Gradonačelnik Bakić primio ambasadora Italije Karla Lo Kaša uoči predstavljanja "Sistema Italia" u Subotici
Strahinja Babović

Prijem je upriličen uoči poslovnog susreta održanog u Velikoj većnici Gradske kuće na kome su predstavnicima Grada Subotice, Regionalne privredne komore Subotica, lokalnih kompanija zainteresovanih za pronalaženje poslovnog partnera u Italiji i italijanskih kompanija koje posluju na području Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga predstavljene aktivnosti institucija koje čine "Sistema Italia" u Srbiji.

Sastanak u Velikoj većnici Gradske kuće prvi je u nizu poslovnih susreta pod nazivom "Roadshow Serbia 2021" koji se organizuju u cilju dodatnog unapređenja saradnje između italijanskih i lokalnih institucija i kompanija.

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se medijima nakon prijema u Zelenoj sali Gradske kuće, izjavio da je Njegova ekselencija, ambasador Italije Karlo Lo Kašo tokom srdačnog i iskrenog razgovora predstavio važnost italijanske privrede i njenu prisutnost na tržištu Republike Srbije.

Gradonačelnik Bakić primio ambasadora Italije Karla Lo Kaša uoči predstavljanja

Strahinja Babović

 

- Delegacija koju sam ja predvodio u ime Grada Subotice istakla je važnost koju za naš grad ima saradnja sa Italijom i predstavila projekte koje smo do sada realizovali. A koliko je ta saradnja dobra i na kom su nivou naši odnosi najbolje svedoči činjenica da su italijanska ambasada, Komora italijansko-srpskih privrednika, Italijanska trgovinska agencija i predstavništvo Konfederacije italijanske industrije u Srbiji, izrazili želju da upravo iz Subotice krene jedna serija poslovnih susreta i prezentacija njihovog zajedničkog delovanja pod nazivom "Sistema Italia". Velika nam je čast što će upravo Subotica biti grad u kojem će početi predstavljanje ovog projekta i što će se u Velikoj većnici Gradske kuće održati eminentni skup predstavnika italijanskog sistema u Srbiji, kao i italijanskih privrednika koji ovde posluju, kako bi prezentovali mogućnosti konkretne saradnje predstavnicima Regionalne privredne komore Subotica i subotičkim privrednicima koji žele da uspostave saradnju ili da izađu na italijansko tržište. Nadam se da ćemo opravdati poverenje i pokazati se kao dobri domaćini - rekao je gradonačelnik Bakić.

Posebno smo zahvalni, dodao je, našem prijatelju, našem Subotičaninu, počasnom vicekonzulu Italije Karminu Taralu, koji se svakodnevno zalaže za što čvršće i jače veze između grada Subotice i države koju predstavlja.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2014. godine, tada kao premijer, otvorio fabriku "Gordon" koja posluje u okviru italijanske kompanije "Kalcedonija", što je dalo snažan podstrek razvoju naše Privredne zone "Mali Bajmok". Tokom pandemije naša solidarnost i srdačni odnosi još su više došli do izražaja, a privredna razmena sa Italijom na nivou Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga je u kriznoj 2020. godini bila skoro 12 odsto veća nego 2019. godine. Ove godine, ukupna robna razmena sa Italijom iznosila je oko 135 miliona dolara, što je za skoro 93 odsto više nego u istom periodu 2020. godine. Današnji skup će, verujem, doprineti još boljoj privrednoj saradnji Grada Subotice i Italije. Hvala ambasadoru Karlu Lo Kašu na poseti, a svim učesnicima današnjeg skupa želim uspešan sastanak i ugodan boravak u našem gradu - naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Ambasador Karlo Lo Kašo je izrazio zahvalnost gradonačelniku Bakiću i njegovim saradnicima na, kako je rekao, izuzetnom gostoprimstvu koje svedoči o odnosu velikog prijateljstva i bliskosti.

- Ovo je prvi put da se čitav "italijanski sistem" pokazuje u svim svojim institucionalnim i asocijativnim komponentama, sa namerom da naš rad predstavimo u različitim njegovim artikulacijama i da podelimo razvojne mogućnosti naše već odlične saradnje. Srbija je tržište u koje je Italija verovala ranije i više od drugih. I nastavlja da veruje u to, uz stalna ulaganja i na obostranu korist. Mi smo drugi najveći trgovinski partner Srbije, sa razmenom koja je u prvih osam meseci 2021. godine iznosi više od 2,6 milijardi evra. Nadamo se da ćemo uspeti da nastavimo ovaj pozitivan trend i samim tim izjednačiti rekord iz 2018. godine od četiri milijarde evra u razmenama - naveo je Karlo Lo Kašo.

Podvukao je da je Subotica za prvi u nizu poslovnih susreta pod nazivom "Roadshow Serbia 2021" bila "prirodan izbor".

- Ovde radi oko 50 italijanskih kompanija sa više od 1.600 zaposlenih. Ako uzmemo u obzir celu Vojvodinu, imamo preko 120 preduzeća i skoro 10.000 radnika. Vojvodina, takođe, pokreće trgovinu sa Italijom, koja je u prvoj polovini 2021. godine iznosila 675 miliona evra, što je oko 34 odsto celokupnog obima bilateralne trgovine - rekao je ambasador Karlo Lo Kašo.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je, prigodnim obraćanjem, pozdravio učesnike skupa održanog u Velikoj većnici Gradske kuće.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading