SEĆANJE NA DRAGOG PRIJATELJA KOJI JE VOLEO SRBIJU VIŠE OD SVEGA Vučić o najmoćnijem srpskom borbenom vozilu "Lazanski" (FOTO)
Alo/ Ilustracija

Borbeno vozilo "Lazanski" najveća je zvezda ovogodišnjeg, 10. Sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2021", koji je danas otvoren na Beogradskom sajmu. Pobednik ovogodišnje domaće smotre vojne tehnike je moćni točkaš, naoružan topom kalibra 57 milimetara, koji ima veliku šansu da se lansira u svetski vrh borbenih vozila ovog tipa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je otvorio Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" i informisao se o karakteristikama novog vozila Vojske Srbije.

- Mislim da bi Miroslav sigurno bio ponosan - kazao je Vučić.

"Lazanski" je konstruisan na bazi iskustava porodice vozila "lazar". Najveća njegova prednost jeste ubitačan top ruske proizvodnje, smešten u dobro oklopljenu kupolu kakve su već integrisane u ruske sisteme "Kinžal" ili "Bajkal".

Srpski "lazanski" izgledom i funkcijama pripada krugu borbenih vozila sa pogonom na osam točkova, kakva je finska "patrija", turska "otokar arma" ili francuski VBCI. Novinu u odnosu na "lazar" čini potpuni oklop, bez prozora, kao i neuporedivo veća ubojna moć i domet do 14 kilometara.

 

 

- Iako je kupola sa topom ruske proizvodnje, dobra je okolnost da Srbija raspolaže tehnologijom proizvodnje artiljerijske municije kalibra 57 milimetara. Čačanska "Sloboda" u saradnji sa Jugoimportom već proizvodi granate koje hrane ovu vrstu naoružanja - kažu poznavaoci vojne tehnike.

Lazanski je opremljen mitraljezom 7,62 milimetara i topom 57 milimetara sa odgovarajućom municijom koju pravi "Sloboda" u Čačku i dva lansera za savremene protivoklopne vođene rakete.

Pored dobre vatrene podrške koje može da ostvari, on će zaštiti ljudstvo od kalibara 30 milimetara s prednje strane i municije kalibara 7,62 milimetra.

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je početkom avgusta da će se novo vozilo Vojske Srbije, koje će prozivesti Yugoimport SDPR, zvati po preminulom ambasadoru Srbije u Rusiji, vojnom komentatoru Miroslavu Lazanskom.

Ko je bio Miroslav Lazanski?

Miroslav Lazanski je rođen u Karlovcu, 18. septembra 1950. godine u slovenačkoj porodici, a pored gore navedenog, u periodu od 2016. do 2019. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Sredinom 2019. godine, imenovan je za ambasadora Republike Srbije u Ruskoj Federaciji.

Njegov otac je bio inženjerski potporučnik Vladimir Lazanski koji je završio je 66. klasu Vojne akademije u Beogradu i bio pripadnik Jugoslovenske vojske. Majka mu je bila Velinka Živković, Srpkinja iz Visokog kod Sarajeva. Tokom Drugog svetskog rata, deda i stric su mu ubijeni u ustaškom logoru Jasenovac. Rođeni brat njegove babe je bio otac Biljane Plavšić, bivše predsednice Republike Srpske, tako da mu je ona bila tetka.

U Karlovcu je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a u Zagrebu pravni fakultet. Vojni tok je služio 1977. u Bitolju u 41. pešadijskoj diviziji JNA. Kao novinar je pisao za tamošnje listove Polet, Vjesnik, Danas i Start. U februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrebački Start, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian. Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, na Kosovu i Metohiji, Libiji itd..

Intervjuisao je, između ostalog, komandante NATO snaga generala Bernarda Rodžersa (oktobra 1982) i generala Džona Galvina (1990). Takođe je intervjuisao maršala Sovjetskog Saveza Sergeja Ahromejeva (1982), komandanta Varšavskog pakta Viktora Kulikova (1986), ministra odbrane Sovjetskog Saveza maršala Dmitrija Jazova (1988), komadanta ratne mornarice SSSR, admirala flote Vladimira Černavina, predsednika Sirije, maršala i vrhovnog komadanta Sirijske arapske armije Bašara al Asada (2016), kao i još tridesetak drugih ministara odbrane i načelnika generalštaba različitih armija širom sveta. Bio je kolumnista dnevnih novina Politika gde je mahom pisao o vojnim i geopolitičkim temama.

Na izbornoj listi kandidata Srpske napredne stranke za poslanike u Skupštini Srbije za izbore 2016, našao se u grupi nestranačkih ličnosti na listi koju predvodi Aleksandar Vučić.

Medalja za vojničke vrline ( SFRJ, 1977),  Orden časti sa srebrnim zracima (Republika Srpska, 2018), Medalja za jačanje srpsko-ruskog prijateljstva (Veterani Oružanih snaga Ruske Federacije, 2020),  Orden za borbu protiv virusa korona (2021), Gran pri "Zlatna Nika", za seriju reportaža iz Libije 2011, 16. Interfer, Međunarodni festival reportaže u Apatinu, Nagrada grada Beograda za novinarstvo (2019).

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Dragan

12.10.2021 21:17

Mislim da ovo vozilo opisuje Lazanskog, jak i borben. Ovo je jedan vid zahvalnosti na svemu.