Selaković u Atini sa grčkim privrednicima i o "Otvorenom Balkanu"
Ministarstvo spoljnih poslova

U saopštenju za javnost iz ovog ministarstva se ističe da je Selaković, na radnom doručku sa grčkim privrednicima, kojem su prisustvovali i predstavnici grčke vlade i Ministarstva inostranih poslova, poručio da je Srbija danas najbrže rastuća ekonomija u Evropi.

Ministar Selaković je napravio detaljnu komparativnu analizu situacije koju je Srbija imala pre sedam godina i one koju, zahvaljujući u međuvremenu sprovedenim reformama, ima danas.Кako je podsetio, 2014. godine javni dug Srbije je bio 79 odsto BDP, nezaposlenost je bila 26,9 odsto, zabeležen je pad ekonomije od minus 3,6 odsto, kao i nizak nivo stranih investicija.

Selaković u Atini sa grčkim privrednicima i o

Ministarstvo spoljnih poslova

 

„Današnje brojke pokazuju da smo uspeli u reformama i najnovije procene pokazuje da ćemo ove godine imati rast od 7,5 odsto, i ove godine ćemo sigurno biti najbrže rastuća evropska ekonomija“, kazao je Selaković.

Nezaposlenost je danas, kako je istakao, ispod osam odsto, javni dug je u granicama Mastrihta, nivo deviznih i zlatnih rezervi je najviši u novijoj srpskoj istoriji, a prošle godine, po njegovim rečima, Srbija je privukla 61 odsto svih stranih investicija u regionu.

Novac dobijen fiskalnom konsolidacijom je, kako je objasnio, preusmeren u vraćanje najnepovoljnijih kredita, podsticanje stranih investicija i infrastrukturu, i uskoro će Srbija imati sedam novih autoputeva u izgradnji.Pre sedam godina, kako je dodao, bilo je uglavnom investicija u proizvodnji, a danas ima sve više investicija u razvojne centre i sofisticirane tehnologije.

Selaković u Atini sa grčkim privrednicima i o

Ministarstvo spoljnih poslova

 

„Pre pet godina doprinos poljoprivrede našem BDP-u bio je 8,1 odsto, a prošle 9,8 odsto, dok je doprinos IT sektora srpskom BDP-u pre pet godina bio ispod jedan odsto a sada je skoro pet odsto“, precizirao je Selaković.

Dodao je da su preduzete i velike reforme u oblasti obrazovanja, da je Srbija prva zemlja u regionu koja je uvela obaveznu informatiku od najranijih razreda osnovne škole, kao i da je uvedeno dualno obrazovanje u srednjim školama, a odnedavno i na fakultetima.

„Pre sedam godina imali smo 17.500 zaposlenih u nemačkim kompanijama, danas imamo 75.200 ljudi sa tendencijom rasta, i verujemo da ćemo u roku od dve godine doći do brojke od 100.000“, kazao je šef srpske diplomatije.On je dodao i da je ovo prva godina u kojoj evropske ekonomije nisu najveći investitor u Srbiji i prvi put su to kineske kompanije, koje su i najveći izvoznici iz Srbije.

Selaković u Atini sa grčkim privrednicima i o

Ministarstvo spoljnih poslova

 

Ministar Selaković naglasio je da Srbija stabilno ostaje na putu evrointegracija i da je zahvalna grčkim prijateljima na pomoći u tom procesu, ali da do stupanja u punopravno članstvo mora da koristi sve mogućnosti za razvoj.

„U međuvremenu, zbog kompleksnih odnosa u EU, moramo da preživimo i razvijemo ekonomiju tako što ćemo prihvatiti sve raspoložive investicije iz svih delova sveta. Naša komparativna prednost je to što imamo slobodnu trgovinu i sa EU i sa Evroazijskom ekonomskom unijom, i sa Turskom, kao i CEFTA sporazum“, rekao je Selaković, dodavši da je druga komparativna prednost Srbije, kada je reč o stranim investicijama, niska cena energije.

Selaković je ovu priliku iskoristio i da grčke sagovornike upozna i sa potencijalima inicijative „Otvoreni Balkan“ koju je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading