NIKOLA SELAKOVIĆ Solidarnost je ono što nam treba, Beograd je vaš dom!
Foto: Youtube/Printscreen

Selaković je zahvalio učesnicima pokreta što su došli da prisustvuju konferenciji u Beogradu i doprineli “nečemu što pokazuje da je ovo jači deo sveta i čovečanstva”

“Mi smo slobodoljubive nacije. Poštujemo vrednosti koje su definisane u povelji Ujedinjenih nacija, posvećeni smo principima iz Bandungai beogradskoj deklaraciji koja ozakonjena pre 60 godina“, rekao je Selaković.

On je ocenio da su učesnici tokom konferencije pokazali solidarnost, a to je, kako je naveo, ono što nam je i potrebno.

Učesnicima samita je poručio da je Beograd njihov dom.

„Želeo bih da svi osećate ovo kao dom jer ovo je mesto rađanja pokreta“, naglasio je Selaković.

Uz to je učesnicima, njihovim porodicama I zemljama iz kojih potiču poželeo da budu uspešni, napreduju, jačaju, budu solidarni i razumeju se dobro.

„Mirna koegzistencija je bitna, to je ono što je povezalo osnivače pokreta Nehrua, Nasera Sukarna i Tita“, zaključio je Selaković.

Džejhun Bajramov, ministar spoljnih poslova Azerbejdžana, koji je predsedava Pokretom nesvrstanih, rezimirao je dvodnevni samit održan u Beogradu I ocenio da su se učesnici prisetili plemenitih ciljeva osnivača Pokreta od pre 60 godina, kao što su promocija mirne koegzistencije I održiv razvoj zemalja u skladusa principima iz Bandunga, a bez priklanjanja bilo kojem bloku.

On je istakao da su učesnice analizirali aktuelne krize u svetu I ukazale na značaj duha multilateralizma, međunarodne saradnje I solidarnosti kao rešenja problema.

Istovremeno je, kako je rekao, na samitu upućen poziv da se uklone „nepravedne prepreke“ koje ograničavaju izvoz vakcina u vreme pandemije korona virusa.

Bajramov je rekao da su učesnice osudile uvođenje jednostranih mera nekim državama I kršenje povelje Ujedinjenih nacija I da su potvrdile spremnost da se pridržavaju principa iz Bandunga i da poštuju međunarodno pravo.


BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading