MALI U SKUPŠTINI O REBALANSU BUDŽETA Imamo novca i za pomoć građanima i za kapitalne investicije
Tanjug

Prema rečima Malog, radovi na Makiškom polju će krenuti do kraja novembra.

"Drago mi je što danas govorimo o rebalansu budžeta, radi se o dokumentu koji je izuzetno pozitivan, imamo mnogo bolje rezultate od očekivanih. U republičkom budžetu je u prvih devet meseci ostvaren deficit od 93 milijarde dinara, što je za 182,6 milijardi dinara bolje od planiranog.

Rebalans je prevashodno razvojni, a ukupni budžetski prihodi predviđeni njime iznose 1.488,5 milijardi dinara, što je za 132,2 milijarde dinara, odnosno 9,7 odsto, više u odnosu na iznos prihoda planiran rebalansom iz aprila ove godine. Želimo da na pravi način raspodelimo taj novac", kazao je Mali pred poslanicima i dodao da je u odnosu na planirane prihode budžeta, iznos planiran ovim rebalansom veći za 152,2 milijardi dinara.

Prema njegovim rečima, u decembru će prosečna zarada u Srbiji iznositi 620 evra. Očekuje se, kaže i povećanje plata i penzija, a Srbija ide ka cilju da prosečna zarada bude 900, a prosečna penzija 420-430 evra.

Rebalansom budžeta, podsetio je, predviđena je i isplata drugog dela pomoći građanima od 30+30 evra, te će u sklopu toga 1, 2 i 3. novembra građanima biti podeljeno preostalih 30 evra.

Takođe, izdvojena su sredstva i za pomoć od 20 evra u decembru, a za to će građani moći da se prijavljuju već od 15. novembra.

"Od 1. januara 2022. godine minimalna zarada u Republici Srbiji biće veća za 9,4 posto i iznosiće oko 300 evra", naglasio je Mali tokom svog obraćanja u Skupštini.

MALI U SKUPŠTINI O REBALANSU BUDŽETA Imamo novca i za pomoć građanima i za kapitalne investicije

Tanjug

 

 

Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1.279,3 milijarde dinara što je povećanje od 111 milijardi dinara, a neporeski u iznosu od 191,5 milijardi što je povećanje od 21,1 milijard). Kada je reč o strukturi prihoda, poreski prihodi čine 85,9 odsto, neporeski 12,9 a 1,2 odsto se odnosi na donacije.

"To znači da nam se ekonomija oporavlja brže od planiranog i da su mere Vlade ukupne vrednosti 8 milijardi evra bili apsolutno opravdani", ocenio je ministar.

Ono što je važno jeste smanjenje projektovanog deficita, pri čemu udeo javnog duga ostaje ispod nivoa Mastrihta, dodao je. Naime, rebalansom je smanjena projekcija deficita u odnosu na onaj koji je projektovan u aprilu i biće 4,9 odsto, a udeo javnog duga u BDP-u biće 58,2 odsto. Takođe, do kraja godine očekuje se rast veći od sedam odsto.

Ministar je ranije objasnio da se rebalans donosi zbog boljih rezultata za 1,5 milijardi evra za devet meseci i većih izdvajanja za kapitalne projekte, kao i zbog nastavka pomoći građana. Prema njegovim rečima, ušteđen novac je usmeravan na kapitalne investicije, razvoj ekonomije i poboljšanje životnog standarda.

"Ovaj rebalans je posebno važan zbog kapitalnih investicija koje su veće nego ikad - 7,8 posto BDP-a", napomenuo je.

Rebalans je tako predvideo novac za početak gradnje metroa u Beogradu, a pripremni radovi na izgradnji bi trebalo da krenu u drugoj polovini novembra.

Nastaviće se sa izgradnjom Moravskog koridora, očekuje se da će do marta sledeće godine biti završen auto-put od Pojata do Kruševca, zatim gradiće se put od Požarevca do Golupca (Dunavska magistrala), obilaznice oko Loznice, Gornjeg Milanovca i Užica, te tunel kod Kadinjače.

Obezbeđen je novac za izgradnju Kliničkog centra u Beogradu, fabriku vakcina, planirane saobraćajnice, za kanalizaciju i izgradnju fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u više od 60 opština i gradova. Takođe je u planu i rekonstrukcija više zdravstvenih ustanova.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading