ZAVRŠEN SAMIT POKRETA NESVRSTANIH U Beogradu su se čule poruke mira, solidarnosti i želje za zajedničkim radom! (FOTO/VIDEO)
Tanjug


Selaković je izrazio zadovoljstvo što je Srbiji ukazana čast da, uprkos činjenici da je posmatrač u Pokretu, bude koorganizator skupa, dodajući da je Beograd ponosan što je bio domaćin prve konferencije šefova država i vlada pre 60 godina.


Dodao je da je Srbija, uprkos epidemiji kovida 19, uspela da organizuje jedan izuzetan skup, uspešnu konferenciju, jednu od najvećih multilateralnih konferencija u svetu.


Ministar je istakao da je Beograd, uprkos pesimističnim očekivanjima uspeo u prethodna dva i po dana da okupi ukupno 120 delegacija, članica, posmatrača, specijalnih gostiju, što svedoči o poštovanju koje Pokret uživa.


Dodao je da su dolaskom brojne delegacije pokazale poštovanje prema organizatorima konferencije, budući da je, i pored zakazivanja drugih skupova u međuvremenu, ali i pandemije, svakog dana stizalo više prijava nego odjava.
 


“Posebno me raduje da su se u ovog puta u Beogradu čule poruke mira, solidarnosti i želje za zajedničkim radom, na osnovama tolerancije i međusobnog uvažavanja, za bolju budućnost sveta”, rekao je Selaković.
Posebno je zahvalio na podršci koju je skup dobio od predsednika Srbije i Azerbejdžana Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva.


“Može se reći da je skup bio uspešan. Kad se braća slože, sve se može. Posvedočili smo tome. Beograd je ovih dana bio centar sveta”, rekao je Selaković.


Ocenio je i da Pokret nije prevaziđen, već je svežiji i mlađi nego ranije.
Selaković se osvrnuo na opasku koju mu je, kaže, uputio neko iz susedne zemlje o tome kako nijednom nije pomenuo Tita, rekavši da je bez obzira na unutrašnje razmirice Tito bio jedan od političkih genija 20 veka.


“Mi se time ponosimo, kao i time što iako nije bio srpske nacionalnosti, želeo je da bude sahranjen u Beogradu, a i njegovi potomci žive ove. I posebna zahvalnost Naserovom sinu, ćerki predsednika Gane Nkrumi i Titovom unuku, koji su ovaj skup učinili još uspešnijim”, rekao je Selaković, preneo je Tanjug.
 

Niz sastanaka sa temom jačanja međusobnih odnosa

Šef srpske diplomatije sastao se i sa zamenikom ministra inostranih poslova Tadžikistana Muzafarom Mahmurodom Huseinzodom, kao i sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Ekvatorijalne Gvineje Simeonom Ojonom Esonom Angueom.

Sa tadžikistanskim kolegom je konstatovano da postoji veliki prostor za unapređenje obostrano korisne ekonomske saradnje. Selaković je zahvalio na podršci po pitanju KiM i izrazio očekivanje da će ona biti vidljiva i u međunarodnim organizacijama.

Sa kolegom iz Ekvatorijalne Gvineje ocenjeno je da, pored privredne saradnje, treba dodatno raditi na intenziviranju odnosa i u drugim oblastima, pre svega poljoprivrede i odbrane.

Selaković je zahvalio na kontinuiranoj podršci našim stavovima prilikom glasanja za prijem tzv. Kosova u međunarodne organizacije.

Sa stranim delegacijama sastaju se i ostali ministri Vlade Srbije, pri čemu se detaljnije razgovara o saradnji u oblastima koje su u njihovim resorima.


Vučić sa načelnikom Generalšataba Nacionalne narodne armije Narodne Demokratske Republike Alžir

 

 

Srpske kompanije dobrodošle u Irak

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa šefom diplomatije Iraka Fuadom Huseinom, pri čemu je naglašena važnost unapređenja ekonomske i privredne saradnje.

Brnabić je izdvojila rezultate koje je Srbija postigla u oblasti IT sektora, a Husein poručio da su srpske kompanije dobrodošle u Irak, posebno u sektoru građevinarstva, zdravstvene zaštite i obrazovanja.

Napomenuo je da je Srbija, izgradnjom tri nove kovid bolnice u izuzetno kratkom roku postavila odličan primer.

Tanjug

 

 

Brnabić i Husein razgovarali su i o aktuelnoj energetskoj krizi, a premijerka je zahvalila Iraku na podršci po pitanju KiM, saopšteno je iz Vlade.

Vučić - Azerbejdžan važan za Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija pridaje poseban značaj strateškom partnerstvu sa Azerbejdžanom i izrazio nadu da će predsednik te zemlje i predsedavajući Pokreta nesvrstanih Ilham Alijev uskoro posetiti Srbiju.

Brnabić - Zahvalnost Indiji zbog KiM, ali i vakcina

Tanjug

 

 

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa specijalnom izaslanicom predsednika vlade i državnom ministarkom u Ministarstvu spoljnih poslova Indije Menakši Leki.

Potvrđeno je da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, te da postoji više strateških oblasti u kojima se saradnja dve zemlje može unaprediti, uključujući poljoprivredu, energetiku, trgovinu i kulturu. Dodatno, Srbija je zainteresovana za unapređenje saradnje u oblasti filmske industrije.

Premijerka je zahvalila Indiji na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na podršci u nabavci vakcina protiv kovida-19.

Selaković - Srbija za intenzivniji politički dijalog sa Iranom

Ministar Nikola Selaković razgovarao je sa zamenikom ministra inostranih poslova za ekonomsku diplomatiju Irana Madijem Safarijem, kojem je rekao da Srbija želi da dve zemlje intenziviraju politički dijalog, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Poručeno je i da je neophodno raditi na unapređenju ekonomske saradnje - te da potencijala za to ima u oblastima poput poljoprivrede, energetike, građevinarstva, turizma.

Tanjug

 

 

Ministar je istakao nameru da se što većem broju iranskih studenata omogući školovanje u našoj zemlji, a u razgovoru je zahvalio i na principijelnoj poziciji po pitanju Kosmeta i podršci u okviru međunarodnih organizacija.

Mbela - Pokret nesvrstanih, konretna snaga koja se zalaže za mir

Pokret nesvrstanih zemalja bio je i ostao konkretna, stvarna snaga koja se zalaže za mir u svetu, poručio je danas, otvarajući plenarnu sednicu drugog dana Samita nesvrstanih, ministar spoljnih poslova Kameruna Ležen Mbela Mbela.

Završna konferencija nakon samita, na kojoj će se obratiti ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova Republike Azerbejdžan Džejhun Bajramov, biće održana u 18.00 časova.

U glavnom gradu Srbije na dvodnevnom skupu se okupilo više od 105 zemalja, kao i još devet delegacija međunarodnih organizacija.

Domaćini skupa, koji se održava na Beogradskom sajmu, u sećanje na Samit koji je 1. septembra 1961. godine održan u glavnom gradu, ove godine su Srbija i Azerbejdžan. Dvodnevni samit počeo je juče obraćanjima predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a zatim je usledio plenarni deo sa obraćanjima delegacija koji se nastavlja i danas.

Tanjug

 

 

On je rekao da je pre 60 godina, zahvaljujući mudrosti osnivača Pokreta, utrt put velikom broju zemalja koje su stekle nezavisnost.

Mbela je naveo da je prvi samit u Beogradu 1961. godine osnažio početak Pokreta, uprkos svemu što ste dešavalo tada u svetu, čime su potvrđeni njegovi osnovni principi i ciljevi.

- Pokret je bio i ostao konkretna, stvarna snaga koja se zalaže za mir u svetu i iznosi težnje zemlje za slobodu i tada za oslobađanje od kolonijalizma - rekao je šef kamerunske diplomatije.

Dodao je da se Pokret godinama razvijao i bio pokretač velike istorijske dinamike.

Tanjug

 

 

Mbela je ukazao da se zemlje članice danas suočavaju sa preprekama i izazovima u novom svetskom poretku, te da je potrebno raditi na novoj arhitekturi sveta, koja će moći da ispiše novu stranicu istorije.

Prema njegovim rečima, potrebno je doneti novu međunarodnu politiku, koja bi branila interese pojedinaca i zajednica, uzela u obzir interese zemalja u razvoju i smanjila razliku između bogatih i siromašnih.

- Moramo da potvrdimo osnovne ciljeve Pokreta, pre svega stvaranje kolektivne bezbednosti u UN, kroz reforme Saveta bezbednosti koji treba da ispravi istorijsku nepravdu nanetu Africi, koja treba da dobije dva stalna i dva rotirajuća mesta u Savetu bezbednosti UN - rekao je Mbela.

Takođe, ukazao je da je potrebna aktivnija solidarnost među članicama u suočavanju sa izazovima terorizma, tehnološkog kriminala, klimatskih promena.

- Kamerun je dobar bilateralni partner, zemlja na koju Pokret može da računa - poručio je Mbela.

Ebodu - Volja da nastavimo sa osnaživanjem veza prijateljstva

U ime ministra spoljnih poslova Burkine Faso, skupu se obratila predstavnica te države Evlin Ebodu, koja je ukazala da se 60. godišnjica Pokreta obeležava u trenutku velike zdravstvene i finansijske krize.

- Obeležavanje 60. godišnjice u Beogradu pokazuje našu očiglednu volju da nastavimo sa osnaživanjem veza prijateljstva i saradnje među članicama - rekla je Ebodu.

Dodala je da je šest decenija Pokret bio okvir za razmenu, susret, odbranu i čuvanje interesa zemalja članica.

- Pokret nam je omogućio da neumorno radimo na sprovođenju ciljeva koje smo sebi zacrtali - obezbeđuje nezavisnost država, njihov suverenitet i teritorijalni integritet, bezbednost nezavisnih zemalja u njihovoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizma, segregacije, rasizma i svih oblika diskriminacije i hegemonije velikih blokova i sila - rekla je Ebodu.

Ona je, takođe, zahvalila državama Pokreta na solidarnosti i pomoći njenoj zemlji tokom pandemije virusa korona, dodajući da je pandemija ugrozila međunarodnu solidarnost.

Prema njenim rečima, Pokret se poslednjih godina suočava sa brojnim društvenim i političkim krizama, koje zahtevaju da se osnaži međunarodna solidarnost, kako bi sve zemlje mogle ravnopravno da se razvijaju.

Selaković - Hvala Angoli

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Angole Teteom Antoniom i tom prilikom se posebno zahvalio Angoli na čvrstom stavu po pitanju Kosova i Metohije i, kako je naveo, nedvosmislenoj podršci koju nam pruža u međunarodnim organizacijama, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Vučić razgovarao sa Bajramovom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Republike Azerbejdžan DŽejhunom Bajramovom.

Selaković sa Riadom al Malikijem

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa ministrom inostranih poslova Palestine Riadom al Malikijem.

Selaković je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da ministar Maliki u Beogradu učestvuje na skupu povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih i prilike da, nakon nedavnog kratkog susreta u NJujorku na marginama Generalne skupštine UN, sa njim ponovo razgovara o pitanjima od obostranog interesa.

U Beogradu predstavnici 105 zemalja

U glavnom gradu Srbije na dvodnevnom skupu se okupilo više od 105 zemalja, kao i još devet delegacija međunarodnih organizacija. Domaćini skupa, koji se održava na Beogradskom sajmu u sećanje na Samit koji je 1. septembra 1961. godine održan u glavnom gradu, ove godine su Srbija i Azerbejdžan.

Dvodnevni samit počeo je u ponedeljak obraćanjima predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a zatim je usledio plenarni deo sa obraćanjima delegacija koji se nastavlja i danas. Paralelno se odvijaju i drugi događaji, poput Poslovnog foruma u organizaciji Privredne komore Srbije.

Alo

 

 


Paralelno se odvijaju i drugi dogajaji, poput Poslovnog foruma u organizaciji Privredne komore Srbije, kao i brojni bilateralni susreti.

Rečima "dobrodošli kući", predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je juče obraćanje na otvaranju samita, i izrazio nadu se neće razgovarati samo o prošlosti , već i budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo.

"Svet dijaloga kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan" poručio je Vučić.

"Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret je bio mir. Mir je osnov za razvoj saradnje bilo da je reč o političkoj ili ekonomskoj", istakao je on.

Učesnici samita poručili su juče da je pitanje jednakosti država i nacija i dalje aktuelno i ukazali da se problemi sa kojima je ceo svet suočen zbor pandemije virusa korona moraju da se rešavaju zajedno.

Poručeno je i da su principi na kojima je Pokret zasnovan - uzajamno razumevanje, multilateralizam i kolektivno delovanje aktuelni i danas.

Iskustvo iz prethodnih 60 godina pokazuje da se samo zajedničkim radom, saradnjom, može uspešno suočavati sa izazovima, rečeno je prvog dana samita.

Alo

 

 


Među učesnicima skupa su predsednik Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera - Abdelhakim Gamal Abdel Naser, predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdul Šahid, oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike, i kao posebni gosti bili su šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Na poslovima obezbeđenja manifestacije angažovano je više od 3.000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pre šest decenija, lideri 25 zemalja afirmisali su ideju ostvarivanja protivteže u tada blokovski podeljenom svetu.

U prethodnih 60 godina svet se značajno promenio, ali su podele, ipak, ostale, pa je ovaj skup prilika da se ideji zajedničkog delovanja zemalja koje nisu među vodećim političkim i ekonomskim silama sveta, pruži novi podsticaj. Radno vreme maloprodajnih objekata i restorana po odluci gradskog štaba za vanredne situacije produženo je od subote do srede, 13. oktobra, do ponoći zbog velikog broja gostiju.

 

 


 

Komentari (0)

Loading