 1 Osnovna prava već otvoren, spremni smo na otvaranje klastera 3 i 4 i videćemo da li će se države članice EU odazvati pozivu EK da se otvore na međuvladinoj konferenciji koja će se održati u decembru", rekla je Brnabićeva.

Ocenila je da je dosta neuobičajeno to što je EK preporučila članicama i rekla potpuno jasno i nedvosmisleno da su se stvorili uslovi za to.

Podsetila je da je nakon javne rasprave, Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na predlog ustavnih amandmana.

"Mi smo prva i za sada jedina zemlja koja je u okviru prvih godinu dana rada Vlade ne samo prihvatila novu metodologiju EU i potpuno svoje administrativne strukture reorganizovala tako da radi u skladu sa tom novom metodologijom, što nam je na kraju donelo da imamo ovakav izveštaj o napretku", rekla je premijerka.

Predstavljanje rezultata Vlade i obraćanje premijerke Srbije Ane Brnabić možete pratiti OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading