MARIJA SAVIĆ STAMENIĆ U INTERVJUU OTKRIVA:​ Teško je voditi razgovor s Vučićem
RTS

Ako smo politički aktivisti, onda nismo novinari, poručila je u intervjuu za Alo! Marija Savić Stamenić, urednica i voditeljka "Jutra" na TV Prva, kod koje već dve godine gostuju i političari iz vlasti, ali i oni iz opozicije.

Na početku razgovora nam je otkrila na koji način priprema jutarnji program koji vidi vikendom.

- Kao urednik, svaku emisiju spremam veoma posvećeno, često hedove i najave menjam deset puta. Nekad pogledam više emisija i pročitam na desetine stranica samo za jedan intervju. A onda se dogodi da razgovor ode u sasvim drugom smeru i ne iskoristim ništa od toga jer prvi odgovor promeni ceo tok razgovora. Ali, tada se oslanjate na ono što znate odranije. Srećom, imam dobro pamćenje.

Po kom kriterijumu birate političare koje ćete zvati u emisiju?

- To je za mene veliki izazov. Nekad je bilo lakše, imali smo jake opozicione stranke, izmerene na izborima, pa smo znali kolika je njihova politička težina. Sada imate bezbroj opozicionih stranaka koje nisu prešle cenzus ili nisu nikad ni trčale izbornu trku. Zato je veoma teško odlučiti ko je taj čije je mišljenje relevantno. Ne mislim da je to samo onaj ko ima veliku medijsku moć, bilo bi nefer prema drugima koji imaju manje novca i medijskog uticaja. Zato biram one koji su aktuelni u tom trenutku.

Kada smo kod opozicije, primetno je da kod vas dolaze i oni koji izbegavaju da govore za, kako kažu, režimske medije. Kako ste uspeli da ih ubedite da gostuju?

MARIJA SAVIĆ STAMENIĆ U INTERVJUU OTKRIVA:​ Teško je voditi razgovor s Vučićem

RTS

 

- Priznali to ili ne, a mnogi priznaju, dolaze zato što znaju da će imati profesionalan tretman. Tako sam emisiju postavila od starta, zato što je važno da se čuju obe strane. Nisam čekala da se o tome dogovore vlast i opozicija ili da gosti iz Brisela kažu kako treba. Kad ste novinar, znate kako treba. I ko god kaže da se tek sada otvorila TV Prva gledajući moju emisiju, taj laže i namerno izvrće činjenice. Više od dve godine kod mene dolaze političari sa svih strana, ali i analitičari i novinari koji različito tumače našu političku realnost, državnu politiku i stranačku borbu. Dolaze skoro svi. Neki postavljaju nemoguće uslove koji nedopustivo zadiru u uređivački politiku, a to ne dozvoljavam nikome.

Ljiljana Smajlović je izjavila da bi volela da novinari ne budu politički aktivisti, kako to komentarišete?

- I ja bih volela. Ako smo politički aktivisti, onda nismo novinari. Jednostavno je. Na našoj medijskoj sceni imate one koji otvoreno podržavaju jednu politiku, ali imate i one koji pokušavaju da sakriju političke dresove pod plaštom navodne slobode i nezavisnosti. Lično mislim da takvi nanose veću štetu i novinarstvu i javnom interesu. Ali, pre ili kasnije, svako ko je pošten prema sebi i drugima ume to da prepozna.

Teško je voditi razgovor s Vučićem

Ugostili ste nekoliko puta i predsednika Aleksandra Vučića, da li ste se posebno pripremate za te intervjue i koliko je teško voditi razgovor sa šefom države?

- Teško je voditi razgovor sa nekim ko je tako vešt sagovornik, nije to pitanje funkcije. Zato je priprema za razgovor s njim uvek najteža. Znaju to svi. Setićete se intervjua koje su sa predsednikom radili novinari od kojih se očekivalo da ga pokidaju pa se plašim da nije baš tako ispalo.

Veliku prašinu u javnosti podiglo je gostovanje ministarke Gordane Čomić, jedni kažu da ste vi bili neprofesionalni, drugi da vas je ona vređala, šta je prava istina?

- Istina je da je ministarka izbegavala da odgovori na jednostavno pitanje napadujući me besmislicama. Ja sam tu da postavim pitanje u ime građana i to sam i uradila. Ona je htela da dokaže da ja ne znam napamet sve propise u ovoj zemlji. I tačno je. Kriva sam, ne znam. Ne zna ni ona, ne zna niko. Bio je to loš pokušaj spina. Da je Zakon bio sporan, ja bih ga dobro proučila i imala ispred sebe. Ali nije. Pitanja su bila jednostavna. Da li će se voditi dijalog o tome da se uvede nova nacionalnost i da li ona smatra da postoji vojvođanska nacionalnost? Da ili ne? Umesto da odgovori, pokušala je da vređa. Ali nije me uvredila. Naprotiv. Nikad nisam dobila toliko podrške od gledalaca kao tada. Ljudi znaju, oni sve dobro razumeju, verujte mi.

Da li se neko od gostiju nakon emisije naljutio na vas?

- Da. I dok sam bila na RTS-u, i sada. Razni, sa svih strana. Vole vas kad ste oštri prema ministrima ali njih ne smete ništa da pitate. I obrnuto. Neki su to pokazali u programu a neki su, posle emisije, organizovali pravu hajku jer im nisam dozvolila da lažu o mojoj emisiji, da vređaju ljude koji su u grobu ili ne odgovaraju na pitanja. Neki koji su napadali javno izvinjavali su se tajno. Na primer, jedan ministar i jedan od lidera bojkot opozicije.

Da li vas pogađaju prozivke na Tviteru da ste pristrasni?

- Nije samo Tviter, doživela sam na jednom portalu da u razmaku od nekoliko dana pročitam o sebi da sam neprijatnim pitanjem „skinula oreol sa predsednikove glave“ ali i da je neoprostiv greh što sam tražila od jednog opozicionara da odgovori na pitanje. Kad to doživite, shvatite da sve ima svoju svrhu ili, kako kaže jedna pesma, „sve po potrebi, kako se namesti u taj čas“. Više se ne obazirem.

Volela bih da imam mali restoran

Čime biste se bavili da niste novinarka?

- S jednom od mojih najbližih prijateljica, novinarkom, ovih dana pričam kako bi bilo divno da imamo neki lep, mali restoran u koji bi dolazili naši prijatelji i koji bismo vodile s ljubavlju. Ona dobro i kuva, ja ne, tako da smo idealni poslovni partneri.

Jutarnji programi su izuzetno gledani, pogotovo je vikendom žestoka konkurencija, kako se borite za rejting?

- Borim se za to da moja emisija bude kvalitetna i profesionalna, da gledaoci dobiju odgovore na važna pitanja i da mogu da čuju obe strane. Važan je rejtng, ali nije najvažniji. Kad se sve uzme u obzir, kvalitet, rejting i uticaj, ja sam prezadovoljna.

MARIJA SAVIĆ STAMENIĆ U INTERVJUU OTKRIVA:​ Teško je voditi razgovor s Vučićem

RTS

 

Ko je gledaniji, vaša koleginica Jovana Jeremić na TV Pink ili vi?

- Imate različite trke, neke nisu na istim stazama. Poštujem svačiji rad ali nikoga ne doživljavam kao konkurenciju, pogotovo kad su koncepti, pristup i ciljevi potpuno drugačiji.

Kazali ste da sanjate intervjue sa Vladimirom Putinom i kraljicom Elizabetom, postoji li još neko sa svetske scene s kim biste voleli da radite intervju?

- Angela Merkel, posebno sad kad se formalno povlači.

Koji trenutak u karijeri ste zapamtili kao najteži?

- Ubistvo Olivera Ivanovića, kada je Rasim Ljajić zaplakao u specijalnoj emisiji koju sam vodila. Nadam se da nikad više neću imati takve trenutke.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading