ZAPAD JE NARUČILAC POTEZA PRIŠTINE Jovanović: SAD se ne sviđa što je Srbija ojačala nezavisnost
Foto: Printscreen

Jovanović je naveo da je nezavisno Kosovo najjači instrument pre svega SAD i njenih saveznika prema Srbiji u jednom širem oprobavanju snaga na nama pa u tom kontekstu ne očekuje ništa od sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu, osim što će, kako kaže, dve strane da ponove svoje stavove. 

“Ta diskusija će biti ponavljanje stavova, neće biti saglasnosti SB UN oko polaznih stavova jedne i druge strane, ali može da se prihvati jedan prilično nem i bespomoćan tekst koji neće dirati u suštinu stvari, nego će se ponovo zaklinjati u vrednosti  mira i stabilnosti”, rekao je Jovanović za Kosovo onlajn. 

Prema njegovim rečima, SAD i njenim saveznicima se ne sviđa što je Srbija ojačala nezavisnost, što je vojno neutalna i što je organizovala skup Pokreta nesvrstanih zemalja koji vide kao “prst u oko”, jer su se na toj konferenciji čuli značajni politički govori gostiju i domaćina. 

"Samo što to neće i ne može da prizna i jasno kaže, ali Kosovo takvo kakvo je potpuno je bespomoćno u rukama Amerike. Njima odgovara da se oslabi položaj sadašnje vlasti u Srbiji, a Kosovo je moćan instrument u tom pravcu", kaže Jovanović.

Po njegovim rečima, cela ta incijativa na Kosovu predviđena je kao varijanta sa više poteza, od kojih je jedan izveden u sredu kada je sprovedena policijska akcija. 

"Ovo je samo drugi potez koji su izveli u sredu. Očekujem dalju laganu eskalaciju te vrste pritiska koja će biti istovremena sa jačanjem pritisaka ne samo spolja nego i iznutra", rekao je Jovanović.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading