SAMIT NESVRSTANIH ZADAO GLAVOBOLJE ALBANCIMA Beograd ugostio ceo svet, Prištinu uhvatila panika
Printskrin

Lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli nedavnim intervjuom je priznao je da tzv. Kosovo strahuje od moćne Srbije.

"Samit Nesvrstanih predstavlja izazov za Kosovo i za proces priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama. Diplomatija mora aktivnije da se fokusira na odbranu naših interesa u inostranstvu i da bude u stanju da na vreme reaguje na korupciju srpske diplomatije" - kazao je on.

Njegova zabrinutost je potpuno opravdana, jer je Srbija kao pravi primer lidera i uspešne države organizovanjem ovog značajnog Samita pokazala svoju moć.

Povodom samita „Nesvrstani 2021“ naša zemlja ugostila je delegacije iz 105 država i 11 međunarodnih organizacija, a 550 ljudi deo je ovog važnog događaja. Juče je održan veliki broj bilateralnih sastanaka, a danas će se sastanci između predstavnika brojnih zemalja nastaviti.

Među učesnicima su, između ostalih, i predsednik Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera - Abdelhakim Gamal Abdel Naser, oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici, i kao posebni gosti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, budući da Rusija od jula ove godine ima status zemlje posmatrača, kao i Srbija.

SAMIT NESVRSTANIH ZADAO GLAVOBOLJE ALBANCIMA Beograd ugostio ceo svet, Prištinu uhvatila panika

Printscreen

 

Predsednik Srbije sastao se juče sa brojnim predstavnicima učesnika samita, a sastanci će se nastaviti i danas.

On se između ostalog susreo se ministrom spoljnih poslova Republike Irak Fuadom Huseinijem, kuvajtskim ministrom spoljnih poslova Ahmedom Naserom el-Mohamed el-Ahmed el-Džaber el Sabahom, ministrom spoljnih poslova Nepala Narajanom Kadkuom, kao i ministarkom spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi.

Predsednik Srbije je izrazio želju da sa svim ovim državama razvije još bolju saradnju, kao i da u Srbiji uvek mogu imati prijatelja.

Predsednik Vučić je ministru Iraka rekao da srpski narod gaji iskreno prijateljstvo prema iračkom narodu, što se odražava kroz višedecenijske dobre bilateralne odnose. Vučić je zahvalio na podršci koju Irak pruža celovitosti i suverenitetu Srbije i dodao da Srbija, sa svoje strane, podržava suverenitet i celovitost Iraka.

Ministar Kuvajta Al Sabah je podsetio da je čuvene vodotornjeve, simbol modernog Kuvajta, izgradila kompanija iz Srbije i rekao da se nada da će još takvih simbola obeležiti istorijske veze dveju zemalja.

Predsednik se ministarki spoljnih poslova Indonezije zahvalio za principijelan stav Indonezije po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje. 

Prodavnice i restorani rade do ponoći

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je Gradski štab za vanredne situacije doneo odluku da se radno vreme maloprodajnih objekata i restorana od danas do srede, 13. oktobra, produži do ponoći zbog velikog broja stranih gostiju koji će posetiti Beograd tokom međunarodnog samita.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading