JEDAN GLAVNI CILJ Šešelj otkrio šta se krije iza novih albanskih provokacija i ponudio rešenje za Kosovo i Metohiju
Foto: Marko Đoković

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj kaže da privremeni organi u Prištini ne povlače nijedan potez bez saglasnosti mentora sa Zapada. U intervjuu za „Politiku” navodi da poslednji incident s terorističkom Rosu takođe ima podršku zapadnih sila i zato se Albin Kurti tako i ponaša.

– Oni koji ga podržavaju mogu i da mu narede da obustavi akcije suprotne Briselskim sporazumima, ali oni to ne žele, već upućuju licemerne pozive za smirivanje obe strane. Do incidenta je došlo isključivo aktivnostima jedne strane, a to su albanski separatisti. Njihov glavni cilj je da pokažu da Srbima nema ni opstanka ni povratka na Kosovo i Metohiju, a za to imaju otvorenu podršku sa Zapada – kaže Aleksandar Šešelj.

Koje rešenje kosovskog problema nudi SRS?

Srbija mora da insistira da se pregovori o Kosovu i Metohiji vrate u Savet bezbednosti UN. Briselski proces se pokazao nedelotvornim, a EU kao organizacija bez dovoljnog političkog autoriteta. Nedavni događaji na KiM su još jedan pokazatelj besmislenosti tog dijaloga. Uostalom, ne može posrednik u pregovorima biti EU koja je izrazito neobjektivna, budući da je Unija priznala nezavisnost Kosova izradom Studije izvodljivosti potencijalnog članstva „Kosova” u EU i slanjem misije Euleksa sa zadatkom da ta misija instalira „kosovske” institucije. U Savetu bezbednosti bi postojala ravnoteža između saveznika Srbije, Rusije i Kine, koje poštuju međunarodno pravo i teritorijalni integritet Srbije, i zapadnih sila koje čine sve da zaokruže (tzv.) državnost „Kosova”. Pozicija Srbije treba da bude maksimalna autonomija za kosovske Albance u okviru Rezolucije 1244, koja bi podrazumevala da oni imaju i sopstvenu zastavu, grb, himnu, valutu, predsednika i vladu, da samostalno naplaćuju sopstveni porez, da nastupaju na međunarodnim sportskim i kulturnim festivalima, dok bi čuvanje državne granice i članstvo u UN kao izraz međunarodnopravnog subjektiviteta bili pod ingerencijom zvaničnog Beograda. Sve opštine na KiM sa srpskom većinom, a ne samo na severu, treba da budu u okviru sistema državne uprave Republike Srbije. To je po mišljenju srpskih radikala, nacionalni interes Srbije na Kosovu i Metohiji u ovom geopolitičkom momentu.

Kako će se rešiti kriza u susednoj Bosni i Hercegovini?

Bosna i Hercegovina je veštačka država koja postoji samo zato što je to interes EU, NATO i SAD na ovim prostorima. Kakva je to država u kojoj vrhovnu vlast vrši stranac? Muslimanska politička elita ima cilj da u potpunosti likvidira Republiku Srpsku i Banjaluku nasilno uvede u unitarnu BiH, a od Srba da napravi pravoslavne Bošnjake. Pre svega bi hteli da Srbima u Republici Srpskoj vode kadrovsku politiku kao što to rade Hrvatima, a onda da izvrše majorizaciju u potpunosti. Izgovor za sve to je ta gnusna laž o nekakvom genocidu u Srebrenici protiv koje Srpski narod mora odlučno da se bori. Mi smatramo da Srbija mora da konstantno unapređuje odnose s Republikom Srpskom i da učini sve da pomogne srpskom narodu. Imperativ je opstanak Republike Srpske, a do prirodnog razdruživanja će svakako doći.

Srpska radikalna stranka - politička avangarda

S kim je moguća koalicija?

SRS izlazi samostalno na izbore, zato što smatramo da je to najpoštenije prema građanima. Nikada nismo pravili cenzus koalicije i trule kompromise samo da bi se dokopali mesta u skupštini. Stranka treba da zasluži narodnu volju svojom politikom, a ne da pravi razne marifetluke i neprincipijalne koalicije zbog potencijalnog boljeg rezultata. Mi smo danas politička avangarda u Srbiji, jedina stranka koja je otvoreno protiv evropskih integracija i za čvrst savez s Ruskom Federacijom i primarnu spoljnopolitičku orijentaciju prema zemljama BRIKS-a, koje danas predstavljaju najbogatiji i najperspektivniji deo sveta, a čine ih nama prijateljske zemlje koje poštuju naš teritorijalni integritet. Zalažemo se za poboljšanje položaja nacionalne privrede i redefinisanje programa subvencionisanja kako bi i domaći privrednici dobili državnu pomoć i na taj način pospešili proizvodnju i životni standard. U sledećoj kampanji pokušaćemo da se nametnemo političkim programom i idejama, nećemo vući za rukav i tražiti pomoć centara moći, bilo da su oni domaći ili strani.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading