PREMIJERKA Digitalizacija pomogla u borbi protiv korone
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ana Brnabić je na onlajn samitu pod nazivom "Njena moć" u organizaciji časopisa Foreign Policy kazala da su mnoge državne institucije za vreme pandemije uspele da funkcionišu upravu zahvaljujući elktronskom servisu eUprava.

Istakla je i da je na taj način omogućeno da đaci u Srbiji pohađaju školu bez prekida i to tako što je organizovana onlajn nastava.

- Veoma nam je pomoglo u kampanji vakcinacije. Napravili smo sistem na kojem su građani mogli u potpunosti da sve odrade vezano za vakcinaciju, omogućili smo elektronsko prijavljivanje i onda smo ih podsećali za revakcinaciju, kao što radimo i sada za treću, odnosno buster dozu - kazala je premijerka.

Razgovor sa premijerkom vodila je urednica Foreign Policy Ejmi Makinon koju je interesovalo i na koji način se Vlada Srbije suočila sa problemom odlaska mladog školovanog kadra iz zemlje.

Brnabić kaže da je Vlada učinila napore kako bi podržale te ljude da se vrate u zemlju i u tom smislu navodi da su uvedene poreske olakšice za kompanije koje zapošljavaju naše ljude iz dijaspore.

- Pružamo ljudima iz dijaspore podršku da se vrate u zemlju i vidimo da se to dešava, ali problem odliva mozgova i dalje postoji, samo u mnogo manjoj meri - kazala je premijerka Srbije.

Brnabić je govorila i o položaju žena u društvu u Srbiji i u tom smislu navela da žene sve više zauzimaju važna mesta u vođenju zemlje, na državnom nivou, ali i na lokalnom.

Ipak, kako kaže, i kroz reforme pravosuđa se radi dosta kada je reč o borbi protiv nasilja nad ženama, ali i u ostvarivanju osnovnih prava žena.- To je ozbiljno pitanje i za rešavanje svih problema u vezi toga potrebno je vreme - navela je Brnabić.

Dodala je da je za vreme pandemije virusa korona u Srbiji primećen porast nasilja, ali i psihosomatski problemi poput napada panike, depresije i to ne samo kod žena, već u celoj populaciji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading