ANA BRNABIĆ U UJEDINJENIM NACIJAMA Demonstracija sile je rasplamsala veliku krizu!
EPA

Kada je reč o pandemiji, Brnabićeva je istakla da je kriza pokazala da, ako nismo svi bezbedni, niko nije bezbedan. Osvrnula se i na pitanje klimatskih promena i poručila da je Srbija udvostručila napore da zemlju učini bezbednijom i čistijom za svoje građane.

Ana Brnabić se obratila na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku i govorila o krizi na Kosovu i Metohiji, pandemiji koronavirusa i klimatskim promenama.

Predsednica Vlade istakla je da se stalno povećava broj napada na Srbe, njihovu imovinu i versko nasleđe na Kosovu i Metohiji.

ANA BRNABIĆ U UJEDINJENIM NACIJAMA Demonstracija sile je rasplamsala veliku krizu!

EPA

 

"Prema podacima UN, Kosovo i Metohija je i dalje teritorija sa najmanjim broj povratnika (interno raseljenih Srba) od svih postkonfliktnih područja u celom svetu", naglasila je premijerka.

ŽIVOT SRBA

Navela je nekoliko primera koji opisuju život Srba, među kojim su slučajevi napada u opštini Istok na kuću povratnika Radoja Pumpalovića, starog 81 godinu, više napada na Dragicu Gašić, prvog srpskog povratnika u Đakovicu, napad na Nikolu Perića, kao i napade na srpske srednjovekovne crkve i manastire.

"Ova spirala nasilja na Kosovu i Metohiji kulminirala je početkom ove nedelje. Pod izgovorom primene novih pravila za registarske tablice, Priština je poslala teško naoružane specijalne jedinice na sever pokrajine. Ovo je još jedno brutalno kršenje Briselskog sporazuma. Ova iracionalna demonstracija sile je rasplamsala veliku krizu", napomenula je premijerka.

To je poremetilo snabdevanje hranom i lekovima srpske zajednice na severu pokrajine, rekla je Brnabićeva i dodala da su lokalni Srbi, koji su se mirno okupili u znak protesta protiv te mere, naišli na suzavac i policijsku brutalnost, čime je ozbiljno ugrožena lokalna i regionalna stabilnost.

ANA BRNABIĆ U UJEDINJENIM NACIJAMA Demonstracija sile je rasplamsala veliku krizu!

EPA

 

Uprkos svim izazovima i svakodnevnim provokacijama, kako je istakla, Srbija ostaje snažno posvećena pronalaženju rešenja zasnovanog na kompromisu, koje će obezbediti trajni mir i stabilnost.

"Dijalog i implementacija postignutih sporazuma su jedini ispravan način za rešavanje svih otvorenih pitanja", dodala je premijerka.

BRISELSKI SPORAZUM

Međutim, podsetila je, skoro devet godina od postizanja Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština, što je okosnica tog sporazuma - još nije ni počelo.

Apelovala je na međunarodnu zajednicu i posebno Evropsku uniju kao garanta Briselskog sporazuma, da snažno insistiraju da privremene institucije samouprave u Prištini počnu da primenjuju sve postignute sporazume.

"Republika Srbija odbranom svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, istovremeno brani međunarodno pravo, Povelju UN‚ pravno obavezujuću Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN‚ i vrhovni autoritet Saveta bezbednosti kada je reč o očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti. Poseban značaj pridajemo aktivnostima misije UN na Kosovu i Metohiju i očekujemo da će nastaviti da sprovode svoj mandat u Pokrajini, u skladu sa ovom rezolucijom", rekla je Brnabićeva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading