VELIKA ČAST Vučić otvorio srpski paviljon na EXPO2020 u Dubaiju (VIDEO)
Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Dubaiju gde će otvoriti srpski paviljon u okviru Svetske izložbe EXPO 2020.

Na izloži će biti predstavljeni projekti od izuzetnog značaja koje naše kompanije imaju da ponude svetu.

Vučić se okupljenima obratio na engleskom jeziku. Predsednik je poželeo dobrodošlicu svim prisutnima I zahvalio se prijateljima iz UAE.

 

- Velika mi je čast što ovde predstavljamo Srbiju u prisustvu naših partnera i prijatelja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata - rekao je Vučić.

On je izjavio da je ponosan i na projekat Beograd na vodi koji se ostvario u saradnji sa UAE.

Podsetimo, najveća Svetska izložba, na kojoj su svoje izume i dela svojevremeno predstavljali Čarls Darvin, Nikola Tesla, Vinsent Van Gog, na kojoj su predstavljene Ajfelova kula i pokretne stepenice, počela je danas u Dubaiju i nosi naziv EXPO 2020. 

Srbija poseban gost

Među mnogim kompanija iz više od 190 zemalja, na ovoj izložbi i Srbija će imati svoj poseban izložbeni prostor na kojem će se od danas do kraja marta predstaviti više od 500 srpskih kompanija.

Srbija je prvi put učestvovala na Svetskoj izložbi još davne 1885. godine u Antverpenu, Belgija, kada je, tada mlada Kraljevina Srbija osvojila 157 nagrada.

Od tada pa sve do danas, naša zemlja na Svetskim izložbama predstavlja svoju tradiciju, dostignuća, kulturu i ekonomiju.

Tema nastupa Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju je "Srbija stvara ideje - Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost", a sam program nastupa je poveren nacionalnoj platformi "Srbija stvara".

"Inspirisani prošlošću" slavi 7.000 godina kreativnosti i inovacija na teritoriji današnje Srbije - počevši od zaostavštine neolitske Vinčanske kulture, preko najznačnijih inovatora i naučnika poput Nikole Tesle, do savremene Srbije, talentovanih pojedinaca, kompanija i odeljenja Vlade Srbije, koji rade na kreativnim i inovativnim projektima.

"Oblikujemo budućnost" ističe lidersku poziciju naše zemlje u oblastima kao što su Teć/ICT, startup-ovi i inovacije, zdravstvo i Covid-19 menadžment, digitalna E-uprava, kreativne industrije, agrikultura i E-agrikultura i digitalno obrazovanje.

Prisustvo Srbije na Svetskoj izložbi će biti ostvareno nizom aktivnosti, sa fokusom na celovit B2B program, koji na bazi platforme obezbeđene od strane Paviljona Srbije, realizuje Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije.

Vlada Srbije je obezbedila i besplatne čarter letove, u saradnji sa Er Srbija, na relaciji Beograd-Dubai-Beograd, tokom trajanja Ekspo-a, a koji će biti na raspolaganju zainteresovanim predstavnicima naše poslovne zajednice tokom tačno definisanih tematskih nedelja.

Privredna komora Srbije poziva privrednike uoči svake od tematskih nedelja da prijave svoje učešće.

Srpski paviljon

Srbija će imati devet poslovnih delegacija tokom trajanja svetske izložbe.


Već tokom oktobra, na prve dve tematske nedelje "Klima i biodiverzitet" i "Svemir", i pratećim sajmovima Gitex i Gitex Future Stars, nastupa blizu 200 privrednika iz Srbije iz gotovo 100 kompanija, instituta, organizacija i institucija.

Firme dobijaju besplatan prostor u Biznis habu PKS, besplatan avionski prevoz, besplatne lokalne transfere, povlašćene cene hotelskog smeštaja, učešće u forumima i konferencijama u okviru Svetske izložbe, B2B susrete i različite vidove promocija.

Kada je reč o izložbenom prostoru Srbije, centralno mesto u predstavljanju Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju zauzima arhitektonski paviljon površine 2.000 kvadratnih metara, koji se prostire na tri nivoa u srcu tematskog dela koji nosi naziv "Mobilnost".

Projekat je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu Vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom.

Paviljon će biti u potpunosti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja kako kroz različite realnosti, različite vremenske periode tako i kroz različite prostore.

Predstavljanje Srbije simbolički je predstavljeno i inspirisano neolitskom Vinčanskom kulturom, starom više od 7.000 godina.

Naime, Vinčanska kultura je doprinela razvoju kompletnog čovečanstva jer je upravo tokom tog perioda zabeleženo prvo okupljanje ljudi u gradove, prvo topljenje metala na svetu, jedna od najranijih proizvodnja keramike, izgradnja prvih dvospratnih građevina, razvoj umetnosti, trgovine, proizvodnja odeće i nakita i to sve 3.500 godina pre nastanka Piramida.

Na srpskom paviljonu u Dubaiju, svetskoj biznis zajednici predstaviće se i kako je startap ekosistem Srbije među 10 najrazvijenijih u svetu u kategorijama: blokčejn (blockćain), video gaming i talenti, kako je Srbija prva u Evropi po direktnim stranim investicijama i ponosan domaćin Evropskog centra izvrsnosti za ICT rešenja u poljoprivredi.

Takođe će biti predstavljeno kako je Srbija uz digitalne inovacije i razvijen sistem e-uprave, spasila hiljade ljudskih života i svrstala se među zemaljama sa najboljim rezultatima u borbi protiv pandemije i imunizaciji.

Učesnici

Srbija će predstaviti i svoje istaknute umetnike, kreativce i inovatore, uz pomoć virtuelne realnosti prikazaće svetu šta su čovečanstvu ostavili naši najveći umovi - Nikola Tesla, Milutin Milanković, Mihajalo Pupin, otkriće najveća blaga srpske kulture, a posebna senzacija biće oživljavanje u virtuelnoj realnosti čoveka iz Lepenskog vira koji je živeo pre 10.000 godina.

U muzikom programu dominiraće naši talentovani umetnici, koji su već prepoznati na globalnoj umetničkoj sceni: Stefan Milenković, Slobodan Trkulja i Balkanopolis, Goran Bregović, Nele Karajlić u inovativnom muzičkom projektu koji realizuje u saradnji sa Milenkovićem.

Učestvovaće i Nenad Vasilić, Lena Kovačević, džez umetnica Aleksandra Denda, bendovi Eyot i Naked, glumica i pevačica Jelena Gavrilović, koreograf i baletski umetnik Igor Pastor, kostimografkinja Ivana Vasić Inglish, Petar Marić, kao osmostruki svetski šampion električne harmonike, plesna grupa talentovane dece koja je svetski prvak u formacijama i mnogi drugi.

Dostignuća koja menjaju svet

Kada je reč o ovoj Svetskoj izložbi, od kada je davne 1851. godine u Kristalnoj palati u Londonu, održana prva Svetska izložba, od tada su na toj manifestaciji predstavljena neka od najvećih tehnoloških inovacija i otkrića bez kojih ne možemo da zamislimo savremeni život.

Telefon, prvi računar, Teslina neizmenična struja, prvi put su predstavljeni upravo na nekoj od ovih izložbi.

Neke od najfascinantnijih građevina naše civilizacije, izgrađene su za potrebe Ekspoa, da bi postale trajno istorijsko nasleđe - Ajfelova kula u Parizu i Atomium u Briselu, ali i prva maketa za Kip slobode.

Zbog svega toga istorijat Svetskih izložbi, svedoči o istoriji najvećih dostignuća čovečanstva koja upravo sa ovog mesta kreću da manjaju svet.

Svetska izložba - Ekspo 2020 Dubai će, umesto planirane 2020. i 2021. kada je odložena usled pandemije COVID-19, biti održana od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, zadržavajući prethodno usvojen naziv, pod temom "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti".

Ovo će biti prva Svetska izložba ikada organizovana u arapskom svetu, na području Bliskog Istoka, Afrike i Južne Azije na kojoj je prisustvo potvrdilo preko 190 zemalja sveta.

Domaćini očekuju da će Dubai Ekspo privući više od 25 miliona posetilaca tokom šest meseci trajanja, što je najviše što je jedna manifestacija ikada imala kroz istoriju.
 

 

 

 



 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Una

01.10.2021 20:29

Zahvaljujući Vučiću ugled Srbije u svetu raste!

Julija

01.10.2021 21:08

Biti na jednom ovakvom mestu i prestavljati Srbiju je velika cast.Verujem da su svi gradjani ponosni na predsednika Aleksandra Vucica.

Мијо

02.10.2021 00:48

Нашој земљи је указана велика част и велико поштовање од стране УАЕ. Ово само говори колико нас ови људи цене и поштују а све то захваљујући нашем председнику који се свим срцем бори за нашу земљу.