Velika podrška NR Kine Srbiji
Printscreen/ Instagram

Predsednik Vučić i ambasadorka Čen su razgovarali o situaciji na severu Kosova i Metohije. Ovom prilikom je ambasadorka Čen predsedniku Vučiću prenela da je stav kineske strane po pitanju Kosova i Metohije dosledan i jasan.

- Kineska strana pridaje posebnu pažnju trenutnoj napetoj situaciji na severu Kosova i Metohije i smatra da jednostrano preuzeta akcija nije u interesu mira i stabilnosti regiona. Međunarodna zajednica treba ravnopravno da tretira sve strane, dvostruki standard nije u korist rešavanja problema. Kineska strana poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije po pitanju Kosova i Metohije, razume i podržava legitimne zahteve Srbije, uključujući one po pitanju zaštite bezbednosti i legalnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u nadi da će svi dosad postignuti sporazumi dve strane biti strogo ispoštovani - navela je ambasadorka Čen zvanični stav kineske strane.

Predsednik Vučić je zahvalio predsedniku Siju i kineskoj državi i partiji na podršci po pitanju Kosova i Metohije. 

 

 

Ovom prilikom je predsednik Vučić uručio ambasadorki Čen čestitku upućenu predsedniku Siju povodom 1. oktobra, Dana osnivanja Narodne Republike Kine. Predsednik Vučić je rekao da Srbija poštuje i voli Kinu i da je odlučna da neguje iskreno srpsko-kinesko prijateljstvo, što, između ostalog, navodi u čestitki:

- Izuzetno sam ponosan što su sveukupni odnosi između Republike Srbije i Narodne Republike Kine na istorijskom vrhuncu, u trenutku kada imam čast i odgovornost da budem na čelu Republike Srbije. Posebno mi je zadovoljstvo da sa Vama sarađujem na svestranom unapređenju strateškog partnerstva naših zemalja. Duboko verujem u svetlu budućnost naših odnosa, zasnovanih na čeličnom prijateljstvu i strateškom partnerstvu i neraskidivim vezama između naša dva naroda.

Ambasadorka Čen je zahvalila predsedniku Vučiću na čestitki povodom nacionalnog praznika, ističući da je ovo veoma značajna godina u kineskoj istoriji, s obzirom da je obeležena stogodišnjica osnivanja Komunističke partije Kine i ispunjeni značajni ciljevi. 

Predsednik Vučić i ambasadorka Čen su istakli da zajednički infrastrukturni projekti napreduju planiranom dinamikom i u isto vreme razmotrili planove za nastavak radova na brzoj pruzi između Beograda i Budimpešte, na deonici od Novog Sada do srpsko-mađarske granice.

BONUS VIDEO

Komentari (5)

Loading
Zeljko

29.09.2021 11:50

Zna se koliko jako Kina podržava politiku predsednika Vučića i koliko jaki podržava Srbiju.

Bobili

29.09.2021 12:46

Nasa braca kinezi, oni nam dosta pomazu i ulazu kod nas i ja to cenim. Hvala ima na svemu.

Ena

29.09.2021 21:13

Kina je uvek uz nas kad nam je potrebna.Hvala im na tome.

stevo

30.09.2021 01:44

Srbija u Kini ima istinskog prijatelja i podrsku na svim poljima

Dragan

30.09.2021 02:30

Hvala Kini i ambasasorki na odličnoj saradnji i pomoći Srbiji.