ŠEŠELJ SAOPŠTIO LOŠE VESTI "Za njih zakon ne postoji!"
Foto: Dejan Briza

Vojislav Šešelj je rekao da Hag ima pravo da postavlja uslove osuđeniku na uslovnom otpustu, ali da taj sud nema nikakav legitimitet.

- Oni "imaju pravo" da rade sve što im padne na pamet. Za njih zakon ne postoji – rekao je on.

Predsednik SRS smatra da je Lukić verovatno doveden u situaciju da mora da prihvati nametnute uslove.

- Pouzdano znam da je bio lošeg zdravstvenog stanja, pa je možda i to uticalo na njegovu odluku da prihvati njihove uslove. Moram da istaknem da se on nije loše držao u toku procesa i nije svedočio ni protiv koga – kazao je Šešelj.

On se prisetio i procesa protiv njega u Hagu i istakao da nije želeo da prihvati bilo kakve uslove koje je Tribunal pokušao da mu nametne.

- Oni su pokušali da mi daju uslove, ali ja sam sve kategorički odbijao. Ja bih pre ostao još 100 godina da robijam, nego što bih bilo šta od toga prihvatio – rekao je Šešelj.

General MUP-a Vlastimir Đorđević takođe je ispunio uslove za puštanje na prevremenu slobodu još u martu 2019., ali njegova molba još nije prihvaćena, zbog čega je i dalje u zatvoru u Nemačkoj. Uslove je ispunio i bivši načelnik Generalštaba Nebojša Pavković, koji i dalje u finskom kazamatu služi kaznu od 22 godine zatvora, iako je u pritvoru od 2005. Dve trećine od izrečenih 18 godina zatvora izdržao je još 2018. i general vojske bosanskih Srba Radivoje Miletić, koji je takođe u zatvoru u Finskoj. I Radoslav Brđanin, politički vođa Republike Srpske Krajine izdržao je dve trećine haške kazne. Nakon ispunjenja tog uslova iz zatvora u Danskoj, na zahtev tamošnjih vlasti, vraćen je u pritvor haškog tribunala, odnosno rezidualnog sudskog mehanizma.

Početkom ove godine odbijen je i zahtev Srbina Dragoljuba Kunarca da bude prevremeno oslobođen iz zatvora u Nemačkoj pošto je izdržao dve trećine kazne od 28 godina. Kunarac se predao tribunalu u martu 1998.

Karmel Ađijus prekinuo je praksu svog prethodnika Teodora Merona koji je svojevremeno usvajao većinu zahteva za prevremeno puštanje osuđenicima koji odsluže dve trećine kazne.

ŠEŠELJ SAOPŠTIO LOŠE VESTI

Printscreen

 

 

Podsetimo, Sreten Lukić, koji je 9. oktobra stigao u Srbiju iz haškog zatvora, nalazi se na uslovnom otpustu uz niz strogih mera koje ne sme da prekrši. Između ostalog, Tribunal mu je zabranio komunikaciju s medijima i odlazak na teritoriju Kosova i Metohije. Pored toga, on je dužan da Tribunalu prijavi u roku od 14 dana svaku promenu adrese stanovanja, a zabranjena mu je i kupovina, posedovanje i korišćenje bilo kakvog oružja za koje je potrebna dozvola. Lukić se pravila mora pridržavati sve do 7. januara 2026. godine, kada mu ističe puna kazna.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading