SRBIJA NE SME DA NASEDA NA PROVOKACIJE PRIŠTINE Ana Brnabić se oglasila iz Njujorka - Evo šta moramo uraditi
EPA/VAIOS CHASIALIS

"Imamo toliko toga da izgubimo i zato ne smemo da nasedamo na prvokacije, ali moramo da damo jasnu poruku svim našim paratnerima, koliko god se ne slagali po pitanju KiM, da su važni mir i stabilnost i da reaguju na vreme, kako ne bi dalje dovodili u opasnost mir i stabilnost i sve ono sto smo gradili do sada", poručila je Brnabić u izjavi za srpske medije u Njujorku, gde predstavlja Srbiju na zasedanju Generalne skupštine UN.

Kaže da je danas održala prvi sastanak sa premijerom Belgije Aleksandrom De Kruom, kojeg odlično poznaje, jer su zajedno u grupi mladih lidera za Evropu u okviru Svetskog ekonomskog foruma.

Kaže da je sastanak bio srdačan i iskren, da su pričali o evropskim integracijama Srbije i šta smo uradili u oblasti vladavine prava.

Brnabićeva je navela da je Srbija pripremila dva klastera, ali da na međuvladinoj konferenciji u junu nismo od Belgije dobili zeleno svetlo za njihovo otvaranje, tako da je pokušala da predstavi Krou šta smo sve uradili kako bi dobili saglasnost za to u decembru.

Kako je rekla, veliki deo sastanka je posvećen tenzijama i problemima na KiM koji su sada aktuelni, s obzirom da je Belgija među prvima priznala nezavisnost Kosova.

"Rekla sam mu da ne možemo da se složimo, ali da mislim da je potebno da prate šta se desava i koji su potezi Prištine, i da li Priština poštuje međunarodne sporazume, a pogotovo one pregovarane pod okriljem EU čiji je garant, kao sto je Brisleski sporazum i kada će biti formirana ZSO i da li Briselski sporazum još važi ili ga nema, da bi znali kako da se ponašamo, u skladu sa tim", kaže Brnabićeva.

Ukazala je, kako je rekla, belgijskom premijeru da je ove godine bilo najviše napada na Srbe i da od oružanog sukoba nikada nije bila gora bezbednosna situacija i pored toga što tzv. Kosovo uživa podršku nekih članica EU, ali i SAD, kao i da je to i dalje teritorija sa najmanjim brojem povratnika od svih postkonfliktnih područja na svetu.

Dodala je da je predočila Kruu kakve poruke šalju Aljbin Kurti i prištinsko rukovodstvo.

Brnabićeva je održala danas u Njujorku i sastanak sa američkim kongresmenom Erikom Svolvelom i dodala da je ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić pokrenuo inicijativu da imamo mnogo bolju komunikaciju sa Demokratskom strankom u SAD, što do sada nije bio slučaj.

"Svolvel predvodi grupu mladih kongresmena DS u kongresu i izuzetno je zainteresovan za ono što se dešava u Srbiji, i želi lično da radi na boljoj komuinikaciji između Srbije i SAD, i stranke kojoj pripada, gde je jako dobro pozicioniran, što će nam biti zalog za budućnost kada je reč o odnosima sa tom strankom'', navodi premijerka.

Brnabić kaže da su pričali i o njenoj eventualnoj prvoj zvaničnoj poseti SAD, ali i onome što se dešava na KiM i koliko je Srbiji u interesu da bude konstruktivna, fleksibilna i tolerantna.

Brnabić je predočila Svolvelu da Srbija, ipak, ima svoje crvene linije, kao i da Kurti i drugi albanski političari na KiM koriste to što za SAD trenutno Zapadni Balkan u fokusu, kao ni EU.

"Samo sam želela da im skrenem pažnju da se situacija usložnnjava iz dana u dan i da ih molimo da se umešaju i vide šta se desava, i da pomognu da se sačuva mir i stabilnost", navela je Brnabić.

Na pitanje šta će reći sutra u svom obraćanju na generalnoj debati UN, rekla je da će se njen govor bazirati pre svega na situaciju sa kovidom, što je tema debate, kao i oporavku u postkovid periodu, ali da će govoriti i o situaciji na KiM.

Naglasila je da je izuzetno važno da svet to čuje i da uputimo poruku pre svega onima koji će biti zaitnereosvani za ono što imamo da kažemo - da li će Srbija poslati poruku mira i stabilnosti ili ćemo odgovoriti na jedan drugačiji način za sve ove provokacije.

''Priština samo želi da nas isprovocira da bi odgovorili na jednak način", kaže premijerka.

Brnabić ističe da je Srbija mnogo toga postigla po pitanju finansija i privlačenja stranih investicija.

Kaže da će uskoro biti otvoren i najveći razvojni centar američke kompanije NCR.

Rekla je da će govoriti o tome šta je Srbija sve uradila tokom pandemije, čime može da se pohvali i kako je pomagala druge zemlje, u regionu, pojedine člancie EU, Azije i Afrike.

Poručila je da možemo samo svi zajedno da pobedimo ovu sitauciju i da je zato važan multilateralizam, kao i da jedino zajedno možemo ili da pobedimo ili izgubimo.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading