SELAKOVIĆ: Samit nesvrstanih u Beogradu potvrda ugleda Srbije!
TANJUG/ ZORAN STANIC

Ovo je jedan od najvećih skupova u Evropi pa i svetu ove godine, posebno u uslovima pandemije, rekao je za RTS ministar Selaković.

"Beograd i Srbija će pokazati da su tradicionalno dobri domaćini i ugostiće delegacije iz 105 država i 11 međunarodnih organizacija, a oko 550 ljudi biće prisutno na samom događaju. U toku današnjeg dana stići će najveći broj delegacija i očekujem da će Beograd ponovo u naredna četiri dana posvedočiti zbog čega je pre šest decenija postao svet", rekao je Selaković.

U Beogradu će boraviti i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Rusija se od jula ove godine nalazi u statusu zemlje posmatrača u Pokretu nesvrstanih isto kao i Srbija.

"Bilateralni sastanci će trajati sve vreme samita. Rusija je od jula ove godine posmatrač u Pokretu nesvrstanih kao i Srbija. Dolazak Sergeja Lavrova znači puno jer dodatno ojačava i osnažuje karakter i nivo ovog skupa, posebno imajući u vidu energetsku krizu koja trenutno potresa svet", ističe Selaković.

Prema njegovim rečima, organizacija jednog ovakvog skupa je potvrda ugleda Srbije, koja ima brzorastuću ekonomiju i neko sa kime žele svu da sarađuju.

Podsetio je da se ideja o osnivanju Pokreta nesvrstanih pojavila tokom raspada kolonijalnog sistema, u trenutku kada je Hladni rat bio na vrhuncu.

"Samo tokom ovog dana razgovaraću sa ministrima Nepala, Indonezije, Iraka...i svi su oni došli u Srbiju i na taj način iskazali jednu vrstu poštovanja. U Beogradu će biti prisutno čak 44 ministra spoljnih poslova iz zemalja širom sveta. To je i potvrda osvežavanja onih vrednosti na kojima je i osnovan Pokret nesvrstanih koji je na prvom mestu cenio nezavisnu i samostalnu poziciju onih koji žele da sarađuju sa svima", rekao je Selaković.

Pokret danas ima 120 država članica, 17 posmatrača, među njima je i Srbija.

"Važno je da održimo taj status posmatrača jer je Beograd i rodno mesto Pokreta nesvrtanih i njegovo ime uz ime Josipa Broza Tita pominje se u svakom razgovoru sa predstavnicima zemalja članica Pokreta nesvrstanih. Taj ugled je još uvek živ. To su nama prijateljske zemlje, važno je i što smo u tom pokretu prepoznati kao ugledna suverena zemlja i ne samo da se raduju našim uspesima već žele saradnju i na političkom i privrednom nivou", ističe Selaković.

Ministar veruje i da to može da utiče i na bolje razumevanje situacija na Kosovu i Metohiji.

"KiM ostaje glavno državno i nacionalno pitanje a ono u čemu se ugledamo na naše nesvrstane prijatelje, i na vrednosti na kojima je pokret sazdan, jeste mirna diplomatska aktivnost,  dijalog i odsustvo svake vrste unilaterizma. Jer taj začarani krug je započet kada je neko jednostrano proglašenje takozvane nezavisnosti počeo da priznaje kao legitimno, najveći broj naših nesvrstanih prijatelja to ne priznaje", rekao je za RTS ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Ministar Selaković pozvao je građane Srbije i Beograda da u narednim danima pokažu svoje tradicionalno gostoprimstvo i upute dobrodošlicu učesnicima skupa, poručujući da imaju razloga da budu ponosni na svoju zemlju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading