EVROPU ČEKAJU RESTRIKCIJE, A SRBIJU TOPLA ZIMA Ključni potezi predsedika Vučića su nam to omogućili
Dejan Briza

Evropu potresa do sada neviđena energetska kriza, cene gasa, nafte i električne energije obaraju višegodišnje rekorde, a kontinent strahuje od predstojeće zime, kao i od toga da će videti novo povećanje cena, ali i nestašicu energenata, pogotovo gasa. Ipak, sada je svima jasno da je naša država sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, nakon izvanredne strategije za prevazilaženje korona krize, potpuno spremna da pokaže snagu i pred novim izazovom, odnosno energetskom krizom.

Potrošači u Srbiji ne osećaju efekte krize, a za to je najzaslužniji najveći investicioni ciklus koji je uz podršku predsednika Vučića pokrenut 2016. godine, kada je EPS započeo modernizaciju termopostrojenja. Upravo to je, prema rečima stručnjaka, doprinelo da Srbiji, kao jednoj od retkih, ako ne i jedinoj ne nedostaje struje.

KLJUČ USPEHA

Direktor "Elektroprivrede Srbije" Milorad Grčić za Objektiv navodi da građani Srbije mogu da odahnu jer će snabdevanje strujom biti stabilno i u narednim godinama.

Foto: Printscreen

 

– Mi smo u zavidnoj situaciji, isključivo zbog odluke predsednika Aleksandra Vučića da sačuva i unapredi termoelektrane i rudnike. Ja sam pet i po godina direktor EPS-a, a devet godina sam u energetici i, verujte, niko se nije posvetio energetici na ovakav način kao naš predsednik. On je čak šest puta bio u rudnicima i čak držao sednicu Vlade na kopovima, što je nezabeleženo u istoriji. To je samo dokaz koliko mu je važna energetska stabilnost zemlje, što se u ovoj situaciji i dokazalo – kaže Grčić.

PAŽLJIVO PLANIRANE AKTIVNOSTI

Direktor EPS-a navodi da se sve aktivnosti unapređenja termosektora vrlo pažljivo planiraju.

– Naredne dve godine građani mogu biti potpuno spokojni kada je reč o snabdevanju strujom i cenama koje sigurno neće rasti, upravo u tom vremenskom periodu prema prognozama će i trajati ova svetska energetska kriza. Mi uveliko remontujemo termosektor, a svi termo i hidro kapaciteti potpuno su spremni, a mi ćemo i dalje imati najjeftiniju struju u ovom delu sveta – navodi Grčić.

BALKANSKI TOK GARANCIJA SNABDEVANJA GASOM

ČINJENICE

– Srbija proizvodi dovoljno struje za svoje potrebe, 70 odsto u termoelektranama na ugalj, 30 odsto putem obnovljivih izvora, tj. hidroelektrana.

– Uz podršku predsednika Srbije, od 2016. godine EPS je započeo najveći investicioni ciklus, odnosno modernizaciju termopostrojenja, koji je doprineo da Srbiji, kao jednoj od retkih, ako ne i jedinoj ne nedostaje struje.

– Sve zemlje uvoznice u Evropi uvele su restrikcije za privredu, jer jednostavno nema struje.

– Ceo region je primoran da uvozi struju, Hrvatska 30-40 odsto, Crna Gora 30 odsto, Albanija 40 odsto, Makedonija 40 odsto. Svi oni su žrtve ubrzane tranzicije i gašenja termoelektrana.

– Mnogi snabdevači po Evropi bankrotirali su ili je snabdevanje prešlo na rezervno (Austrija, Belgija, Španija, jedan broj nemačkih pokrajina, Italija, Hrvatska, Grčka).

– Nemačka priprema stare elektrane za proizvodnju struje, kao i uvoz uglja iz Kolumbije.

Sa Balkanskim tokom našoj zemlji je garantovano stabilno snabdevanje gasom, dok srpska domaćinstva neće osetiti poskupljenje električne energije, čija cena ostaje regulisana, a gas neće poskupeti pre 15. aprila, prema najavama.

– Srpske termoelektrane, čiji je udeo u ukupnoj proizvodnji oko 69%, predstavljaju najvažniji oslonac srpske energetike. One bi mogle obezbediti stabilno snabdevanje električnom energijom tokom predstojeće neizvesne zime. Veliki udeo uglja u energetskom miksu u aktuelnoj situaciji omogućio bi zemlji da izbegne rizike koje nose ekstremni vremenski uslovi, s obzirom na to da bi uvoz električne energije iz regiona predstavljao prostor za dodatno prelivanje evropske krize na našu zemlju – navodi stručnjak upoznat sa trenutnom situacijom.

TE-TO PANČEVO DODATNI GARANT STABILNOSTI

Pokretanje Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, najavljeno za jesen, takođe je odlična vest za srpsko tržište. Međutim, nije moguće u potpunosti izbeći uticaje sa tržišta EU. To se najpre ogleda u kretanjima na regionalnim berzama električne energije, koje od leta iz meseca u mesec obaraju rekorde u pogledu cene.

– Ipak, kada je u pitanju gas, najavljeno je da će „veliki sistemi plaćati komercijalnu cenu gasa”. Šta to konkretno znači, biće jasno kada bude potpisan novi ugovor sa „Gaspromom”, što nikad nije samo ekonomsko, već, sada više nego ikad, geopolitičko pitanje. Cena gasa za kompanije zavisi i od ugovora koji sklope sa „Srbijagasom”, gde je varijabla i nivo potrošnje – navodi naš sagovornik.

Srbija će u međuvremenu postati i tranzitna zemlja za prenos gasa – od 1. oktobra 3,5 milijardi ruskog gasa godišnje će ići preko naše zemlje putem Balkanskog toka, dela gasovoda Turski tok, do Mađarske do 2035. godine.

– Zvaničnici uveravaju da će snabdevanje gasom ostati stabilno, dok se čeka da Turski tok dostigne puni kapacitet. Skladište gasa Banatski dvor ima dovoljne količine ovog energenta, rekao je direktor „Srbijagasa”. U tom smislu, jedno je sigurno – nestašice gasa u Srbiji se ne očekuju. Po završetku izgradnje deonice Niš–Dimitrovgrad, Srbija će od 2023. godine dobijati i gas iz Azerbejdžana preko gasovoda TAP, kao i iz grčkog LNG terminala – navodi poznavalac prilika. Uprkos poskupljenju gasa na svetskom i evropskom nivou, cena ovog energenta u Srbiji iznosi 260 dolara za 1.000 kubika do početka 2022. godine, kada ugovor sa „Gaspromom” ističe, dok na evropskim tržištima dostiže 800 do 1.000 dolara. Prema najavama „Srbijagasa”, cena za domaćinstva neće se menjati do kraja grejne sezone.

BONUS VIDEO

Komentari (10)

Loading
Aleksandar

12.10.2021 08:50

Zahvaljujuci predsedniku Srbija ne mora da brine!

Станка

12.10.2021 09:03

Па ми изгледа најбоља држава на свету

Златица

12.10.2021 09:04

Хвала председниче.

Olivera

12.10.2021 09:09

Zahvaljujući našem velikom prijatelju Rusiji.

Bilja

12.10.2021 09:39

Odgovorna politika u oblasti energetike i nema zime. I po ovome smo bolji od gotovo svih zemalja u regionu.

Sara

12.10.2021 09:46

Srbija je uspešna i jaka zemlja danas. Ima čime da se ponosi i to zahvaljujući odgovornoj politici Vučića.

Mijo

12.10.2021 10:25

Све што је Вучић обећао он је то и урадио захваљујући његовој великој борби и залагању наша земља је успела да се извуче из такве енергетске кризе ово је још један велики корак за нашу земљу и битно је да цена ових енергената попут гаса и струје буду овакви какви јесу а верујем да хоће јер све што је обећао Вучић он је то и урадио имам само речи хвала за њега и његову борбу.

Julija

12.10.2021 14:11

Srbija zahvaljujuci odgovornoj politici na celu sa Aleksandrom Vucicem i ovu zimu docekace spremno.

Ivana

12.10.2021 20:17

Aleksandar Vučić je jedini koji zaista radi na tome da građani Srbije žive bolje, i koji želi da Srbija bude jaka i stabilna,i koji želi da imamo dovoljno energenata da preživimo.

Mima

12.10.2021 21:40

Preživljavali smo i gore stvari, naćiće se neko rešenje da i iz ovog izađemo bez većih posledica po našu ekonomiju.