OČAJNIČKI POTEZ ALBANSKIH LOBISTA Albanci mole Bajdena da  ih sačuva od srpske vojske!
Tanjug/ AP

Grupa albanskih lobista u američkom Kongresu uputila je pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu i državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, u kome traže od njih da udvostruče pažnju na rešavanje tenzija između Beograda i Prištine i pojačaju posvećenost ka konačnom rešenju problema dve strane.

- Pozivamo vas da osudite nedavnu eskalaciju tenzija i mobilizaciju srpske vojske i ohrabrujemo vašu administraciju da se pridruži našim partnerima iz EU i NATO u podršci dijalogu između Kosova i Srbije radi pronalaska mirnog i konačnog rešenja - navodi se u pismu.

Ipak, najveći deo krivice za situaciju koja se prethodnih dana dešavala na administrativnim prelazima prebacuju upravo na Srbiju.

Kako se navodi u pismu, prošle nedelje nastala je zabrinjavajuća situacija kao rezultat vojne mobilizacije na prelazima, preteći nesigurnom stabilnošću u regionu Balkana.

U pismu je detaljno opisano šta se tačno dešavalo tokom blokade administrativnih prelaza, s akcentom na to da su ih nadletali avioni Vojske Srbije i da je prelaze obišao ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

- S obzirom na neproporcionalnu snagu oružanih snaga Srbije, pozivamo vas da obnovite obavezu SAD da obezbede da naš saveznik Kosovo dobije pravičan tretman i priznanje kao nezavisna država - navodi se u pismu, i dodaje da su tenzije nastale i kada su srpski borbeni avioni leteli blizu administrativnog prelaza.

Radun: Oni su spremni na sve

Analitičar Branko Radun kaže da je standardna albanska strategija da se uvek optužuje Srbija.

- Ovde je bitniji momenat u kom dolazi ovo lobiranje. Sad se kristališe kako će se SAD postaviti po pitanju Kosova u narednom periodu. Albansko lobiranje će se nastaviti i dalje. Spremni su oni i na mnogo gore od samog optuživanja Srbije - zaključio je Radun za Alo!.

Bajdenu je skrenuta pažnja da Beograd stalno podriva legitimitet i suverenitet tzv. Kosova i pozivaju SAD da nastave da podržavaju Kosovo.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ističe da u ovakvom lobiranju albanskih lobista nema ništa novo.

- To je očekivano, šta bi drugo oni mogli da kažu u tom pismu? Bilo bi iznenađenje da kažu nešto drugo. Albansko lobiranje u SAD je već očekivano. O tome da je Srbija kriva pričaju svi koji podržavaju Prištinu - kazao je za Alo! Milivojević.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading