PRIZNALI PORAZ! Potpuni haos u Prištini, tamošnji političari besni na Kurtija priznali: Vučić je ostvario veliku pobedu!
Foto: Tanjug

Šef poslaničke grupe DPK Abeljard Tahiri kazao je da je Vučić ostvario veliku pobedu i da je uspeo da vrati Srbiju na teritoriju tzv. Kosova.

- Sporazum postignut u Briselu po pitanju registarskih oznaka krši naš državni suverenitet. Vučić je ostvario veliku pobedu nad nama. Ovaj sporazum je uveo Srbiju na teritoriju Kosova - rekao je Tahiri.

On je kazao da Kurti nikoga nije konsultovao kada je uveo zabranu korišćenja srpskih registarskih oznaka ali je DPK, bez obzira na to, podržala tu odluku „jer ona direktno šteti državi Srbiji“.

- Kao opozicija definitivno podržavamo svaku odluku vlade koja je protiv Srbije. Sada je stvar drugačija jer Kurti je poražen i njegovi potezi uništavaju našu državu, što je od koristi Srbiji. Sporazum u Briselu je veoma štetan za nas jer legalizuje srpske registarske tablice PR, PZ, KM koje izdaje država Srbija - rekao je Tahiri, i dodao da je Kurti prihvatanjem ovih tablica u stvari počeo sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

- U poslednjih dvadeset godina nismo doživeli teži poraz od ovog sada - kazao je Tahiri.

Svestan težine poraza i činjenice da ga je doživeo tri nedelje pre lokalnih izbora koji su za Samoopredeljenje od velikog značaja, Aljbin Kurti je rekao da se institucije koje predvodi zalažu za puni reciprocitet koji „treba da dovede do međusobnog priznanja između Kosova i Srbije“. Kurti kao da zaboravlja da predvodi tzv. vladu nepriznate države i da suverenoj Srbiji nije potrebno nikakvo priznanje od prištinskih privremenih institucija.

- Reciprocitet nije osveta, ali smatramo da je to princip dobrosusedskih odnosa, koncepta jednakosti. Kosovo i Srbija ne mogu imati nejednake, asimetrične odnose, pa ćemo se kao nezavisna država, kao vlada, zalagati za potpuni reciprocitet koji bi doveo do uzajamnog priznanja - kazao je Kurti.

Potpredsednik tzv. vlade Kosova i šef prištinske delegacije u Briselu Besnik Bisljimi priznao je da je odluka o reciprocitetu za registarske tablice saopštena međunarodnoj zajednici gotovo dve nedelje pre početka njene primene. Time je potvrdio da su mnogi u EU i SAD znali da će biti zabranjeno korišćenje srpskih registarskih oznaka i prekršeno pravo slobode kretanja.

- Ta odluka o reciprocitetu je saopštena međunarodnoj zajednici i lokalnoj javnosti 9. septembra 2021. godine, što znači dvanaest dana pre početka njene primene. Nisam znao da bi Ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo da se konsultuje sa predsedavajućim poslaničke grupe Demokratske partije Kosova pre donošenja bilo koje operativne odluke - rekao je Bisljimi odgovarajući na optužbe šefa poslaničke grupe DPK Abeljarda Tahirija.

S druge strane, policija tzv. Kosova saopštila je da je primena sporazuma postignutog u Briselu između Beograda i Prištine o registarskim tablicama počela bez ikakvih problema, prenosi Reporteri.

U saopštenju se navodi da je implementacija sporazuma počela na svim prelazima i da su na vreme obavljene pripreme u pogledu ljudskih resursa i logistike da bi se građanima omogućile nalepnice i sloboda kretanja.

Shvatio da nećemo tolerisati nasilje

Generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović rekao je da očekuje da će se dogovoreno u Briselu i sprovoditi i da će u narednih šest meseci promet vozila funkcionisati nesmetano, a da je Prištini stavljeno do znanja da nikakvo nasilje neće biti tolerisano.

- Najzad je Kfor počeo da radi svoj posao. Mislim da je suština da u ovom trenutku, u situaciji koja je bila teška, opasna, jedini koji može da preuzme punu odgovornost a da ne dođe do incidenta jeste Kfor, koji se nalazi na prelazima - kazao je on za RTS, i dodao da smatra da je Kurti doživeo fijasko ali da je najvažnija stvar da se sve završilo mirno i bez incidenata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading