OZNAČEN POČETAK RADOVA NA PRUZI NIŠ-BRESTOVAC Vučić: Nećemo biti član EU dok ne rešimo odnos sa Prištinom
Printscreen/ Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prisustvuju danas ceremoniji obeležavanja početka radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš-Brestovac, na međunarodnom železničkom Koridoru 10.

OZNAČEN POČETAK RADOVA NA PRUZI NIŠ-BRESTOVAC Vučić: Nećemo biti član EU dok ne rešimo odnos sa Prištinom

Printscreen/ Pink

 

Takođe, Vučić i fon der Lajen prisustvovaće i potpisivanju Ugovora između Javnog preduzeća Koridori Srbije i Konzorcijuma STRABAG AG i STRABAG d.o.o. Beograd o izgradnji prve faze Auto-puta mira na deonici Merošina - Merošina 1.

Auto-put Mira je projekat povezivanja koji je od velikog značaja za region. U celini, deonica od 77 koilometara, biće realizovana kroz nekoliko ugovora. 

Predsednik Vučić i Ursula fon der Lajen pritisnuli su dugme koje je označilo početak radova na pruzi.

Označen početak radova

U Donjem Međurovu danas su počeli radovi na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš-Brestovac na međunarodnom železničkom Koridoru 10, a početak radova simbolično su, pritiskom na taster, označili predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ukupna vrednost modernizacije te deonice iznosi 59,9 miliona evra, a 85 odsto se finansira iz bespovratnih sredstava obezbeđenih iz fonda IPA 2015, a 15 odsto budžeta Srbije .

Finansijski sporazum sa Evropskom komisijom za IPA 2015, potpisan je decembra 2016. godine, a planirani rok za završetak radova je jun 2023. godine.

OZNAČEN POČETAK RADOVA NA PRUZI NIŠ-BRESTOVAC Vučić: Nećemo biti član EU dok ne rešimo odnos sa Prištinom

Printscreen/ Pink

 

Obraćanje Ursule Fon Der Lajen

- Hvala Vam puno predsedniče, što ste me primili u ovako posebnom trenutku da se pokrenu radovi na pruzi Niš-Brestovac na Koridoru 10. Videvši ovaj film, dokaz je da povezuje Srbiju sa Austrijom i Grčkom. Ovo je pokretač za prvredu Srbije i napredak i ovo je ekonomski plan koji već funkcioniše u Srbiji. Upravo smo prisustvovali potpisivanju ugovora za auto-put koji povezuje Niš i Prištinu. Zaista mi je drago što sam ovde i što ste me pozvali da posvedočim ovom potpisivanju. Potpisivanje koje jeste simbol naše snažne saradnje i projekata povezivanja kroz koji zajednički gradimo našu evropsku budućnost. Zato što je bolja budućnost Srbije u Evropskoj uniji. Dosta je posla pred nama, moramo da prevaziđemo pandemiju, moramo da podstaknemo ekonomski oporavak - rekla je Fon der Lajen i dodala:

- Radimo na tome da mladima damo prosperitetnu i bezbedniju budućnost. Oni zaslužuju brojne mogućnosti kako bi ostvarili uspehe, a dosta nam posla predstoji. Srbija je ta koja pravi i razvija sve projekte. Ove ogdine plan je vveć na pravljen i sa zadovoljstvom najavljujem da možemo još da uložimo 600 miliona evra.

OZNAČEN POČETAK RADOVA NA PRUZI NIŠ-BRESTOVAC Vučić: Nećemo biti član EU dok ne rešimo odnos sa Prištinom

Printscreen

 

Obraćanje predsednika Vučića

- Teško da postoji porodica čija je sudbina toliko čvrsto vezana za EU kao što je to porodica gospođe Fon der Lajen. Vaš otac zvanično je bio jedan od prvih službenika u Briselu 1958. godine. I ko bolje od Vas zna koliko su važne fundamentalne slobode. Zato me posebno raduje Vaš stav o krizi na severu Kosova. Rekli ste, citiram da je od ključne važnosti da se smanji napetost i da se vrati dijalog. U zahvalnost za te reči razuma želim da kažem da je Srbija okrenuta implementaciji potpisanog sporazuma - rekao je predsednik.

- Ono što je danas potpisano, to je nešto o čemu smo sanjali i za šta dugujem zahvalnost Vama uvažena gospođo predsednice i kancelarki Merkel. Reč je o Berlinskom procesu i onome što smo se dogovarali krajem 2014. i početkom 2015. godine o auto-putu Mira između Niša i Prištine. Bio sam mnogo kritikovan u Beogradu u Srbiji zbog ideje o izgradnji tog auto-puta. Mnogi su se pitali zašto se povezujemo sa Albancima. Kao što vidite, ja to ne krijem. Mislim da je taj auto-put od suštinskog značaja za Srbe, Albance i naše buduće odnose. Za naše ljude u centralnoj Srbiji je bitno da će ovo biti spas za Prokuplje i danas je potpisan ugovor o izgradnji prvih 5,5 kilometara, ukupno 33km. 

Danas je potpisan još jedan Ugovor za koji Evropska unija daje novac.

- Mi umemo da iskažemo zahvalnost za to. Nama izgradnja autoputa Niš-Merdare počinje za neki dan. Posebnu zahvalnost iskazujem Ursuli fon der Lajen koja je došla u Niš koji nam postaje centar. Moramo još mnogo toga da uložimo u Niš koji je stecište svih autoputeva. Hvala Vam što Vam nije bilo teško da ostanete u Srbiji i da danas dođete ovde, našem narodu to mnogo znači - istakao je Vučić.

Napomenuo je da Srbija dobija mnoga bespovratna finansijska sredsva iz Evropske unije. Istakao je da Srbija vodi računa i o zaštiti životne sredine.

- Hvala Vam Ursula fon der Lajen što ste ovde kod nas, ovo je za nas istorijska poseta. Mio smo pomalo napredovali u prethodnom periodu ali ljudi u Srbiji od nas očekuju mnogo više. Posebno mi je drago što ćete od sada da znate gde je Niš i koliko je on bitan za nas. Žao mi je što nećete osetiti niško gostoprimstvo, jer je južno gostoprimstvo posebno. Još jednom Vam hvala na poseti, finansijskoj podršci, lepim rečima da želite Srbiju u Evropskoj uniji. Ovde ste uvek dobrodošli, dođite nam opet - zaključio je Vučić.

Pitanja novinara

Ursula fon der Lajen rekla je da su svi "saglasni da je Srbije prevalila dug put".

- Dosta je napredovala, zalaganja koja je radila u različitim sektorima, to nije samo da bi pristupila EU već i da bi život u Srbiji bio bolji. To je proces koji traje, ne samo u Srbiji, već i u EU. Demokratija prava su velika tako da treba da se na njima radi svakodnevno. Druga temu su ekonomske integracije - rekla je Ursula.

Vučić je rekao da je Petar Petković je u Briselu. 

- Znate da ste u najgorim odnosima sa nekim morate da razgovarate. Dijalog pod okriljem EU je osnovno, poštujemo ga o početka i privrženi smo mu. Nadao sam se da ćemo sinoć napraviti dogovore, ali da sad ne govorim detalje, možda nešto kasnije. Želim da verujem da nismo kasno od rešavanja trenutnog problema, a i da ćemo buduće probleme uspeti da prevaziđemo. Svaka vrsta problema koja se napravi, čak i da nije veliki, ali može da nam napravi problem. Za nas je od velikog interesa da pokušamo na svaki mogući način da napredujemo. Rešavanje odnosa sa Prištinom je od krucijalnog značaja i nećemo biti deo EU dok ih ne rešimo. Moraćemo još da se borimo - rekao je predsednik.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
Danijela

30.09.2021 09:15

Vučic dosta ulaze u Srbiju, samo nek se radi i gradi!

Jovana

30.09.2021 10:34

Svaki sastanak je za nas važan i bitan.

Milica

30.09.2021 10:37

Bice od velikog znacaja za nas ova pruga,putevi spajaju ljude .

Мијо

30.09.2021 12:44

Ова пруга је од велике важности за цео Балкан. Баш ми је пуно срце када видим колико је досада урађено по питању модернизације захваљујући Александру Вучићу наша земља је на правом путу.

Dragan

01.10.2021 03:41

Ova rekonstrukcija pruge Niš-Brestovac je važno i značajno za ceo jug Srbije.