VAŽNO UKLJUČENJE IZ PREDSEDNIŠTVA Vučić i Lavrov: Postigli smo velike rezultate i važne dogovore! (VIDEO)
Printscreen

 

Lavrov je u Beograd doputovao povodom Samita kojim se u naredna dva dana obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.


Lavrov je u Srbiju stigao kao gost Komemorativnog skupa, budući da Rusija od jula ove godine ima status zemlje posmatrača, kao i Srbija.

Predsednik se prisutnima zahvalio.

- Uvaženi Lavrov hvala što ste u Beogad došli da uveličate skup povodom 60 godina Samita nesvrstanih - rekao je Vučić i dodao da Lavrov pruža podrđku našoj zemlji.

- Ja sam ponosan što mogu da kažem da imamo dobre odnose sa Rusijom i ja to ne krijem. Mislim da to sa posebnim ponosom izgovaram jer to je izraz našeg viševekovnog prijateljstva. Zadovoljan sam našim bilateralnim odnosima. Do sada smo imali podršku ruske federacije u svim institucijama, a verujem da će tako ostati i u buduće - rekao je Vučić.

VAŽNO UKLJUČENJE IZ PREDSEDNIŠTVA Vučić i Lavrov: Postigli smo velike rezultate i važne dogovore! (VIDEO)

Alo

 

Predsednik je Putinu posebno zahvalan i sa radošću očekuje susret sa njim.

- Večerašnji sastanak sa Lavrovom je bio najiskreniji, do sada, iako se mnogo godina poznajemo i ja ga smatram iskrenim prijateljem naše zemlje.

Predsednik se nada da će ono što je sa Rusijom ostvareno i tokom kovid krize, kada je dobijena komponenta za Sputnjik V vakcinu, kao i pomoć ruskih lekara koji su učinili da se građani osećaju slobodnije, ostati kao obaveza da narod pamti ko mu je u teškim trenucima pomogao.

- Mi smo veoma zahvalni Ruskoj Federaciji na podršci za terirotijalni integritet i suverenitet i inisistiranju da se pitanje KiM reši kompromisom, a ne diktatom Republici Srbiji - istakao je Vučić.

VAŽNO UKLJUČENJE IZ PREDSEDNIŠTVA Vučić i Lavrov: Postigli smo velike rezultate i važne dogovore! (VIDEO)

Alo

 

Predsednik je objasnio da je razmatrana celokupna situacija u regionu.

- Upoznao sam sa svojim stahovima koji se tiču naše pozicije Srbije u regionu, ruskog ministra spoljnih poslova i dobio viđenje Rusije i važne savete. Srbija će ostati vojno neutralna, ponosni smo na to. Nastavićemo da čuvamo našu zemlju i razvijamo vojne kapacitete - istakao je Aleksandar Vučić.

Predsednik je istakao da spoljno trgovinska razmena beleži pozitivan trend kao i da on napreduje.

- Postigli smo velike rezultate i važne dogovore o našoj daljoj saradnji. Posebno smo zahvalni Rusiji na obezbeđivanju energetske energije i izražavamo zadovoljstvo uspešnim završetkom. Pravo malo čudo naše kompresorske stanice smo završili dva dana pred veliko otvaranje - rekao je predsednik i dodao da je to jutro oko četri sata gas na kratko stao, ali je ubrzo krenuo da teče.

- Radimo na prugi Beograd-Novi Sad, Stara Pazova- Novi Sad, sa fantastičnim predelima i verujem da to pokazuej koliko toga zajedno možemo da uradimo. Ušli smo i u pregovore oko Petrohemije pančevačke, verujem da ćemo u novembru to da završimo. Zahvalan sam NIS-u na odgovornom ponašanju i ukupnoj privrednoj aktivnosti naše zemlje. Želim da se zahvalim Lavrovu što je sa nama - rekao je Vučić.

VAŽNO UKLJUČENJE IZ PREDSEDNIŠTVA Vučić i Lavrov: Postigli smo velike rezultate i važne dogovore! (VIDEO)

Alo

 

Lavrov je zatim preuzeo reč.

- Hvala vam predsedniče, zahvalan sam na današnjem sastanku koji je naglasio strateški karakter našeg razgovora - započeo je Lavrov i dodao da je preneo tople pozdrave Putinu.

- Imamo poverljiv dijalog i potvrda strateškog partnerstva je naredna sednica Međuvladinog komiteta za trgovinu i ekonomsku saradnju tokom kojeg su određeni veliki koraci naše saradnje.

Lavrov je rekao da nastavljaju podršku tokom korona krize, paketima vakcine, a pokazatelj je  i projekat zajedničke proizvodnje Sputnjik V vakcine u Srbiji.

Lavrov je napomenuo da su razgovarali i o kosovskom pitanju.

- Rusija se zalaže da rešenje kosovskog pitanja bude na poštovanju Rezolucije 1244. To rešenje mora da bude u okviru dijaloga Beograda i Prištine i da rešenje bude odobreno od Saveta bezbednosti EU i to je naš stav, prihvatamo rešenje koje odgovara Srbiji i srpskom narodu - objasnio je Lavrov.

Lavrov je pozdravio Vučićev stav da se kriza reši.

- Vreme je da se ispoštuje dogovor o formiranju ZSO iz 2013. godine. Za EU nije čast što odlaže to najvažnije pitanje. Polazim od toga da će SAD koristiti svoj uticaj na Prištinu da bi se osigurao normalan tok pregovaračkog procesa -ističe Lavrov.

- Srbija je faktor mira i stabilnosti u regionu njeno mišljenje treba bude uzeto u obzir u svakom pregovaračkom formatu i razmeni mišljena - zaključio je Lavrov.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Ivana

10.10.2021 20:11

Hvala našem predsedniku Vučiću an svemu što radi za interes naroda jer bez prijateljstva sa Rusijom teško bi se mi ove zime ogrejali. Nijedan predsednik do sada ovoliko nije radio za našu državu.

Мијо

11.10.2021 07:51

Најбитније од свега је да имамо добру сарадњу са Русијом то је кључно ка даљем напретку за нашу економију иза целу нашу земљу.