ISPUNJENA POSLEDNJA ŽELJA ČUVENOG SRPSKOG GENERALA NAKON 113 GODINA: Vožd Stratimirović konačno počiva u Srbiji
Tanjug

 

Posmrtni ostaci vožda Stratimirovića su se nalazili u Austriji gde je on proveo poslednje godine svog života, a zahvaljujući želji potomaka i angažovanju Aleksandra Đurđeva koji se nalazio na čelu Odbora za prenos posmrtnih ostataka vožda, posmrtni ostaci su eshumirani i dopremljeni u Srbiju, a danas su i pohranjeni u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice uz najviše počasti, na osnovu ukaza predsednika Aleksandra Vučića.

Vožd je neposredno pred smrt u memoarima „Uspomene“ izrazio želju da počiva u Sremskim Karlovcima. 

Ceremonija pohranjivanja posmrtnih ostataka generala Stratimirovića počela je liturgijom u Sabornom hramu u Sremskim Karlovcima. Opelo i liturgiju predvodio je episkop hvostanski Jeremić Justin sa sveštenicima, uz pojanje karlovačkih bogoslova, nakon čega su gardisti izneli kovčeg s moštima vožda Stratimirovića ispred Sabornog hrama uz počasni pozdrav. Posle toga je usledila litija kroz Sremske Karlovce.

Tanjug

 

 

Predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i pokrajinski sekretari došli su da odaju počast slavnom generalu u sabornom hramu.

Mirović je rekao da vožd pripada besmrtnicima bez kojih je istorija nezamisliva i sadašnjost ne bi bila takva kakva jeste.

- U ime pokrajinske vlade i lično ime želim da zahvalim svim ljudima koji su organizovali povratak, našoj svetoj Crkvi što je primila svog velikog sina, porodici što s ponosom čuva uspomenu na svog, a biću slobodan da kažem i našeg velikog pretka... Dobro došao kući, generale Stratimiroviću, pod nebo svoje Srpske Vojvodine -  poručio je Mirović.

Tanjug

 

 

Praunuk čuvenog vožda Ivan Stratimirović istakao je da je suza u očima porodice Stratimirović suza radosnica.

- Suza radosti i ponosa što se ispunila zapovest našeg vožda da bude sahranjen u Sremskim Karlovcima gde je on kao politička ličnost i potekao -  rekao je praunuk Ivan Stratimirović.

U ime porodice zahvalio je srpskom narodu, srpskoj pravoslavnoj crkvi, eparhiji sremskoj, vojsci, opštini Sremski Karlovci, republičkoj, pokrajinskoj i gradskoj vlasti, Centru za razvoj Šajkaške i Odboru za povratak posmrtnih ostataka velikog vožda, i naglasio da će porodica Stratimirović ostati odana srpskim interesima i naciji.

Foto: privatna arhiva

Glavni urednik dnevnog lista Alo! nagrađen Krstom vožda Stratimirovića

 

Đurđev: Ispunili smo voždov amanet

 

Predsednik odbora za prenos posmrtnih ostataka vožda Stratimirovića Aleksandar Đurđev izrazio je zahvalnost svima koji su podržali da ovaj zahtev bude ispunjen.

- Milošću Božijom i voljom narodnom ispunili smo amanet vožda Ðorđa Stratimirovića. On je danas ovde pred nama i mi pred njim - kazao je  Đurđev.

 

Komentari (0)

Loading