Sastank Vučića sa ministarkom spoljnih poslova Indonezije
Printskrin

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministarkom spoljnih poslova Republike Indonezije Retnom Lestari Prijansari Marsudi.

To je jedan u nizu današnjih bilateralnih susreta pred samit nesvrstanih koji sutra počinje u Beogradu i okupiće brojne zvaničnike.

Manifestacija koja se održava povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih, jedan je od najvažnijih političkih skupova u svetu.

Sagovornici su konstatovali da Srbija i Indonezija, još od vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih dele ideale i ciljeve nesvrstanosti, koji su u današnjem svetu i važniji nego ranije.

Marsudi, kao specijalna izaslanika predsednika Ðoka Vidodoa na skupu posvećenom jubileju Pokreta nesvrstanih zemalja, uručila je Vučiću ličnu poruku Vidodoa, u kojoj, između ostalog, kaže da se "nada da će sastanak nesvrstanih u Beogradu učiniti konkretne korake u odgovoru na kompleksne izazove sa kojima se zajedno suočavamo", saopštila je pres služba predsednika.

Dvoje sagovornika su zaključili da treba obnoviti nekadašnje čvrste veze, koje su negovale vlasti u Beogradu i Džakarti i, s tim u vezi, utvrditi mehanizme za podsticanje saradnje.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija smatra Indoneziju važnim partnerom i zahvalio za principijelan stav Indonezije po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, koji posebno dolazi do izražaja u međunarodnim organizacijama. Takođe je rekao da Srbija podržava Indoneziju u zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Predsednik Vučić je čestitao indonežanskom rukovodstvu na ostvarenim rezultatima u razvoju privrede i izrazio interes za jačanje ekonomske saradnje, podsetivši na uspešne investicije kompanija iz Indonezije u Srbiji.

Vučić je uputio poziv predsedniku Vidodu da poseti Srbiju i podržao njegovu ideju da se arhiva Pokreta nesvrstanih zemalja iz vremena osnivanja 1961. godine nominuje za UNESKO listu svetskog nasleđa.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Мијо

10.10.2021 15:05

Очекујем добре резулате и наставак јачања сарадња из области економије са Индонезијом пред нама је данас велики дан и верујем даће Вучић постићи што боље резултате за нашу земљу.