ZAHAROVA: Ukinite krivičnu odgovornost za negiranje tzv. genocida u Srebrenici, meta napada je srpski narod!
EPA/ SERGEI ILNITSKY

Najbolje rešenje za izlazak iz unutrašnje političke krize u BiH bilo bi ukidanje usvojenih amandmana koji predviđaju krivičnu odgovornost za negiranje tzv.  genocida u Srebrenici, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Rusija kao država-garant Mirovnog sporazuma i članica Upravnog odbora ovaj događaj smatra neprikrivenim napadom na suverenitet BiH, njen ustavni poredak i ovlašćenja vlasti. Sigurni smo da se zakonodavne izmene u demokratskoj i pravnoj državi kakva je, nesumnjivo, BiH, vrše utvrđenom parlamentarnom procedurom - navodi se u saopštenju Zaharove, objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

ČIŠĆENJE POLITIČKOG PROSTORA


Uz pomoć amandmana, Incko je nastojao da očisti politički prostor BiH od "nezgodnih" političara u cilju preoblikovanja državnog uređenja zemlje suprotno postulatima Dejtonskog mirovnog sporazuma, dodala je portparolka.

- Incko je nastojao očistiti političko polje zemlje od nezgodnih političara, a meta njegovog napada bio je čitav srpski narod.


- Incident sa Inckovom samovoljom jasno potvrđuje opravdanost doslednog stava Rusije u korist ukidanja institucije spoljnog tutorstva nad BiH koja samo stvara probleme i potkopava mir i stabilnost u državi. U potpunosti razumemo talas narodnog nezadovoljstva u BiH, a posebno u Republici Srpskoj usled voluntarističkih akcija 'spoljnog upravitelja' - istakla je ona.

Odgovornost za ono što se dogodilo i za dalji razvoj situacije, prema rečima Zaharove, "u potpunosti snosi Incko i njegovi huškači".

- Nadamo se da će unutrašnja politička kriza, koja je izazvala odbijanje svih Srba, uključujući opoziciju, da učestvuju u radu zajedničkih organa u BiH, biti rešena. Najbolji izlazak iz situacije je povlačenje Inckove nezakonite odluke - poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Komentari (0)

Loading