SINIŠA MALI OBJASNIO SVE Đilas i Jeremić su krizom upravljajli trpajući pare u svoj džep
Tanjug

"Jedan od najvažnijih faktora koji utiče na visinu inflacije je upravo kurs. Pogledajte njihovu politiku, od 2008. do avgusta 2012. kurs je porastao sa 81 na 119 dinara dinara za evro. Dakle, za samo četiri godine za 50 odsto je porastao kurs, za toliko je oslabio dinar u odnosu na evro.

U isto vreme, inflacija je bila dvocifrena. Da građani razumeju, to je upravo bila ekonomska politika prethodnog režima. Dakle, da Dragan Đilas i Vuk Jeremić stave pare na svoj račun i džep, a s druge strane kroz visoku stopu inflacije i promenu kursa obesmišljava se svako povećanje plata i penzija", istakao je Mali na sednici Skupštine Srbije koja raspravlja o rebalaansu budžeta.

Dodao je da je politika prethodne vlasti iz 2008. godine, kada su dva puta povećali penzije i 2009. i 2010. kada su, kako je istakao, govorili o povećanju plata i brizi koju imaju za građane Srbije, bila takva da šta god da su povećali, obesmislili su porastom inflacije i promenom kursa.

"U realnom iznosu građani Srbije su imali sve manje i manje i bili sve siromašniji", naglasio je ministar finansija.

Mali je rekao da je, kada se danas govori o stopama inflacije, tačno da postoji veća stopa inflacije u avgustu i septembru mesecu, ali kada se pogleda prosek, i dalje je na ciljnom nivou NBS od oko tri odsto o proseku.

"Po projekciji MMF-a i svih relevantnih institucija, ovde se radi o privremenom porastu inflacije, dakle ne onom koji je izazvan strukturnim neravnotežama kao od 2008. do 2012. nego porastu inflacije koji je izazvan zbog poremećaja prevashodno na troškovnoj odnosno proizvodnoj strani, zbog poremećaja u lancima snabdevanja, a koji su izazvani globalnom pandemijom koronavirusa", istakao je Mali.

"Kurs se sada nije menjao ni u najvećoj krizi izazvanoj pandemijom“, kazao je.

"To je ogromna razlika u ekonomskoj politici u odnosu na prethodnu vlast“, istakao je Mali.

Ono što je, dodao je Mali, šef misije MMF-a u petak rekao predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, jeste to da se očekuje da će već u drugom kvartalu naredne godine da se stabilizuju i cene energenata i generalno inflacija jer će se lanci snabdevanja konsolidovati na pravi način.

"Drago mi je što danas govorimo o rebalansu budžeta, radi se o dokumentu koji je izuzetno pozitivan, imamo mnogo bolje rezultate od očekivanih. U republičkom budžetu je u prvih devet meseci ostvaren deficit od 93 milijarde dinara, što je za 182,6 milijardi dinara bolje od planiranog.

Rebalans je prevashodno razvojni, a ukupni budžetski prihodi predviđeni njime iznose 1.488,5 milijardi dinara, što je za 132,2 milijarde dinara, odnosno 9,7 odsto, više u odnosu na iznos prihoda planiran rebalansom iz aprila ove godine. Želimo da na pravi način raspodelimo taj novac", kazao je Mali pred poslanicima i dodao da je u odnosu na planirane prihode budžeta, iznos planiran ovim rebalansom veći za 152,2 milijardi dinara.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Jana

27.10.2021 09:50

A mi to kao nismo znali? Da se hapsi i da se pare od Djilasa vrate narodu!

Ana

27.10.2021 11:06

Činjenično je da su Đilas i Jeremić trpali u džep, jer nije bilo nikakvog niti pomaka niti boljitka života.