PRVA LINIJA ODBRANE: U moru nečasnih je velika stvar da te neko prepozna kao časnog
Vladimir Đukanović - Privatna arhiva

Takav epitet se dodeljuje retko kom političaru, mada sebe nikada nisam doživljavao kao političara. Ne zbog toga što smatram da je biti političar nešto nečasno, već zato što nikada nisam želeo da živim od politike. Moj koncept je življenje za politiku. Otuda mi je uvek smetalo da me neko naziva političarem, što je možda i plod nekog mog odbrambenog mehanizma s obzirom na to da se u Srbiji zbog ponašanja mnogih političara kroz našu istoriju bavljenje politikom smatra nečim nečasnim. Zato je epitet koji mi je udelio predsednik Republike je nešto što mnogo znači, jer danas je u svetu politike zaista teško da te neko prepozna kao čestitog i časnog čoveka, pa je shodno tome ovo veliko priznanje.

Ne volim o sebi da pišem, niti da govorim. To uvek ostavljam drugima. Ono što jeste istina, a to je da i privatno, kao i u poslu, uvek se držim nekih principa zasnovanih pre svega na onome što nas uči naša pravoslavna vera. Ponekad umem da budem baš težak čovek, ali u životu moraš se držati moralnih načela. Trudim se da tako i decu vaspitavam. Ne podnosim nepravdu i nikada ne gazim preko drugih da bih došao do svog cilja. Kada dam reč da ću nešto uraditi, za mene je to svetinja. Nikada nikom ne dajem lažnu nadu, ne obećavam ništa što je nerealno i svima kažem kako jeste, a ne kako žele da čuju, pa taman se i naljutili na mene i taman mi to bio rod najrođeniji. Ne volim da podilazim ljudima govoreći im šta žele da čuju, jer laž je veliki greh. Radije ću gladovati nego bilo kome šta uzeti, jer ono što otmeš ili ukradeš kad-tad će taj greh preći na tvoje potomke i platićeš za njega kada se najmanje nadaš. Radije bih pristao da me nema nego da se moja deca stide zbog onoga što im je otac radio. Moja želja jeste da me svako pamti da sam se žestoko borio za svoju ideju, da sam ulazio i u žestoke polemike s protivnicima uz poštovanje svačijeg mišljenja, ali da niko nikada nije mogao i neće moći prstom da uperi ka meni i da kaže - ej, ono je lopov i da mi se potomci zbog toga stide. Zato sam zahvalan predsedniku Republike što je to izgovorio o meni, što me kao takvog prepoznaje i drži o mojoj malenkosti do takvog mišljenja. Meni lično više ništa nije potrebno.

PRVA LINIJA ODBRANE: U moru nečasnih je velika stvar da te neko prepozna kao časnog

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

 

Nedavno psovanje majke predsednika Republike uživo u TV programu od strane jednog nazovipisca pre svega me je pogodilo kao časnog čoveka. Da se razumemo, nije bitno da li se radi o Aleksandru Vučiću koga poznajem tolike godine, već je suština u tome što je to što je Vidojković učinio zaista nešto što je vrhunac primitivizma i ludila. Časni ljudi nikada nikom ne psuju majku. Nikada ne psuju nikom porodicu. Porodica se ne dira, to je svetinja. Da ne govorim što je to učinio javno pred tolikim auditorijumom. Gore od toga što je on uradio je to što oni što ga podržavaju nisu reagovali i rekli mu - ej, dosta više, preterao si. Oni koji ga poznaju, koji čitaju ono što on piše i koji ga poštuju, ako su časni ljudi, došli bi i u lice mu rekli da je to što je uradio ludilo i čak bi se posvađali s njim ako on to ne želi da razume. Da je bila obrnuta situacija i da je neko ko pripada SNS bilo kada tako javno opsovao majku Đilasu ili da mu je dirao u porodicu, ja s njim ne bih progovorio nijednu reč dok se javno ne izvini i ne shvati koliko je nečasno to što je uradio. Nemam i ne želim da imam za prijatelje ili dobre poznanike one koji tako olako nekom psuju majku. Jednako kao što ne želim da imam za prijatelje i saborce one koji u takvoj situaciji nisu našli za shodno da reaguju i da stanu u odbranu predsednika Republike, a to se posebno odnosi na visokokotirane članove SNS. Taj čovek im je sve dao u životu, a oni nemaju jednu mrvu morala da makar stanu na crtu da ga brane od najezde primitivizma, jer se plaše da će se oni uprljati. To je tek nečasno, jer bavljenje politikom podrazumeva borbu, a borba protiv primitivizma u politici ume da bude nezgodna. Nisam primetio da je neko od naših funkcionera skočio da brani našu mladu koleginicu Nevenu Đurić, koja se na RTS srčano borila za našu stranku. Međutim, kada je u pitanju lično reklamerstvo, posebno u segmentu lažne zaštite žena, onda se neki jave i po stotinu izjava da daju. Da je u pitanju zaštita gejeva, mnogi bi skočili, jer im to po ambasadama donosi poene. Samo neće da skoče svoje saborce da zaštite, niti onog ko im je sve dao. Njih nema da daju neku izjavu protiv šiptarskog nasilja na Kosovu i Metohiji, jer to ne donosi poene kod službenika po ambasadama kojima podnose izveštaje.

Zato je meni izjava predsednika Republike najveće odlikovanje. U moru nečasnih, velika stvar je da te neko prepozna kao časnog.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading