SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN Selaković rasturio laži Prištine!
EPA

Osmani se pozvala na Đinđića, pa napravila novi gaf

Vljosa Osmani se pozvala na izjave likvidiranog lidera DOS-a Zorana Đinđića o "masovnim grobnicama" Albanaca, ali je ubijenog premijera nazvala "bivši predsednik Srbije", napravivši tako treći gaf za samo tri sata.

Ona tvrdi da Srećko Sofronijević nije upucan od strane "policije" lažne države Kosovo, iako postoji snimak tog zločina!

Selaković: Priština cinično ignoriše izveštaj Tanina

- Priština cinično ignoriše izveštaj Zahira Tanina - rekao je Nikola Selaković u drugom obraćanju SB.

- Više od 200.000 interno raseljenih Srba čeka da se vrati svojim kućama - objasnio je Selaković, te ukazavši na cinične reči Osmanijeve koja se hvali prihvatanjem izbeglica iz udaljenih zemalja.

Ministar je pokazao i uznemirujuće fotografije nedavno ranjenog Srećka Sofronijevića.

- Da li ovo pokazuje šampiona mira i stabilnosti na Balkanu? - pitao je Selaković i pokazao fotografije ranjenog Srećka Sofronijevića.

SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN Selaković rasturio laži Prištine!

Foto: Printscreen

 

Ministar je objasnio da Vljosa Osmani može da laže SB jer ona predstavlja samo sebe.

- Gospođo Osmani, morate da ustanete kada pominjete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer on je i vaš predsednik - rekao je Selaković.

On je uložio protest zbog maski predstavnika Prištine sa simbolima lažne države u sali SB.

- Šta to pričate? Petnaest crkava je obljačkano i napadnuto u poslednjih devet meseci! - podsetio je Selaković i podsetio na zločin nad porodicom Šutaković.

On je podsetio na listu terorista CIA na kojoj je OVK označen kao teroristička organizacija, a objasnio je da je Vljosa Osmani u planinama bila zato što je otišla sa teroristima.

Ministar Selaković je podsetio da na zločinačku ulogu Albanije u Drugom svetskom ratu.

Kina uz Srbiju

Predstavnik Kine je podržao suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Kina se zalaže za rešenje svih pitanja dijalogom i konsenzusom obe strane.

Predstavnik Kine navodi da su incidenti i napadi na etničke manjine na Kosovu i Metohiji u porastu.

Rusija brani srpski narod

Predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja rekao je da je propaganda ono što je govorila Vljosa Osmani i rekao da nije bila ubedljiva.

- Vaše zapaljive reči neće promeniti činjenice - rekao je Nebenzja i rekao da je situacija na Kosovu i Metohiji pogoršana zbog jednostranih akcija Prištine.

SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN Selaković rasturio laži Prištine!

Foto: Printscreen

 

Nebenzja je podsetio na nedavne napade ROSU na apoteke i prodavnice. 

- To je pritisak na Srbe da bi napustili Kosovo (i Metohiju) - rekao je Nebenzja.

Rusija podržava poteze Beograda na provokacije lažne države Kosovo, podsetio je on.

On je objasnio i da lideri lažne države koriste jezik ultimatuma, a što šteti dijalogu i odnosima.

Nebenzja kaže da Priština želi provokacijama da odloži dijalog.

Velika Britanija podržala nasilje nad Srbima

Predstavnica Velike Britanije podržala je "borbu lažne države za vladavinu prava", iako je ministar Selaković prethodno objasnio da se radi o kampanji zastrašivanja Srba.

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Albanci u svojoj poslednjoj nasilnoj akciji imali podršku jedne države koja nije članica EU, a lider SRS Vojislav Šešelj izjavio je da ima pouzdane infomracije da se radi o Velikoj Britaniji.

Nikola Selaković: Pritšina ne poštuje Briselski sporazum

Ministar Selaković rekao je da Srbija poštuje ulogu UN na Kosovu i Metohiji. 

Bezbedonosna situacija na Kosovu i Metohiji je poremećena napadima na Srbe, objasnio je on.

- Veliko žaljenje i zabrinutost izazivaju činjenice da je bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji u proteklom periodu obeležio povećan broj različitih etnički motivisanih napada i incidenata usmerenih protiv Srba, što je konstatovano i u Izveštaju; da privremene institucije samouprave u Prištini nastavljaju da preduzimaju jednostrane poteze i odbijaju da implementiraju dogovore postignute u okviru briselskog dijaloga; da se nastavlja sa institucionalnom diskriminacijom Srba, napadima na objekte Srpske pravoslavne crkve i podrivanjem ekonomske održivosti srpskih sredina u pokrajini - dodao je.

Ministar je podsetio da Priština ne poštuje Briselski sporazum i da svakodnevno pravi provokacije na severu Kosova i Metohije.

SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN Selaković rasturio laži Prištine!

Foto: Printscreen

 

On je podsetio na napad Srbe od pre 2 dana i rekao da suzavac i šok bombe postaju svakodnevnica Srba na KiM.

- To mora biti zaustavljeno - rekao je on.

On je objasnio da je Verica Đelić preminula od suzavca i da je Srećko Sofronijević teško ranjen.

- Meta je bila i tromesečna beba, koja je srećom ostala nepovređena - rekao je Selaković.

On je objasnio da je "šverc" bio samo cinični izgovor za oružani napad na nenaoružane civile, a koji je počeo rafalima ispaljenima u apoteke koje snabdevaju Srbe vrlo bitnim lekovima.

Selaković objašnjava da je incident napravljen kako bi vlast u Prištini popravila svoj izborni rezultat, imajući u vidu da lažna država uskoro ide na izbore.

 

 

Ministar je podsetio i na incidente koje je ROSU izazvala na Brnjaku i Jarinju. On je podsetio da se radilo o prekomernoj upotrebi sile od strane "policije" lažne države. 

- Cilj napada je bio da isprovocira Srbe i Beograd da na neki način brzopleto reaguju - rekao je Selaković i objasnio da Priština pokušava da obriše 10 godina dijaloga i da pokušava da izbriše dijalog kao način rešavanja problema.

- Postoji samo jedna strana koja izaziva incidente, a to su privremene vlasti u Prištini - rekao je Selaković i pozvao na odlučnu reakciju međunarodne zajednice.

Objasnio je i da se ne radi o incidentima, već o kampanji zastrašivanja srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini.

Selaković je podsetio na slučaj Dragice Gašić koja se vratila u Đakovicu. On je rekao da je gospođa Gašić trpela pretnje i postala žrtva instuticionalnog progona, jer je progonila i "policija" lažne države.

- Umesto zaštite, ta teško bolesna žena je potom postala žrtva i institucionalnog progona, koji su nad njom pokrenuli organi lokalne samouprave i policije. Pošto se u ovom slučaju radi o osobi koja je prvi i jedini srpski povratnik u Đakovici nakon više od dvadeset godina, za očekivati je bilo da će u tom trenutku u zaštitu njenih prava stati barem organizacije civilnog društva. Međutim, postupcima usmerenim na progon gospođe Gašić ubrzo potom su se priključile i NVO iz Đakovice, među kojima i one koje od međunarodnih donatora dobijaju sredstva za projekte povezane sa jačanjem demokratije i vladavine prava - rekao je Selaković

On je podsetio i na poslednji napad na profesorku u penziji Rumenu LJubić čija je kuća dva puta kamenovana za 24 sata.

Ministar je objasnio da se samo 1,9 odsto raseljenih lica nealbanske nacionalnosti vratilo svojim kućama.

- Verujem da će ovo ohrabriti članove SB i drugih međunarodnih institucija da se postaraju o problemu raseljenih lica koji se mora rešiti po Rezoluciji 1244 - rekao je Selaković. 

Srbija je i dalje za kompromisno rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 koje će obezbediti mir i stabilnost, podseća šef diplomatije.

Selaković je podsetio i na protivpravnu presudu Ivanu Todosijeviću, objašnjavajući da se radi o kršenju Briselskog sporazuma zbog toga što većina članova veća nije bila srpske nacionalnosti, kako je dogovoreno i potpisano u Briselu.

On je objasnio i da je Srbija i dalje posvećena rešavanju problema nestalih lica.

Na sednici Saveta bezbednosti biće razmatran redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a.

Sednica na kojoj će šef UNMIK-a i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Zahir Tanin predstaviti izveštaj, mesto je na kojem će ministar Selaković pred članicama SB UN moći da govori i o brojnim jednostranim potezima Prištine, poput onoga u sredu, kada su pod lažnim izgovorom da odgovaraju na krijumčarenje, naoružane kosovske specijalne snage koristile šok-bombe i vatreno oružje, pri čemu je jedan Srbin teško povređen, a desetak njih lakše.

SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN Selaković rasturio laži Prištine!

Tanjug

 

 

Šef srpske diplomatije na ovoj sednici, prvoj koja od izbijanja pandemije nije u video formatu, biće u mogućnosti da upozori na unilateralno delovanje Prištine kao najgori način rešavanja nesuglasica, jer se na taj način proizvode problemi a ne rešenja, a jedan od takvih prištinskih poteza bila je i nedavna situacija na administrativnim prelazima.

Upravo zato ministar je pred polazak u NJujork, govoreći o važnosti redovnog razmatranja pitanja KiM u SB UN i predstojećoj sednici posvećenoj radu UNMIK-a, izrazio očekivanje da će poslednji događaji na severu pokrajine biti adekvatno i objektivno predstavljeni u Izveštaju generalnog sekretara UN, budući da takvi potezi Prištine mogu dovesti do teških posledica i destabilizacije.

Selaković će danas na Ist riveru ponoviti da Beograd nastavlja da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na KiM i očuvanju mira i stabilnosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading