NIKOLA SELAKOVIĆ Srbija može da bude zadovoljna izlaganjem Tanina
Foto: Printscreen

“Izveštaj generalnog sekretara izazvao je odobravanje, jer na jezgorvit i objektivan način govori o onome što se desilo pre mesec dana, a što ovaj šestomečni izveštaj ne obuhvata”, rekao je Selaković.

U uvodnom govoru šefa UNMIK-a, specijalnog prestvnika generalnog sekretara Zahira Tanina se na jezgrovit način našlo i ono što se dešavalo 13. oktobra i nakon 15. septembra, a odnosilo se na incidente na Jarinji i Brnjaku, na razmeštanje specijalnih policiskih jedinica mimo dogovora u Briselu i na kraju, na dešavanja u kojima je postojala upotreba sile pod izgovorom borbe protiv šverca i organizovanog kriminalna, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, drugi utisak je pored tradicionalne podeljenost izmedu stalnih članica - SAD, Belike Britanije i Francuske sa jedne i sa druge strane Rusije i Kine, nedvosmisleni i vrlo jasan stav većine nestalnih članica.

“Kada pogledate kako su govorili predstavnci Indije, Tunisa, Vijetnama, Kenije, Meksika i videlo se da je većina jasno i nedvosmisleno podržala teritorijalni integritet Srbija, našu posvećenost dijalogu i osudila jednostrane poteze Prištine”, reako je Selaković.

On je naglasio kao veoma znacajno to što su svi oni podržali mandat UNMIK-a i Rezolcuiju 1244 u okviru koje mora da se dođe do održivog rešenja kosovskog pitanja.

“To je nešto po čemu će sednica postati zapamćena i znacajna za nas”, rekao je ministar i dodao da se ne bi forkusirao na ono što je govorila predstvnica Prištine.

Srbija je, kako je naglasio, iznela svoju poziciju i posvećenost dijalogu i ukazala da Priština konstatno u nizu nekoliko meseci potuno podriva dijalog i odbacuje sve oko čega je postignut dogovor.

Prema rečima Selakovića, Priština i pored plasiranja laži i podmetačina i različitih lažnih konstrukcija, čiji je cilj da podriju poziciju Srbije, ipak nije uspela.

“Nastavićemo da se borimo. Naši interesi su legitimni, počivaju na međunarodnom javnom pravu i rezolucijama Saveta bezbednosti. Borba nije laka, zahtevna je, ali naši motivi su mnogo viši i značajniji od svega. Imamo motiv da se borimo da zaštimo sigurnost našeg stanovištva na KiM da sačuvamo interese naše drzave da u toj bori ostanemo istrajni”, rekao je Selaković.

Ministar je dodao da je to borba koju je definisao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da Srbija ostaje na toj liniji.

Ministar Selaković je najavio da će se danas sastati i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, sa kojim će razgovarati o poslednjim dešavanjima na KiM, kao i konstantom delovanju Prištine na podrivanju dijaloga i nerealizovanim a preuzetim obavezama iz Briselskog dijaloga, poput Zajednice srpskih opština.

“To je nešto za šta ćemo se boriti i nećemo odustati i sastanak ćemo iskoristiti da generalnog sekretara UN upoznamo sa tim”, rekao je Selaković koji se danas pred pocetak sednice sastao sa predsednikom SB UN, kenijskim ambasadorom Martinom Kimanijem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading